Hlavní sommelier Národního vinařského centra ve Valticích Marek Babisz ochutnal některé vzorky už v kole prvním, v minulém týdnu. „Vína bílá, například odrůdy Müller Thurgau, které producenti dodali nejvíc, jsou letos pěkná. Voňavá s ovocnými tóny. V chuti i vůni můžeme najít broskev," uvedl ve středu sommelier.

Podle něj budou letos svatomartinská vína kvalitní, výrazněji aromatická, spíše lehčí a také s o něco nižším obsahem alkoholu. Prostě ideální ke svatomartinské huse. Mezi přihlášenými v obou kolech dominuje právě Müller Thurgau s více než sto vzorky.

A jaké další odrůdy posílají vinaři před degustátory nejvíce? Z bílých vín Muškát moravský, z růžových Svatovavřinecké a ve druhém kole právě i Zweigeltrebe, z červených pak Modrý Portugal a Svatovavřinecké. „Růžová vína se mi také líbila. Potvrdilo se, že Zweigeltrebe vždy potěší. Určitě zajímavě zpestří nabídku Svatomartinského," pochvaloval si novinku Babisz.

Vína ucházející se o tuto značku obsahují podle sommeliera Národního vinařského centra asi čtyři až pět gramů zbytkového cukru.

Do prvního kola, které se uskutečnilo v minulém týdnu, přihlásilo 69 vinařů a vinařství celkem 240 vzorků. „Uspělo jich sto devadesát. A to přesto, že letos bylo zapotřebí dosáhnout vyššího bodového hodnocení," zmínil Babisz.

Vinaři přihlásili nezvykle hodně vín i do kola druhého. Je to podle něj dané i tím, že hrozny některých odrůd nechali vinaři ve vinicích déle. Červená vína potřebovala navíc jejich delší péči, konkrétně spojenou s odbouráváním kyselin.