„Jsem členem, ale zatím na nižší úrovni, kterých je několik. Co z toho pro mě vyplývá? Neřekl bych, že nějaké povinnosti, ovšem budu se účastnit různých setkání, kde dojde na diskuzi o víně i životě," vypráví uznávaný lékař z kliniky Ikem.

Přiznává, že na Svatomartinské víno se těší, byť ho musí až do pondělní jedenácté hodiny oželet. Vytrvá. „Mám k němu kladný vztah stejně jako k pečené huse," líčí s úsměvem. A pokračuje. „Je ale pravda, že všechno to kolem v současné podobě považuju za komerční záležitost," doplňuje Pirk.

Ještě než vstoupil do hrobky Dietrichštejnů v centru Mikulova, ochutnal mladé víno v hotelu tamního vinaře Petra Marcinčáka. „Myslím, že to letošní je velmi hezké," nabízí Pirk první dojmy, které s mladým vínem má v tomto roce.

Ve městě se zdržel do večera, kdy zase odjel zpět směr hlavní město. „K Svatomartinskému se ale dostanu, otevřou ho i tam," ujišťuje lékař. Na Moravu jezdí pravidelně, navštěvuje zejména oblast okolo Hustopečí. Mimo jiné vlastní jeden sklep. O víně tvrdí, že jde o velmi ušlechtilý nápoj, kterému se není třeba vyhýbat.