Podle ředitele Národního vinařského centra se sídlem ve Valticích Pavla Kršky na tom není nic překvapivého. „Když se podíváme na produkci vín, zjistíme, že Břeclavsko je srdcem našeho vinařství. Je to odraz rozložení vinic a vinařů v České republice. Produkce svatomartinských vín, ale i úspěchy našich vín na zahraničních soutěžích, tomu odpovídají," konstatoval Krška.

Nejrozmanitější nabídkou svatomartinských vín se bude letos chlubit bořetické Vinařství Ludwig. Hodnocením mu prošlo hned devět různých vzorků: tři šarže Müller Thurgau, tři Svatovavřinecké rosé a stejný počet červených. „Množství svatomartinských vín z naší produkce bude přibližně stejné jako loni: po šestadvaceti tisících litrech 
u bílého Müller Thurgau i růžového a červeného Svatovavřineckého. Šarží je ale devět, zatímco před rokem jsme jich měli šest. Důvodem jsou nové technologie, které jsme se rozhodli vyzkoušet," uvedla obchodní ředitelka vinařství Liana Hrabálková.

Jak přiznala, sázka na svatomartinská vína se vyplácí. Drtivá většina těchto mladých vín, které Vinařství Ludwig plní do speciálních lahví s vnitřním reliéfem, skončí v supermarketech.

Podle zpřesněných odhadů Vinařského fondu dodají letos vinaři na trh zhruba dva miliony tři sta tisíc lahví svatomartinských vín ročníku 2015. Bílých vín bude 167, růžových vín a klaretů 103 a červených svatomartinských vín 99.

Dokladem kvality ročníku je i vyšší procento úspěšných vín při hodnocení. „Zatímco loni komise přidělila možnost používat známku Svatomartinské jen necelým osmdesáti procentům vín, letos to bylo zhruba třiaosmdesát procent. Vinařů, vzorků i lahví vín tak letos bude historicky nejvíce. Letošní Svatomartinské bude navíc ještě o něco kvalitnější, než na co jsou milovníci těchto prvních vín ročníku zvyklí," vyzvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Svatomartinské víno je prvním vínem ročníku. Vyniká charakteristickou svěží 
a ovocnou chutí. Pro svatomartinské není vhodná každá odrůda, vyrábí se nejčastěji 
z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský nebo Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Dostupné bude od jedenáctého listopadu a na mnoha místech ochutnávku doprovodí folklorní slavnosti.

nejvíce vzorků

9 zatříděných vín

Vinařství Ludwig, Bořetice

8 zatříděných vín

Vinařství Omasta, Boleradice, sklep Horní Bojanovice

7 zatříděných vín

Réva Rakvice

6 zatříděných vín

Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice
Mádl vinařství, Velké Bílovice
Patria Kobylí
Pavlovín, Velké Pavlovice
Vinařství V & M Zborovský, Velké Pavlovice
Vinařství Bronislav Vajbar, Rakvice
Vinium, Velké Pavlovice