Skleničky cinkají, na stole nechybí upečená husa. Letošní jedenáctý listopad, kdy se podle tradice hoduje a především připíjí Svatomartinským vínem, bude výjimečný. Alespoň podle odborné komise, která se včera sešla v Národním vinařském centru ve Valticích.

V prostorách tamního zámku degustovala a hodnotila sto čtyřicet čtyři vín, která se ucházela o to, aby je výrobci mohli prezentovat nálepkou Svatomartinské. Oproti minulosti byly vytříbené jazýčky odborníků mile překvapeny.
„Každý rok je svým způsobem výjimečný, letos si však kupodivu nemohli členové komise vynachválit bílé víno. Hodnotili ho jako nejlepší za poslední léta,“ vysvětloval ředitel Národního vinařského centra ve Valticích Pavel Krška.

Pozadu ovšem nezůstala ani růžová a červená vína, jež si podle degustátorů udržují dlouhodobě vysoký standard. „U červeného je to opravdu tak, nicméně musím vyzdvihnout kvalitu bílého vína, což je dle mého dáno počasím,“ domnívá se člen komise a břeclavský sommelier Libor Nazarčuk.
Svatomartinské je zavedenou značkou teprve od roku 1996, obliba toho mladého vína ovšem prudce stoupá. Loni se dodalo na trh asi tři sta tisíc lahví, na letošního Svatého Martina to má být dokonce dvojnásobek.

Lidé oceňují především jeho lehkost, ovocnou chuť a svěžest. „Chutná nám. Svatomartinským si jako vždy na Martina připijeme. Ale místo husy si dáme kus špeku,“ pousmál se Antonín Rýpal z Břeclavi.
Povědomí o Svatomartinském vínu nemají jen našinci. Lákavá je představa ho ochutnat třeba pro naše severní sousedy. „Už jsme zaznamenali poptávku i z Polska, což o něčem svědčí,“ zdůraznil Krška.
Jak zdůraznili znalci, abnormální vývoz za hranice však nehrozí. A to i přesto, že například vyhlášenému francouzskému Beaujolais Nouveau se může jeho moravská obdoba v lecčems vyrovnat.

„Svatomartinské víno je každý rok jiné, vyrábí se ze čtyř odrůd. U nás také panuje každý rok jiné počasí. Naopak Beaujolais Nouverau je stejné a ničím většinou nepřekvapuje. Proto si myslím, že Svatomartinské je atraktivní,“ osvětlil vinařský expert profesor Vilém Kraus.
Hlasy škarohlídů, kteří připomínají, že Svatomartinské víno je jen výhodným obchodním artiklem, odborníci odmítají.
„To v žádném případě. Pití vína se po letech vyvíjí, a tak začínají být zajímavá mladá vína. I Svatomartinské, tuto značku chceme udržet, a proto každoročně rozhoduje komise o tom, které s vín se jím stane,“ doplnil Kraus.

Víno

Také jste si položili otázku, sjakým vínem si můžete poprvé přiťuknout, když sburčákem je to zapovězeno? Odpověď je zřejmá – se Svatomartinským vínem, značkou mladých vín zMoravy a Čech. Vše je založeno na tradici přiťukávat si ve sklepě novým, mladým, již jiskrným vínem na svátek sv. Martina - 11. listopadu. Od tohoto data máte možnost odkrývat tajemství nového ročníku vín.

Pod značkou „Svatomartinské" se mohou prodávat tyto druhy a odrůdy vín:

  • bílé víno, odrůdy Müller-Thurgau a Veltlínské červené rané (zelenkavě-žlutá barva, svěží ovocité víno s příjemným charakterem primárního aroma ve vůni, vyvážený obsah kyselin a cukrů; možný mírný obsah CO2)
  • růžové víno, odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké (svěží, ovocitý charakter, růžová nebo cibulová barva, umírněný obsah tříslovin, příjemná kyselina; mírný obsah CO2)
  • červené víno, odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké (příjemná rubínová či granátová barva, svěží ovocitá či květinová vůně, chuť hebká, sametová, vyrovnaná, nerušená ostrou kyselinou; možný mírný obsah CO2)

Každý typ může být vyráběn z uvedených odrůd – buď jako samostatné odrůdy, nebo cuvée těchto odrůd.

Držitelem ochranné známky SVATOMARTINSKÉ je Vinařský fond ČR. Známka je využitelná všemi registrovanými vinaři v České republice, samozřejmě za splnění podmínek daných Vinařským fondem. Před uvedením na trh je každé víno posouzeno nezávislou komisí, která zhodnotí, zda senzorické parametry vína odpovídají požadované charakteristice. Pokud ano, bude vinař moci využívat společnou známku SVATOMARTINSKÉ.

Vína splňující předepsané parametry jsou označena grafickou známkou SVATOMARTINSKÉ na etiketě láhve a jsou adjustována charakteristickou smršťovací záklopkou (kapslí) rovněž s označením Svatomartinské.

Svatomartinské" zaujme svou příjemnou ovocitou vůní a svěží chutí a je prvním představením nového ročníku milovníkům vína.


  • Seznam vinařů a vín, které obdržely značku SVATOMARTINSKÉ 2007
  • Adresář vinařů, kteří splnili podmínky pro výrobu Svatomartinského vína
  • Seznam prodejních míst kde se bude nabízet Svatomartinské
  • Vinotéky
  • Gastro
  • Velkoobchody
  • Řetězce
  •  

     

     

    Svatomartinské: letos míří na trh 350 tisíc lahví

    – Více než 350.000 lahví mladých moravských vín, pod společnou národní známkou „Svatomartinské“, míří letos na domácí maloobchodní trh. „Jsme velmi rádi, že si naše mladá vína tak rychle našla cestu k zákazníkům a stejně tak nás těší zájem jejich producentů. V uplynulém roce jsme zákazníkům nabídli na sto padesát tisíc lahví a reakce byly vesměs kladné. Doufáme proto, že i letos budou všichni, kteří ochutnají toto svěží víno, spokojeni“ řekl ing. Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.
    Výrobci svatomartinského vína, kteří se zaregistrují u Národního vinařského centra ve Valticích (NVC), mohou stejně jako v roce 2005 používat na svých etiketách jednotnou grafickou značku, nebo také užít vzorovou etiketu připravenou NVC. Dalším spojujícím vizuálním prvkem bude užití jednotných smršťovacích záklopek s logem Svatomartinského. Držitelem licence k těmto symbolům je od loňského roku Vianřský fond ČR.

    Před uvedením na trh jsou všechna mladá vína posuzováno nezávislou komisí z řad vinařských odborníků a uznávaných degustátorů. Všichni členové komise musí mít platné senzorické zkoušky SZPI nebo dle evropských norem ISO. Posuzování vzorků je anonymní. Členové komise budou znát pouze typ vína (bílé/ růžové/ červené) a odrůdu (případně označení jako cuvée bez specifikace poměru). Pro udělení svolení k užívání známky „Svatomartinské“ se musí u příslušného vína vyjádřit kladně minimálně 4 členové komise z celkových 7. Hodnocení proběhne v degustačním pracovišti Národního vinařského centra ve Valticích na začátku listopadu. Vloni se do hodnocení odbornou komisí přihlásilo 28 producentů s celkem 51 vzorky. Komisí stanovená kvalitativní kritéria pak splnilo 27 vinařů 46 hodnocených vzorků.

    Tradice Svatomartinského vína vychází z dávného zvyku vinařů připíjet, resp. si poprvé přiťuknout na svátek sv. Martina novým jiskrným mladým vínem. Právě od tohoto data, které mají lidé spojené také s přicházejícím sněhem, si mohli vinaři podle tradice poprvé přiťukávat novým vínem. S tímto zvykem se pojí také gastronomická zvyklost v podobě pečení „svatomartinské“ husy.
    Šéfkuchaři doporučují také další tradiční svatomartinské speciality jako jsou husí játra, plněné kuře, martinské koláče nebo posvícenské koblihy.

    Pod značku Svatomartinské se mohou vyrábět tyto typy vín :

    a) bílé – odrůdy Müller-Thurgau a Veltlínské červené rané – i jejich kupáže - (zelenkavě-žlutá barva, svěží ovocité víno s příjemným charakterem primárního aroma ve vůni, vyvážený obsah kyselin a cukrů; možný mírný obsah CO2)

    b) růžové – odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké – i jejich kupáže - (svěží, ovocitý charakter, růžová nebo cibulová barva, umírněný obsah tříslovin, příjemná kyselina; mírný obsah CO2)

    c) červené – odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké – i jejich kupáže - (Příjemná rubínová či granátová barva, svěží ovocitá či květinová vůně, chuť hebká, sametová, vyrovnaná, nerušená ostrou kyselinou; možný mírný obsah CO2)


    zdroj: Národní vinařské centrum