Hodnocení odbornými komisemi pod vedením profesora Viléma Krause bude probíhat již od devíti hodin. Po něm nebude chybět ani tiskový brífink o výsledcích hodnocených vín, jenž začíná ve čtrnáct hodin.

„Lidé se dozví vše o letošním ročníku „Svatomartinské“, seznamu vín, kterým degustační komise udělila možnost používat známku Svatomartinské. Budou mít také možnost zeptat se na názory jednotlivých členů komisí,“ osvětlil ředitel Národního vinařského centra ve Valticích Pavel Krška.

Pod značkou „Svatomartinské" se mohou prodávat tyto druhy a odrůdy vín:

  • bílé víno, odrůdy Müller-Thurgau a Veltlínské červené rané (zelenkavě-žlutá barva, svěží ovocité víno s příjemným charakterem primárního aroma ve vůni, vyvážený obsah kyselin a cukrů; možný mírný obsah CO2)
  • růžové víno, odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké (svěží, ovocitý charakter, růžová nebo cibulová barva, umírněný obsah tříslovin, příjemná kyselina; mírný obsah CO2)
  • červené víno, odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké (příjemná rubínová či granátová barva, svěží ovocitá či květinová vůně, chuť hebká, sametová, vyrovnaná, nerušená ostrou kyselinou; možný mírný obsah CO2)

Každý typ může být vyráběn z uvedených odrůd – buď jako samostatné odrůdy, nebo cuvée těchto odrůd.

Tradice

Nejen o přísloví s bílou peřinou je svátek sv. Martina. Již zdob císaře Josefa II. pochází tradice začínat na tento den svýčepem nového vína. Tehdy totiž končila vinařům pracujícím u větších sedláků služba. Její pokračování na další rok se poté dojednávalo při skleničce vté době již jiskrného vína, se kterým se mohlo také poprvé přiťuknout.

A protože si Svatomartinské víno vminulých letech získalo velkou oblibu, i letos se můžete těšit na mladá vína znové úrody, která napoví, jak bude vypadat celý ročník. Vdobě vrcholícího podzimu se pozdrav zprosluněných vinic jistě bude hodit, zvláště pokud si ho vychutnáte ve společnosti svých přátel. A protože ochutnávání vína začíná vytažením korkové zátky, nezapomeňte si zkontrolovat svou vývrtku na víno.