V tento čas mě vedou kroky na slavnostní zahájení z Městskému úřadu. Tady netrpělivě popocházela Marta Horáková s partou svých kamarádek. Přijely z Brna. "Nejsme tu poprvé. Máme to tu rády. Vína jsou vynikající každý rok a navíc jsme tu ubytované," prozrazuje žena.

Z pódia zní písně ze zvučných hlasů mužáků. Ti ještě dozpívávají pár skladeb, Vzápětí však před radnici přijíždí dvacítka místních vinařů na svých traktorech, aby zahájili otevřené sklepy. Obdivují je stovky příchozích. Své stroje zaparkovali opodál, ale na pódium přichází ochotníci z Rozsoch na Vysočině, aby zahráli komedii o příjezdu Svatého Martina.

Publikum si herci ihned získávají. "Jsou to vážně komici. Myslela jsem si, že předchozí roky nemůžu trumfnout, ale stejně se jim to povedlo. Z polovičky improvizují, ale tím, že dávají Martinovi místo husy vepřové, tím mě vážně dostali," říká mi s úsměvem na rtech Michaela Štýblová.

Michal Kacetl z Mackovic na Znojemsku vystupuje s divadelní a kaskadérskou společností Štvanci.
Jako rytíř umí Michal Kacetl viset za nohu v sedle

Svatý Martin mezitím prochází kolem lidí a sám jim nalévá do prázdných skleniček. Před budovou má stánek otevřený i Alžběta Suská, která tu s kamarádkou podporují dobročinnou činnost. "U nás si lidé mohou dát skleničku a podpořit dobrou věcičku, Výtěžek potom věnují velkopavlovičtí vinaři postiženým dětem," říká místní žena.

Po skončení programu před radnicí potom vyráží lidé do sklepů rozmístěné po celém městě. Večer pak ještě mohou od šesti hodin vyrazit do sokolovny, kde se uskuteční večerní beseda s vínem, při které bude hrát cimbálová muzika Lašár z Velkých Pavlovic, a navíc se představí i folklorní krůžek Hrozen a Pohárek.