„Těch otevřených sklepů a ochutnávek mladých vín je v sobotu opravdu dost. Nevím, zda se kvůli tomu přiblížíme návštěvnosti z loňska, samozřejmě bychom rádi," přemítala Prokešová.

Velkopavlovičtí otevřou hned dvacet sklepů. Pořadatelé lákají na Svatomartinské i mladé víno a také na na zabíjačkové speciality, které budou servírovat u tamní sokolovny, či husí pochoutky v restauracích.

Autobusy zdarma

Novinky? Velkopavlovičtí nasadí „cestující" sbor mužáků a hudeckou muziku. „Budou chodit s návštěvníky po sklepech, zpívat a hrát," uvedla Prokešová. Konkrétně lidem zpestří svatomartinskou oslavu mužácký sbor Paniháj a hudecká muzika Ondřeje Vinklera.

Zájemce budou svážet zdarma autobusy z Rakvic a obcí Modrých Hor, tedy Kobylí, Vrbice, Bořetic a Němčiček.

Akce začne hodinu před polednem, sklepy se uzavřou v šest večer. Jaké by to ale byly otevřené sklepy bez večerní zábavy s cimbálkou, zaznělo z úst organizátorů. Ti tak zvou ještě do sokolovny na besedu s cimbálovou muzikou Slovácko mladší a Valašský soubor písní a tanců Bača.

Svatý Martin na bílém koni dnes přiveze mladé víno i do Velkých Bílovic. „Svatomartinskou slavnost u nás spojujeme se setkáním s přáteli z Vrbice. Spolu si zazpívají mužácké sbory z Velkých Bílovic a Vrbice," pozvala tamní starostka Marie Vlková.

Zastávka poutníků

V mužáckém kroji se na náměstí svatého Martina ve sklepní oblasti Púrynky představí i její kolega, starosta Vrbice Tomáš Bílek. I zpěvem. „Púrynky byly jakousi spojnicí mezi našimi obcemi. Zastavovali se tam poutníci na pohárek vína," zmínila další podtext akce Vlková.

V programu, který začíná v půl druhé odpoledne zahraje cimbálová muzika i dechová hudba. Nebudou chybět ani dobroty z udírny.

Více než deset let už pořádá sdružení Vinaři Valtice 2000 Svěcení vína. „Je to jedna ze čtyř našich tradičních vinařských akcí v roce. Mladému vínu před jeho ochutnávkou v sobotu požehná farář Karel Janoušek," přiblížil předseda sdružení Martin Štěpánek. Návštěvníky pozval do haly v ulici Střelecká ve Valticích i na gurmánské speciality.