Když byla Denisa Drštková na procházce se psem v lese za břeclavskou nemocnicí, za půlhodiny smetla ze zvířete sedm klíšťat. „Ještě se nestihly přisát. První pes chytil už koncem února. Na sobě jsem ještě letos naštěstí žádné neměla. Ale po takové procházce lesem pak máte divný pocit a musíte se ihned raději pořádně prohlédnout," říkala jedenatřicetiletá Břeclavanka.

Podle kostického lékaře Pavla Kosíka je obezřetnost na místě. K vyššímu počtu klíšťat napomohla teplá zima. „V přírodě by se lidé měli chránit oblečením a repelenty. Je to stejně důležité, jako očkování," upozornil Kosík.

Obecně platí, že parazité často obývají listnaté stromy. „A ty jsou na Břeclavsku opravdu všude. V parcích, zahradách i lesích," řekl Zdeněk Hubálek z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky. Hubálek je vedoucí oddělení medicínské zoologie se sídlem ve Valticích. Na jižní Moravě je tradičně nejvíce klíšťat v zalesněných místech kolem řek. Jde o povodí Svratky, Svitavy, Jihlavy a Dyje.

Zákeřným parazitům se daří také na rozhraní lesa a louky, například v zahrádkářské kolonii za břeclavskou poliklinikou. „Klíště typicky žije v listnatých a smíšených lesích a křovinách s bylinným patrem. Zejména na jejich okrajích. Vedle toho i okrajích vodních toků. Často se vyskytují i v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách," popsal Tomáš Vráblík, vedoucí oddělení biometeorologických aplikací Českého hydrometeorologického ústavu.

Štěstí na Pohansku

Před přemnožením varoval už i hlavní hygienik Vladimír Valenta. Kromě opatrnosti vyzývá lidi, aby se nechali očkovat. Tvrdí, že nyní je na to nejvhodnější doba. „Základem prevence je klíště brzy odstranit, aby se snížilo riziko nákazy," radil hygienik.

Zájem o očkování proti zákeřné nemoci, jako je klíšťová encefalitida, je však v břeclavském okrese malý. „Možná je to způsobeno nízkým výskytem tohoto onemocnění. V současné době je už ale v přírodě velké množství klíšťat, konkrétně v lesích od Lanžhota až po Moravskou Novou Ves," prohlásil lékař Kosík.

Podle něj je zvýšený výskyt klíšťat spojený spíše s rizikem nákazy boreliózou, proti které očkování chybí. Zkušenosti ukazují, že řada lidí navíc tuto hrozbu podceňuje nebo o ní netuší. A domněnka, že jedno očkování je ochrání před jakoukoliv nemocí přenášenou klíšťaty, je mylná.

Klíšťová encefalitida se v regionu téměř nevyskytuje také podle Hubálka, ale bakterie borrelia přenáší patnáct až dvacet procent klíšťat. „V minulosti k nám lidé mohli posílat ty, které odstranili ze svého těla. To jsme ale bohužel museli ukončit, protože jsme na to neměli kapacity," prohlásil Hubálek.

O štěstí může mluvit například Lucie Mráziková z Tvrdonic. Ještě při podzimní návštěvě Pohanska našla na svém těle deset klíšťat. „Žádné se však naštěstí nezakouslo," oddechla si žena.