Padesátiletý Antonín Sadílek z Hustopečí vede ve městě vinařství, které nese jeho jméno. Je ženatý, má syna Tomáše. „V oboru podnikám dva roky. Vinici mám poměrně malou, hlavní produkce je z nákupu hroznů. Ročně dělám asi deset tisíc lahví, ale produkci bych chtěl postupně rozšiřovat," říká Sadílek.
Mezi jeho nejvýznamnější ocenění patří titul šampiona výstavy v Hustopečích. Získal také cenu za nejlepší kolekci vín nebo zlatou medaili na Hustopečské pečeti.
Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?
Vinaření, ke kterému mě vedl otec, se věnují od mládí. Aktivně jsem začal v roce 1983. Otec měl vysazené vinice.
V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?
Základem je kvalitní surovina, technologické zpracování a šikovnost vinaře.
Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?
Snažím se poučit z chyb a hlavně se zdokonalovat.
Kolik vína denně obvykle vypijete?
To je různé. Denně ochutnám třeba jedno deci, abych věděl, v jaké stavu víno je. Samozřejmě pokud je příležitost nebo různá setkání, vypiju i více.
Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?
Nejkrásnější chvíle jsou, když mám ve sklepě hezké a kvalitní hrozny. Těší mě, že z nich mohu dělat víno podle svých představ. Nejhorší chvilka byla, když nám někdo z vinice ukradl železné tyčky.
Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?
Když má vína ocení kamarádi a když chutná zákazníkovi.
Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných odrůd?
U nás jsou zejména tradiční odrůdy jako Veltlín zelený, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský nebo André. Jsem spíše pro tradici.
Kterého z vašich konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?
Neberu vinaře jako konkurenty, ale spíš jako kamarády. Rád se s nimi setkávám, pobavím a poradím.
Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?
Syn studuje, víno má však rád. Až čas ukáže, zda se mu bude věnovat. Doufám, a přál bych si to, aby tradici zachoval. Rád bych mu to jednou předal.