Sedmnáctiletá Anežka Buzrlová z Velkých Bílovic byla na několika zabijačkách. Přesto při odpovědi, na otázku z čeho jsou jitrnice, váhá. „Ani je totiž nejím," tvrdí dívka s úsměvem na rtech.

V bleskovém průzkumu Břeclavského deníku mluvila řada jejich vrstevníků stejně.

Zatímco v minulých letech byla zabijačka běžnou součástí života téměř v každé obci, dnes je zejména pro mladší generace spíše nevšedním zážitkem.

„Dřív jsme doma zabíjeli pravidelně, ale nějak se od toho upustilo," potvrdil Lanžhotčan Oldřich Bělka.

Baví se, zpívají…

Jak chutnají domácí jitrnice či jelita, měli lidé možnost zjistit po celý víkend například v Moravské Nové Vsi v tamním Selském dvoru. Asi padesátka pozvaných návštěvníků si pochutnala na vepřových specialitách.

„Je pravda, že zabijaček ubylo. Lidem to chybí, proto je o jitrnice, jelita či ovar zájem. Spojili jsme to i s koštem vína, děláme to hlavně pro dobrou atmosféru. Lidé zpívají, ochutnávají, baví se…," pochvalovala si jedna z pořadatelek Zdena Hřebačková.

Počet veřejných zabijaček omezil mimo jiné zákon. Kdo by zabil pašíka například na náměstí a poté tam prodával jeho maso, vystavil by se riziku pokuty ve výši až tři sta tisíc korun. Například v Lanžhotě, kde hody jednou za rok platí tamní starosta, to řeší tak, že zvíře přivezou od chovatele již zabité.

Poté už jej pouze porcují a zpracovávají. Když je hotovo, lidé chodí po desítkách.

„Dříve jsem byl za rok i na padesáti zabijačkách, za tuto zimu už jen dvakrát. Řekl bych, že v Lanžhotě chovají prasata zhruba ve dvaceti hospodářstvích. Ve srovnání s dobou před pěti lety je úbytek razantní," zmínil řezník František Škápík.

Koupí píchnutého

Chov čuníků je podle něj nákladný. „Chová je už opravdu málokdo. Je to škoda, protože pro rodiny to byly příjemné akce, kdy se lidé sešli. Nemyslím si, že by se trend někdy vrátil ve větší míře. Kdo chce a má rád výrobky z vepřového, prase si koupí píchnuté," sdělil řezník.

V zimním období šlo ale prejt nebo maso ochutnat v regionu na řadě houfněji navštěvovaných míst. Kromě Lanžhota pořádali vepřové hody v Němčičkách, Hustopečích nebo Mikulově. Na zabijačkové hody pravidelně lákají rovněž dobrovolní hasiči z Moravského Žižkova. Vše předem projednávají s hygienou. „Zákon samozřejmě obcházet nechceme," sdělil velitel hasičů Ondřej Maršálek.