Zveřejňování učiněných rozhodnutí včetně smluv vnímají v okresním městě jako jednu z cest, jak zvýšit transparentnost, tedy průhlednost rozhodování. „Je to náš příspěvek k otevřenosti radnice vůči občanům. Lidé si tak budou moci snadno zjistit, jak se v jejich městě hospodaří s veřejnými prostředky. K tomu, že dáme občanům možnost lepší kontroly, jsme se zavázali v našem programovém prohlášení a považujeme to za důležitý krok," uvedl místostarosta Milan Vojta (ANO).

Podle radních je to i krok směrem k lepší obraně proti předraženým zakázkám, zbytečným nákupům nebo nevýhodným prodejům.

Tři roky jednání

S rozhodnutím vedení Břeclavi souhlasil i lídr opozičního sdružení Mladí a Neklidní Jakub Matuška. „Vidím to jako velkou výhodu, když se mohou lidé podívat, co se ve městě řeší, jak se hospodaří s penězi a do čeho se investují. Otázkou však zůstává, jak dobře bude fungovat portál, na kterém budou smlouvy zveřejňované," nechal se slyšet Matuška.

Břeclav bude ke zveřejňování smluv využívat již existující Portál veřejné správy, na kterém je odkaz Registr smluv. „Odkaz bude umístěný také na internetových stránkách města Břeclav," informoval mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

V dalších městech na Břeclavsku se na takový krok teprve chystají. „Ohledně záležitosti zveřejňování smluv jsme na radě města zatím nejednali. Řešíme aktuálně kompletně nový web města, který má být všeobecně otevřenější směrem k veřejnosti. Doposud město Hustopeče zveřejňuje na internetu smlouvy, které ze zákona zveřejnit musí už nyní," řekl hustopečský místostarosta Bořivoj Švásta (SZ).

Mikulovští počítají rovněž s rokem 2017. „Už dříve jsme se na toto téma na zasedání zastupitelstva bavili. Samozřejmě jsme připraveni plně respektovat zákon," připojil se s názorem starosta Mikulova Rostislav Koštial (ODS).

Poslanci schválili zavedení centrálního registru smluv letos v září po více než třech letech projednávání.

Obce, kraje i stát budou povinně zveřejňovat smlouvy nad padesát tisíc korun, a pokud tak neučiní, bude smlouva neplatná. Výjimku tvoří nejmenší obce, parlament a prezidentská kancelář.