Problém se špatnou přístupností řeší v obci již řadu let. Nyní se rozhodli, že udělají další krok a ozvou se. „V Moravském Žižkově bydlí naše babička, která je špatně pohyblivá. Skutečnost, že místní prodejna Jednoty nemá bezbariérový přístup jí značně ztěžuje nakupování. O tomto problému se mnoho let ví, ale nikdo ho neřeší," informovala Břeclavský deník Rovnost Pavla Janderová.

Špatný přístup je palčivým problémem i pro maminky s kočárky. Do prodejny se nemají jak dostat a kočárek venku nechtějí nechat.

I na ten popud přinesl nedávno někdo do prodejny petici za bezbariérový přístup. „Zorganizovala to jedna místní maminka. Slíbila jsem, že tady petici nechám a poté ji předám vedení. Víc pro to nyní nemohu udělat. Chápu, že se maminky v dnešní době bojí nechat kočárek před obchodem. Navíc maminek s kočárky je tady opravdu mnoho a starých lidí také. Tak uvidíme, jestli petice něčemu pomůže," sdělila vedoucí Jednoty v Moravském Žižkově Kamila Vranovská, která potvrdila, že podpisů na žádosti neustále přibývá.

Již před lety o úpravách maloobchodu uvažovali. „Naše prodejna měla projít celkovou rekonstrukcí. Nakonec do toho něco vlezlo a z rekonstrukce sešlo. Nevím, proč se nakonec přestavba nekonala," nechala se slyšet vedoucí moravskožižkovské prodejny.

Projekt utichl

O sepsané petici starosta Moravského Žižkova Josef Osička ještě v pátek nevěděl. Projekt na modernizaci si ovšem pamatuje. „Je to asi dva roky zpátky, co se nám dostal do ruky. Nakonec to utichlo. O petici jsem zatím neslyšel nic," uvedl v pátek Osička.

Myslí si však, že vedení Jednoty přestavbu jen na nějaký čas odložilo. „Ta budova je postavená tak, že bude trochu složitější postavit tam bezbariérový přístup. Nemyslím si, že by se to úplně smetlo ze stolu," mínil starosta.

Výkonná ředitelka Jednoty Mikulov Vlasta Ličmanová nechtěla o situaci mluvit. Zdůvodnila to blížící se členskou schůzí družstva. „Momentálně se nemohu k podnikatelským záměrům Jednoty vyjadřovat," řekla Ličmanová.

Podle informací Břeclavského deníku Rovnost se však existující projekt pro novou prodejnu v Moravském Žižkově bude řešit. Jednota v Mikulově je maloobchodní síť. Celkem provozuje šestaosmdesát prodejen na území Břeclavska a Brna-venkova.