Publikace vypovídá o hlohoveckém rodákovi a brigádním generálovi Josefu Slunském. Je první knižní vlaštovkou z připravované edice Nezapomenutí vojáci, která se zaměří na zapomenuté vojáky z Břeclavska. Jejím záměrem bude připomenout životy a činy těchto osobností. „Jedním z nich byl právě i Josef Slunský. Lidé v Hlohovci věděli, že existoval, ale nikdo o něm nevěděl nic více, nebo velmi málo," říká Trávníček.

Brigádní generál Josef Slunský.Zdroj: archiv Františka Trávníčka

V knize ukazuje dva pohledy. Osobní život generála a jeho působení v armádě. „Ten jeho život se odvíjel od rodu, ze kterého byl. Na Moravě se usídlili od roku 1570 kolonisté, které dnes nazýváme Moravští Charváti. Bydleli například v Charvátské Nové Vsi či Hlohovci. Nám se podařilo najít rodokmen Slunského až do roku 1696," vypráví nadšenec do historie.

Josef Slunský se vydal v roce 1900 na vojenskou dráhu. Za první světové války bojoval na ruské frontě v Bukovině a Haliči. „Do dějin československé armády se zapsal významně tím, že se podílel na výstavbě specifického druhu vojsk – horských jednotek. Tyto jednotky měly na klopě letícího sokola, proto jsem knihu pojmenoval Se sokolem na klopě. Nabízelo se to," zmiňuje autor a pokračuje. „Chtěl jsem vytáhnout na světlo člověka, který republice něco zanechal, ale nakonec se na něj zapomnělo. A tak je to s mnoha dalšími legionáři, zapomenutými vojáky na Břeclavsku. Chci představit jejich osudy," vysvětluje Hlohovčan.