Snaží se tak zaujmout navíc i rodiče dětí, které mají od příštího školního nastoupit na druhý stupeň a nyní navštěvují okolní malotřídky. „Průměrně mám v každé třídě dvanáct dětí, podle norem bychom měli mít sedmnáct. Naše škola má dvaaosmdesát dětí, před pěti lety to byla rovná stovka,“ sdělila ředitelka základní školy ve Vémyslicích na Znojemsku Jana Dvořáková.

Škola má přitom kapacitu dvě stě dětí, a v minulosti byla spádovou školou, kam mířily děti z okolí. Plné třídy žáků již nemá řadu let. „Na provoz i platy učitelů přispívá obec. Ročně je to bezmála milion korun,“ připomněla Dvořáková.

Nyní čeká, že k zápisům přijde osmnáct dětí, na konci roku odejdou žáci devátých tříd i ti, co nastoupí na šestileté gymnázium do Moravského Krumlova.

Při výběru základní školy rodiče sledují:
● Bezproblémové vztahy a příjemné prostředí.
● Kvalitu výuky a další rozvoj dítěte. Šance na to, aby dítě zažilo úspěch.
● Dopravní obslužnost.
● Osobnost pedagoga.

Zdroj: konzultant Miloslav Hubatka

Podobné starosti mají také v Nenkovicích na Hodonínsku. Před jedenácti lety obec převzala od kraje velkou školní budovu, kterou za třináct milionů opravila a zateplila. Zadlužila se a oprava školy dostala podle starosty přednost před budováním čističky. „Chodí k nám nejen místní děti, ale i ze Stavěšic a Želetic. Dříve mívala škola sto padesát žáků, nyní je to méně než polovina. Snažíme se devítiletou školu ze všech sil udržet, i když se stane, že některý ročník ani neotevřeme. Šest dětí na druhém stupni muselo jezdit třeba do Žarošic,“ sdělil starosta Nenkovic Petr Zálešák.

Naproti tomu stěžovat si nemůže šakvická základní škola na Břeclavsku. „Blízko máme Hustopeče, ale na úbytek nebo nedostatek dětí si nemůžeme stěžovat. Máme pěkné vybavení a rodiče jsou spokojeni. Do naší malotřídky chodí sedmapadesát dětí a nyní jich čekáme asi dvacet k zápisu,“ sdělila ředitelka školy Lenka Havelková, která na žádost rodičů zavedla například angličtinu již v první třídě.

Právě komunikace s rodiči je podle konzultanta Miloslava Hubatky jedním z důvodů, proč si rodiče základní školu vyberou. „Školy se prezentují dvěma způsoby. Buď jsou to kvalitní vztahy mezi dětmi a učiteli i učiteli a rodiči. Nebo to může být kvalita výuky doložená konkrétními úspěchy. Ve finále ale rodiče požadují výbornou výuku i bezproblémové vztahy,“ naznačil Hubatka, který v minulosti působil jako ředitel znojemské základní školy.