Před dokončením je přístavba velkopavlovického Ekocentra Trkmanka za patnáct milionů korun. Rozšíří jeho využití, zároveň by však mělo pomoci s krytím nákladů na provoz.

Z městské pokladny míří do Trkmanky ročně milion a půl. „Na zajištění provozu a činností hledáme také dotace či sponzory. Nová přístavba nám zvýší kapacitu ubytování, zejména pro školy typu malotřídek. A současně poskytne další prostory na nové programy a projekty," nechala se slyšet vedoucí Trkmanky Zita Dvořáková. Ekocentrum je nevýdělečné. „Chceme být ale schopní pokrýt provozní náklady, které s osvětou a vzděláváním v oblasti environmentu vznikají. Připravujeme i další nové kroužky – včelařský, do přírody s písničkou a další," doplnila vedoucí.

Ačkoliv by se podle předpokladů měla ekonomická soběstačnost Trkmanky zvýšit, starosta Pavel Procházka (ODS) nadále počítá s podporou. „Jsem rád, že funguje tak dobře. Počítáme s tím, že centrum budeme podporovat i nadále. Pro město je totiž velkým přínosem a propagací," řekl Procházka

Na vznik přístavby, která spolkne patnáct milionů korun, získali Velkopavlovičtí dotaci. „Chceme, aby byla Trkmanka víc využívaná než doposud. Dalších lůžka k tomu snad dopomohou. Školy se přes rok hojně účastní různých programů, ale to veškeré náklady nepokryje," přiznal starosta.

Pec využijí děti

Představitelé radnice 
a Trkmanky by nové prostory rádi nabídli i soukromým firmám. „Budeme i nadále pokračovat s enviromentální náplní a různými programy. Zrovna dokončujeme i venkovní pec na chleba, která poslouží především dětem," uvedl Procházka.

Ostatně s pečením chleba sklízí na Trkmance úspěchy také nyní. Své o tom ví například Hustopečanka Klára Tomková, jejíž syn se akce před časem zúčastnil. „Lektorky si pro děti připravily skvělý program. Zkoušely si namlít obilí, zadělaly si těsto a pak z něj pekly chleba a housky," popsala zážitky Tomková.

Velkopavlovičtí v těchto dnech připravují nový program, s nímž ekocentrum přivítá děti v dalším školním roce. „Jde o nové environmentální programy, ovšem upravujeme i původní. Učitelé, případně také laici, si mohou nové programy takzvaně ochutnat na informačním dni nazvaném Echo z ekocentra, které se uskuteční osmadvacátého srpna," pozvala vedoucí Dvořáková.

Trkmanka je v provozu třetím rokem. Sídlí v budově někdejšího barokního zámečku, který předtím bez využití chátral. Modernizaci budovy s venkovním areálem zaplatila z devadesáti procent evropská dotace. Město získalo na obnovu zámečku, který v minulosti sloužil také jako sídlo státního statku, čtyřicet milionů korun.

V budově je několik učeben, přednáškové sály, jídelna nebo apartmány s kapacitou až osmdesát lidí. Slouží k poradenství ve vztahu k přírodě.

ukončení stavby

28. července – závěrečná kolaudace stavby

29. července – od 14 hodin oficiální otevření spojené s dnem otevřených dveří, lidé budou mít možnost prohlédnout si nové prostory

od 31. července – přístavba už by měla být podle plánu v plném provozu