O tradiční vánoční strom v městském parku ale Břeclavané nepřijdou, stromy se rozsvítí také v parku ve Staré Břeclavi, v Poštorné u knihovny a v Charvátské Nové Vsi v Tyršově sadu. Adventní atmosféru navnadí zároveň osvětlení kašen a stromečků, které zvelebí prostory u škol.

Červená studánka láká k návštěvě. Ochránci upravili u Lednice okolí prameniště.
Červená studánka láká k návštěvě. Ochránci upravili u Lednice okolí prameniště

Opatření mají pokračovat další fází obnovy pouličních lamp za úspornější. „S ohledem na energetickou krizi jsme všichni nuceni přizpůsobit se nepříjemné situaci. Jsme na stejné lodi, takže stejně jako domácnosti, i my hledáme úspory, kde se dá. V městských budovách snižujeme teplotu na dvacet stupňů, plánujeme ztlumení lamp veřejného osvětlení tam, kde je to možné. Zvýšené náklady v souvislosti s nárůstem cen za energie zvednou výdaje rozpočtu města v příštím roce o více než padesát milionů korun,“ sdělil břeclavský starosta Svatopluk Pěček.

Někteří lidé však mají obavy, zda úspory do jejich adventní pohody nezasáhnou až příliš. „Bojím se, když se letos šetří, kolik bude v Břeclavi vánočních ozdob a kolik vánočních osvětlení na lampách. Na druhé straně je konečně po dvou letech karantény lepší situace a lidé by si mohli Vánoce, trhy a atmosféru lépe vychutnat,“ přiznal na sociální síti třeba Matěj Mereda.