Rozhodně se tam nejezdí ležet na lehátkách. Vůně benzínu jde cítit už na příjezdové cestě. Hlavní barvou srazu je černá. Je téměř všude, na helmách i koženém oblečení. Až si někdo může připadat trošku hloupě, když přijíždí autem a ne na motorce. Stroji, který vládne tomuto víkendu. Je sobota odpoledne a začíná to nejlepší na celém programu.

Obrovský areál pasohláveckého kempu je na tři dny domovem motorkářů nejen z České republiky, ale i z celé Evropy. „Dávej mi to na stůl, dokud neřeknu stop," vykřikuje muž na zahrádce v jedné z restaurací. Na mysli má nejspíš pivo, které teče v areálu proudem.

Atmosféru zpestřuje doprovodný program, jehož součástí je kaskadérská show a akrobatický motokros. „To je ono. Spálený pneumatiky a všude jen dým. Pořádný bordel. Miluji to tady. Každý motorkář musí být tak trošku blázen," říká vysmátý Petr Konečný, který si akci užívá už od čtvrtka.

To nejlepší si pořadatelé opravdu nechávají na sobotu. Na upravených motorkách nebo čtyřkolkách se téměř hodinu předvádí odvážlivci s neuvěřitelnými kousky. Motorkáři jsou drsní chlapi. Zároveň ale i přátelští a skrývá se mezi nimi také něžné pohlaví. „Mašina je celý můj život. Manžel na ni žárlí, stejně tak jako já na tu jeho. Projet se je super, ale setkat se s lidmi na celý víkend, kteří mají stejnou zavilost. To je ještě lepší," líčí nadšená Veronika Kovandová. I ona je celá v koženém.

V sobotu na brněnském výstavišti začal festival ke stému výročí vzniku Československa, Re:publika. Jeho součástí je i výstava části pláten Slovanské epopeje Alfonse Muchy.
Kde domov můj? Za tónů hymny otevřel své brány festival Re:publika

Kempem se neustále nese řev motorů. Každou minutu přijíždějí desítky motorkářů a někteří jen přejíždějí z místa na místo. Prostě se jen chlubí. A mají čím. Jezdí na nich typičtí vousáči i ženy. Občas se u některého z krasavců na dvou kolech vytvoří skupinka lidí, protože vidí něco výjimečného.

Se zaujetím přihlíží i Václav Novotný z Brna. Sleduje Harley–Davidson, který je netradiční svým červeným lakem. „Mám pro ně slabost. Jednou bych si chtěl podobný koupit. Snad se mi do důchodu na něj podaří našetřit," povzdechuje muž.

Vedle něj postává mladá žena, na níž jde už podle oblečení na první pohled poznat, že je na správném místě. „Jsme tady celý víkend. Spíme pod stanem. Dneska si užíváme našlapaného programu a zítra budeme jen ležet u vody," říká motorkářka ze Slavkova u Brna, která každoročně navštěvuje motonálet v Nikolčicích.

Večer se všichni mohou těšit na několik vystoupení rockových kapel. 

DAVID KVAPIL

Slavnosti břeclavského piva. Ilustrační foto z roku 2017.
Slavnosti břeclavského piva lákají na velkou tříkolku. Začnou v centru města