Loni vyrobil přibližně dva tisíce litrů, tentokrát množství klesne asi o třetinu. Důvodem se staly jarní mrazy, které hrozny ve vinicích nenávratně poškodily. „Budeme kvůli tomu muset zdražit. Z šedesáti korun za litr na sedmdesát," doplnil Machuča. Ten léta odmítá podezření, že burčák z poloviny srpna není v pořádku. Tvrdí, že jej dělá z vlastních hroznů.

Zatímco valtický pěstitel už pomalu vyhlíží první zákazníky, jinde na sklizeň raných odrůd, jakou je například Irsai Oliver, čekají. Například vinař Štěpán Maňák ze Žádovic na Hodonínsku se nad aktuální možností výroby burčáku jen pousmál. „Ano, je pravda že Irsai zaměkává (počátek zrání – pozn. red.), ale žádné burčáky dělat nebudeme. Když to někde vidím, trochu se pozastavuju. Nevěřím tomu," reagoval Maňák na dotaz Deníku Rovnost. Výrobě burčáku pro komerční účely se brání. „Moravské hrozny jsou hodně cenná surovina na to, abychom z nich dělali burčák za pár korun," poznamenal Maňák.

Pouze pro stálé zákazníky udělá oblíbený mok Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku. Připravený jej bude mít nejspíš za dva týdny. Díky slunečným dnům očekává dřívější sklizeň také u dalších odrůd. „Většinou se snažíme sbírat v září, letos to ale bude o něco dříve. Špačci už začínají létat, takže jsme obezřetní," sdělil Valihrach s pousmáním.

To znojemské vinařství Lahofer plánuje prodej burčáku zhruba za měsíc. Tamní marketingový a obchodní ředitel Daniel Smola uvedl: „Úroda vypadá zatím dobře. Na jaře sice přišly mrazíky, které nás ale zásadně nepoškodily. V uplynulých dvou týdnech na některých místech padly kroupy, které nás ale také zasáhly jen lehce. Musím to zaklepat: úroda je z pohledu kvality i objemu pěkná," komentoval Smola stav ve vinicích.

Vrcholy burčákové sezony nastávají při vinobraních. To znojemské nebo Pálavské v Mikulově na Břeclavsku navštěvují desítky tisíc lidí. V Hustopečích pak burčáku každoročně věnují samostatné slavnosti.