Mapa vstupu do velkokapacitního očkovacího centra na brněnském výstavišti.Zdroj: FN Brno„Nikdo mě nemusel přemlouvat, naočkovat jsem se chtěl. Syn pomohl s registrací, která se nakonec povedla jen u mě, u manželky bohužel ne. Ale budeme to dál zkoušet,“ řekl Hrdý. Po očkování se důchodce cítí dobře.

Ve svatoanenské nemocnici v pondělí naočkují celkem 107 důchodců, stejný počet i v úterý. V dalších dnech zatím nemocnice uvolnila pouze padesát míst. Čeká na úterní dodávku vakcín. „Pokud obdržíme avizované tři tisíce dávek, rozšíříme registr o další místa. Zájem penzistů je velký. Všechny termíny, které jsme zatím do konce příštího týdnu uvolnili, jsou již plné,“ uvedl ředitel nemocnice Vlastimil Vajdák.

Nálezy archeologů v Židenicích.
Nečekaný objev archeologů v Brně: v Židenicích odkryli dílnu na výrobu pazourků

Kvůli očkování důchodců se posunula aplikace druhé dávky zdravotníkům. Měli by ji dostat až tento týden.

Pár drobných problémů

Orientační plán Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně a umístění očkovacího centra.Zdroj: FNUSALékaři momentálně očkují penzisty ve dvou ambulancích. Po spuštění očkování se vyskytlo pár drobných problémů. Všechny souvisely s tím, že se do ambulancí dostavili i důchodci, kteří nebyli registrováni a dožadovali se naočkování. „Personál nemocnice je bohužel musel poslat domů, neregistrované zájemce mimo systém nemocnice naočkovat nemůže a samozřejmě nemá ani personální kapacity na to, aby s registrací příchozím pomohl," sdělila mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Zdravotníci svatoanenské nemocnice pomáhají i s mobilním očkováním. Mobilní týmy vyrážejí každý všední den do několika zařízení v Jihomoravském kraji. „Konkrétně v pondělí budou očkovat na třech místech, a to celkem 198 lidí," vyčíslila Lipovská.

Protestní pochod s rakví k domu ministra zdravotnictví Jana Blatného.
Rakev u domu Blatného: Podívejte se na protest proti opatřením na Brněnsku

Ve velkokapacitním očkovacím centru na brněnském výstavišti naočkuje tým Fakultní nemocnice Brno v pondělí přes devadesát důchodců, kterým je přes osmdesát let, rezervovaných přes centrální systém. Zaujali uvolněnou kapacitu zdravotníky. „Odpoledne budeme očkovat kolem čtyřiceti praktických lékařů," zmínila mluvčí bohunické nemocnice Veronika Plachá.

Podobný režim plánují i v úterý. „Od středy bude 120 až 130 míst, které jsme dali k dispozici, pouze pro důchodce, kteří se registrovali přes centrální systém," doplnila Plachá.

Kdy začnou očkovat v krajských nemocnicích, zatím není jasné. „Pfizer snížil dodávky vakcín. Nemůžeme nyní vypisovat termíny, když nevíme, kolik nám za týden přijde vakcín," vzkázal krajský mluvčí Michal Cagala.

Na bezplatné krajské krizové lince 800 129 921, kde se jihomoravští důchodci mohou hlásit na očkování, navýšili počet operátorů. „Nyní je jich jedenáct," řekl v pondělí dopoledne Cagala s tím, že hledají další dobrovolníky. Linka je dostupná v pracovní dny od osmi hodin ráno do čtyř hodin odpoledne.