„K demolici domů dojde za asistence hasičů jihomoravského kraje koncem příštího týdne,“ upřesnil hejtman.Číslo ale není konečné, statistici ještě nejsou s kontrolami u konce.

„Počet domů určených k demolici se tak může ještě navýšit,“ doplnil Grolich.V úterý odpoledne šly k zemi první domy v Mikulčicích na Hodonínsku. „Zbourat se je rozhodli někteří majitelé svépomocí, nechtějí čekat,“ poznamenal hejtman. K demolici je tam odsouzeno celkem padesát jedna nemovitostí.

V Hruškách na Břeclavsku je nyní určeno ke zbourání zhruba padesát domů. Včera před polednem se těžká technika pustila také do shazování zbytků kostelní věže, kterou tornádo nevratně zdevastovalo.Začínají se objevovat také první požadavky na náhradní bydlení.

Práce na obnově dodávek elektřiny v Hruškách.
Stovky domácností zůstávají bez elektřiny, zlepšení hlásí z Moravské

„Během středy budou pracovníci neziskových organizací mapovat situaci v terénu. Máme připravené mobil hausy, které můžeme přivézt do obce, potřebujeme znát počet zájemců a délku ubytování,“ sdělil Grolich.Na demolici domů přispěje poškozeným stát. „Lidé dostanou pět set tisíc korun na samotnou demolici, projektovou dokumentaci a přípravy na stavbu nového domu,“ ujistila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Poškození mohou také žádat o dotaci na opravu či stavbu domu nebo nákup nové nemovitosti. Ze Státního fondu podpory investic mohou získat až na dva miliony korun. „Schválili jsme také výhodný úvěr do výše tří milionů korun pro náklady, které nejsou kryté pojištěním,“ dodala Dostálová.

Splatnost úvěru je stanovena na třicet let a s jednoprocentním úrokem. Celkem tak mohou lidé získat až pět milionů korun. S žádostmi jim od čtvrtka začnou pomáhat pracovníci fondu přímo v obcích.

Poškozené domy, které bourání unikly, se už podařilo z velké většiny zabezpečit proti dešti. „Zaplachtováno je devadesát osm procent nemovitostí,“ upřesnil ředitel Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Jiří Pelikán.Obyvatelé postižených obcí totiž vzhlíží k obloze s obavami. „Večer má přijít déšť, kdo ví, co nás ještě čeká,“ obávala se žena z Moravské Nové Vsi na Břeclavsku.