Je tedy na místě vnímat pořízení stroje jako konkurenci sama sebe? Místostarosta Jaroslav Parolek vidí spíše ekonomické úspory, předseda opozičního sdružení Pro Region Pavel Dominik ovšem tuto variantu připouští. „Kdyby ta dotace nebyla, nikdo by nad koupí zametacího stroje ani neuvažoval. Udělalo by se to jako dříve prostřednictvím Temposu, který město spoluvlastní. Podle mě by to mělo mít vazbu na smlouvu. Aby to nedopadlo tak, že jeden den projede stejnou ulicí zametací vůz Temposu a druhý města. V každém případě to určitá konkurence bude," sdělil svůj názor Dominik.

stroj ve zkratce
- samosběrný čistící vůz Ladog
- součást projektu Snížení prašnosti na území města Břeclav
- ve vlastnictví města
- provozuje příspěvková organizace Tereza
- kupní cena 3 811 379 korun
- celkové náklady na projekt 3 855 337 korun
- dotace na projekt 3 469 802 korun

Podle informací Břeclavského deníku ale k žádnému jednání ani změnám nedošlo. Zatím. „Stroj jezdí třetí den, čekáme, co z toho bude. Jde o menší verzi, která pravděpodobně nemůže vše stíhat. Chápu, že získali dotaci, a proto také stroj pořídili," reagoval manažer Temposu Zdeněk Friedmann.

Připomněl také, že mezi městem a společností není už sedm let podepsaná nová smlouva, platí tak ta dřívější. Podmínkami posledního výběrového řízení se totiž stále zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. „Město má u nás podíl čtyřiatřicet procent, takže jsme pro ně pořád nejvýhodnější my," doplnil Friedmann.

Místostarosta Parolek vidí situaci jinak. S vedením společnosti budou podle něj zástupci města jednat o změně v podmínkách spolupráce. „Dojde k úpravě smlouvy a zametacího harmonogramu," potvrdil Parolek. Tvrdí, že stroj je schopný zastat práci i na hlavních tazích. „Uvidíme, jak se stroj a řidič zaběhnou. Budou jezdit, jak jen to půjde," doplnil místostarosta. Přiklání se k možnosti, že Tempos by vypomohl s úklidem při náporu před a po zimě. Souvislost, že by kvůli tomu bylo ve hře i snížení podílu města ve firmě, Parolek odmítl.

Provozování stroje má na starosti příspěvková organizace Tereza. Náplň její práce doznala v minulosti již opakovaného rozšíření. Téma bylo na programu také při posledním jednání zastupitelstva.

Možné převedení úklidu ulic pod město se dostalo na přetřes už před třemi lety, kdy se členové koalice bavili o zřízení technických služeb. To se ale neuskutečnilo a práce zůstala Temposu. Že spolupráce není ideální, potvrzuje i nedávný odchod Parolka z představenstva společnosti.