Jak chcete, pane premiére, řešit problém s pančováním vína? Je podle vás připravovaný zákaz prodeje zahraničních sudových vín tou správnou cestou?

Já myslím, že řešení bude nakonec ve třech oblastech. Ta první už začala, to je posílení kontrolní činnosti zemědělské a potravinářské inspekce, která spadá pod ministerstvo zemědělství. To posílilo počet kontrolorů, kteří jsou vyčlenění přímo na kontrolu kvality vína a jeho prodeje v České republice. 
S tím souvisí také větší zapojení celní a daňové správy 
a policie. Další důležité opatření je tedy informační propojení potravinářské a zemědělské inspekce, celní správy, policie a daňařů tak, aby tady byl společný tým, který bude řešit největší problémy v této oblasti. To je exekutiva, kde už se podařilo aktivity rozjet.

A další dvě oblasti?

Druhá rovina je změna zákona o vinohradnictví a vinařství. Tu by mělo předložit ministerstvo zemědělství ještě na jaře do vlády, potom půjde do parlamentu. Cílem je zregulovat prodej sudového vína. Dovozové sudové víno by se mělo prodávat v konečném balení pro spotřebitele. Tím pádem by se zlepšila možnost kontroly a také sankcí v případě, že se zjistí, že je nekvalitní. To dnes prakticky možné není. Třetí věcí je systém, který připravuje ministerstvo financí, tedy nová moderní podoba registračních pokladen 
a elektronické evidence tržeb. Podléhat by pod ni přirozeně měl také prodej vína. Tím pádem by mělo dojít k omezení daňových úniků, které dnes 
v této oblasti ministerstvo financí identifikuje na dvě a půl miliardy korun ročně.

Na vlastní oči jste se seznámil se situací v Bořím lese u Břeclavi. Bude problém se starou válečnou municí v tomto území vyřešený ještě za současné koalice?

Pro mne je důležité, že se konečně podařilo dát dohromady ministerstvo vnitra 
a ministerstvo zemědělství. Jsem velmi rád, že Lesy České republiky jasně převzaly finanční odpovědnost za sanaci, která si příštích zhruba deseti letech vyžádá asi padesát milionů korun. A ministerstvo vnitra převzalo odpovědnost za likvidaci nalezené munice, což si vyžádá nasazení policejních pyrotechniků 
i další finanční prostředky. Dneska už je jasná dohoda 
o tomto postupu, je harmonogram a letos se začne čistit. Připravuje se výběrové řízení, které je v režii Lesů České republiky. Nebude to, zdá se, vyčištěno ještě v mandátu této vlády, ale myslím si, že důležité je, že se bude postupovat systematicky. Dvanáct let tady byla přetržka, kompetenční spory. Nikdo to nechtěl zaplatit, nikdo to nechtěl rozhodnout. A nám se to podařilo za několik měsíců dotáhnout do fáze, že sanace Bořího lesa bude skutečně provedená.

VÍCE SI PŘEČTETE V PÁTEČNÍM VYDÁNÍ BŘECLAVSKÉHO DENÍKU ROVNOST.