Celkem pětadvacet skupin různých firem či přátel letos sestavilo dvacetičlennou posádku a k tomu bubeníka, aby se mohli zúčastnit závodu. 
„O výsledek v podstatě nejde. Hlavní je, že jsme se všichni sešli. Nakoupíme bečku, společně popijeme a pobavíme se," shrnuje podstatu akce student Adam Šmerda, jenž závodí každý rok. Letos oblékl dres Eragonových jezdců, kteří obhajují loňské prvenství.

Od deště ke slunci

Se Šmerdovými slovy souhlasí i Jana Švehlová, která se účastní společně s kolegy z Gumotexu. „Na výsledku nezáleží. Hlavně, abychom si to užili 
a lidi se na sebe usmívali" říká Švehlová a pokračuje. „Je fajn potkat se s pracovním kolektivem i jinde než jen v práci. Panuje tu úžasná atmosféra. Účastním se druhým rokem 
a letos je tu ještě lépe než minule," zamlouvá se ženě se zeleným trikem reprezentující Gumotex.

O příjemnou a vcelku nečekanou kulturní vložku se stará posádka složená z členů Národopisného souboru Břeclavan, která po každé své rozplavbě zpívá některou z lidových písní.

Dobrou náladu nenaruší ani lehký déšť, který kolem poledne skrápí účastníky. „Sice prší, ale nám to nevadí, nejsme 
z cukru," burcuje hlasatel závodu. Hecovat přitom ani nemusí. Přesto, že většina týmů se účastní jen pro zábavu, každá posádka se chce vytáhnout a přivézt svou loď do cíle na prvním místě. Snahu účastníků ještě umocňuje mohutná zvuková kulisa doprovázející každou rozplavbu, o kterou se starají hlasivky rodin a kamarádů závodníků. Nakonec se rozjasňuje i obloha a odpoledne už vysvítá slunce.

Ceny pro ženy

Drtivá většina posádek pochází z Břeclavi, výjimku představuje pouze skupina s názvem Kabrňáci z Brna. „Máme tu stejně posádek jako loni. Zájem byl ještě vyšší, ale my jsme stanovili limit pětadvacet družstev. Nechceme narušit příjemnou atmosféru závodu," říká ředitelka akce Slávka Kouřilová.

Závod na dvě stě metrů ovládl tým s názvem Eragonovi jezdci. Na kilometrové trati byli nejrychlejší Mořští vlci, tým složený ze zaměstnanců Lodní dopravy Břeclav. „Navíc jsme udělovali dvě zvláštní ceny. Poprvé za celou dobu se přihlásila čistě ženská posádka. Skončila sice poslední, přesto děvčata předvedla dobrý výkon a zasloužila si ocenění," kvituje Kouřilová a pokračuje. „Druhé ocenění potom připadlo bubenici Silvě Paprstkové, která při nehodě dvou lodí spadla do vody. Naštěstí ji ihned pomohli záchranáři a ještě se zapojila do závodů," přibližuje Kouřilová a dodává: „Letošní ročník závodu hodnotím velmi kladně," uzavírá ředitelka.

VÁCLAV PETRŮ