Hasičská i policejní auta se stala součástí průvodu neoveskými ulicemi. V popředí kráčel i současný velitel sboru Jiří Marák. „Snažíme se, aby naše práce byla vidět. Cítím odpovědnost, ale dostal jsem se k tomu – jak se říká – jak slepý k houslím. Nebyli lidi, tak jsem se stal velitelem," říká padesátiletý Marák, jenž sbor vede pátým rokem.

Od jeho založení sice uplynulo 120 let, nicméně na místě je přiznání desetileté odmlky. Městys neměl dobrovolné hasiče od roku 2001. „Tehdy byla zrušená jednotka. Bylo málo lidí, nebyl zájem. Fungovat jsme začali díky tomu, že se věnujeme dětem a hasičskému sportu. Snažíme se je k tomu vést s tím, že v budoucnu snad jednotku zřídí," pokračuje velitel.

Stejně jako se hasičským dovednostem učí tamní dětí, před pěti lety začínal od píky i on. „Společně s dalšími rodiči jsem začal chodit na různá školení. Díky tomu jsme mohli sbor obnovit," míní Marák. Zatímco se opodál řadí hasičská i policejní auta a chystá se další část slavnostního programu, Marák líčí, že například u požáru zatím nebyl. Zasahoval ale třeba nedávno, když několik domů v Moravské Nové Vsi poničil silný vítr.

Děti se pod vedením velitele a jeho kolegů věnují hasičskému sportu dvakrát týdně. O víkendech pak objíždí závody, na kterých předvádí své schopnosti při požárním útoku. „V družstvu jsou zejména školáci, takže velkým úspěchem už je, když se voda dostane, kam má a sestřelí terče," doplňuje Marák, jenž pracuje jako konstruktér v jedné z břeclavských fi­rem.

Součástí oslav se stalo žehnání novému praporu, uctění památky zesnulých hasičů, průvod, ukázky a večerní zábava.