Vojenským slangem lze jejich pozici určit jako první linii. Bez zákopu, za to 
s přepážkou čelí úředníci na Břeclavsku řadě útočně naladěných klientů, již jsou se svým pořízením na úřadech mnohdy nespokojení. Poslední případ vyvrcholil fackou 
a vzetím agresivního sedmapadesátiletého muže do vazby. Soudce ho může poslat do vězení až na čtyři roky.

Fyzické útoky jsou v regionu ojedinělé, daleko častěji 
k uším úředníků dolehnou sprostá slova. „Psychicky náročné je to vždycky. Zejména tehdy, pokud nelze člověku vyhovět. Úředník musí dodržovat zákony. Konflikty jsme ale zatím řešili pouze verbální," říkal tajemník Městského úřadu v Mikulově Jiří Večeřa.

V převážné části případů hrají roli peníze. Hádky je možné slyšet například při vyplácení sociálních dávek. Při jejich zamítnutí v Břeclavi také došlo k facce, kterou momentálně vyšetřují policisté. O události informoval Břeclavský deník Rovnost minulý týden.

Zaměstnance od agresivních lidí dělí přepážková skla. „K zajištění bezpečnosti používáme vyšší počet pracovníků v kancelářích, navzájem propojené místnosti, SOS tlačítka, bezpečnostní kamery, pepřové spreje, ostrahu nebo pravidelné návštěvy městské a státní policie. Zaměstnanci procházejí pravidelně školeními, aby věděli, jak jednat s klienty v konkrétní situaci," vzkázala mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Podle tajemníka Večeři úředníci vyplácející sociální dávky většinu příchozích už znají. „Vědí tak, co od nich čekat. Někdy je proto ostřejší slovo nepřekvapí. Ať už je to na úřadu nebo v terénu při kontrolách. Berou to jako svoji práci, ke které přistupují profesionálně," zmínil Večeřa.

Konflikty jsou mnohdy výsledkem nedorozumění, jindy klient rozezlený už přijde. Pnutí jsou často zbytečná. Úředníka v sociální oblasti vedou striktní pravidla určující, na co má člověk právo. Hádky jsou ale čas od času patrné také při stavebních řízeních. „Tam správní uvážení na úředníkovi je, ale museli bychom se bavit o konkrétních případech. Tato oblast je velmi široká a těžko v ní lze zobecňovat," doplnil tajemník.

Úředníci nejsou zdaleka jedinými atakovanými zaměstnanci státu a měst. S agresivitou se setkávají lékaři, policisté i strážníci.

Ti se o tom naposledy přesvědčili v týdnu, kdy na hlídky zaútočil devětadvacetiletý opilý muž. „Arogantní host baru se choval vulgárně a začal policisty i strážníky napadat. Jeho nadávky a ostré výrazy přešly do fyzického útoku.Nezbývalo nic jiného, než výtržníka zadržet a umístit do policejní cely. O úkonech jsme informovali státní zástupkyni a další den si muž převzal usnesení o zahájení trestního stíhání," uvedla včera mluvčí policistů na Břeclavsku Kamila Haraštová.

Stejně jako u muže, který napadl úředníci, jsou i v tomto případě krajním trestem čtyři roky vězení.