Speciální svítidla se rozzářila do modra. Traktor se zapojeným strojem vjel tempem rychlejší chůze do vinohradu u Mikulova. Zvýšit odolnost révy má průkopnická technologie UV Boosting. V Česku ji jako první testuje jihomoravské vinařství Habánské sklepy z Velkých Bílovic, které spadá pod skupinu Bohemia Sekt.

Zařízení funguje na bázi ultrafialového záření UV-C, tedy nejagresivnějšího ve spektru, které se jinak používá k likvidaci virů a bakterií.

„Rostlině dáváme šok. Bez použití chemických látek zvýšíme její obranyschopnost. Záření spustí u rostlin produkci kyseliny salicylové. Ta působí jako varovný signál a předem připravuje rostlinu na rychlejší a účinnější obranu proti chorobám, mrazu a suchu,“ popsal Václav Štursa z firmy Biso Schrattenecker, která je dodavatelem zapůjčené technologie.

Knížecím vinicím v lichtenštejnském Vaduzu vládne rulandské. Díky fénu od Alp i podloží. Na snímku sommelierka Veronika Mile a sklepmistr Sebastian Gunsch.
Deník u Lichtenštejnů: knížecím vinicím vládne rulandské, mají ho v Břeclavi

Je podle něj šetrná k přírodě i révě. „Okolní faunu a floru ani výsledné víno to neovlivní. Toto záření nezanechává rezidua. Navíc aplikujeme na listy, ne na hrozny,“ ubezpečil.

Přesto jsou podle něj nutné základní bezpečnostní požadavky, dostatečný odstup lidí od svítidel či ochranný štít. Zavádění každé nové technologie chce podle Štursy trochu odvahy. UV Boosting však testují také ovocnáři a používá se již například při pěstování jahod ve sklenících, kde jsou škůdci krajně nežádoucí.

Zdroj: Deník/Přemysl Spěvák

V Česku jde o novinku, vyvinuli ji na univerzitě v jihofrancouzském Avignonu. Osvědčila se již ve vinařských zemích Francii, Itálii, Španělsku a Chile. UV Boosting využívá zhruba sto producentů. V posledních letech jim poklesly průměrně škody způsobené mrazem až o třicet procent a výskyt chorob Padlí révové a Peronospora dokonce o pětačtyřicet procent.

Naproti tomu výnos vzrostl průměrně o dvacet procent. „Pokud technologie stejně zafunguje i v našich podmínkách, může být další z cest ke snížení používaných ochranných látek ve vinohradech,“ sdělil ředitel Habánských sklepů Petr Ptáček.

Lidem ve Vrbicích se odemkly sklepy. Čtenářka putovala za vínem Z kopca do kopca
Lidem na Vrbici se odemkly sklepy. Čtenářka putovala za vínem Z kopca do kopca

A rozdíl oproti chemickým postřikům? „Ty se aplikují jako ochrana rostliny před napadením rostliny chorobami, zatímco ultrafialové záření zabraňuje šíření choroby ve vinici,“ vysvětlil zjednodušeně Ptáček. Ve vinařství chtějí zjistit také dopad na odolnost proti suchu, což závisí od počasí.

Jihomoravské vinařství pro letošek vyčlenilo na testování dvacet hektarů vinic. Na vybrané úseky aplikují UV Boosting celkem šestkrát, první výsledky testu budou známé na konci vegetačního období, tedy na začátku vinobraní.

Putování za vínem v Tasovicích
Víno, historické obleky a zpěv. V Tasovicích a Hodonicích putovali po sklepích

„Vybrali jsme odrůdy Rulandské šedé, Rulandské modré, Veltlínské zelené a Ryzlink vlašský, jejichž hrozny používáme pro výrobu sektů a šumivých vín,“ upřesnil Libor Výleta, ředitel vinohradnictví skupiny Bohemia Sekt, která s celkem 550 hektary patří v tuzemsku mezi největší hospodáře na vinicích.

Zdroj: Se svolením Bohemia Sekt

Záření podle odborníků nezanechává žádné stopy na rostlinách a funguje stejně v ekologickém režimu i konvenčním pěstování, od čehož si vinohradníci slibují snížení ošetřujících látek. Jejich spotřeba přitom už nyní patří k nejnižším v Evropské unii. Podle údajů ministerstva zemědělství například belgický farmář použije čtyřikrát více přípravků na hektar orné půdy než český zemědělec.

UV-C záření

- Je součástí ultrafialového spektra, které je lidským okem neviditelné (modrá světlo zářivek je reziduální). Na zemský povrch přirozenou cestou nepronikne, protože je zcela pohlceno zemskou atmosférou.
- Toto záření lze uměle vyrobit pomocí moderní světelné techniky.
- Je nejagresivnější, a tedy rychlou cestou ke zničení virů a bakterií.
- Novinku na bázi UV-C testují ve světě vinaři a ovocnáři, nově poprvé i v České republice na jihomoravských vinicích.
- Jako alternativu ekologičtější hospodaření, s omezením používání chemických ochranných látek. Révě má zvýšit odolnost proti chorobám, mrazu i suchu. Příslibem jsou i vyšší výnosy při sklizni.