Rodačka z Moravské Nové Vsi studovala na břeclavském gymnáziu. Po maturitě se již definitivně rozhodla věnovat umělecké tvorbě. „Rok jsem pracovala jako aranžérka, a to mě nesmírně bavilo. Poté jsem se rozhodla najít něco s malováním. Začala jsem studovat v Brně, kde jsem potkala skvělé spolužáky a na výtvarném oboru vynikající učitele," vzpomíná malířka.

Po studiích nastoupila jako učitelka nejdříve na základní škole, později na gymnáziu v Břeclavi. „Snažím se, aby si děti vybudovaly hezký vztah k umění. Není to jednoduché. Studentům vždycky říkám, že si v tomto předmětu mají vyčistit hlavu, zapojit fantazii a odpočinout si od náročnějších předmětů," vypráví Uhrová, která své studenty vodí na výstavy. Doufá, že i v dospělosti nějakou navštíví.

Již několik let je také členkou Sdružení břeclavských výtvarníků. „Velmi aktivně pracujeme na programu pro širokou veřejnost, aby si všimla, že mohou být zajímavé výstavy a akce," popisuje činnost spolku.

Umělkyně má osobitý výtvarný styl. „Mám ráda i umění dvacátého století, zejména kubismus a surrealismus. Kdybych mohla žít ve třicátých letech minulého století, chtěla bych se kamarádit s Kupkou nebo Štýrským," prozrazuje.

Co je pro ni inspirací? „Inspiruje mě obyčejný život, detaily a někdy i pocity," svěřuje se výtvarnice.

Hnacím motorem jsou pro ni lidé, co dokáží její práci ocenit. „Vážím si toho, když přijdou hosté na mou výstavu. Dělám i návrhy interiérů. Když je lidem s mým rukopisem v bytě dobře, je to pro mě úspěch. Mým přáním je zavedení večerních nebo víkendových výtvarných dílen pro dospělé jako jistou terapii při náročné práci," odkrývá závěrem své budoucí plány.

ANETA BERÁNKOVÁ