O jakou dobu se oprava protáhne, není jasné. Představitelé ŘSD se do středečního večera nevyjádřili. „Štětové kameny znemožňují původně plánovanou recyklaci za studena, což byla jedna z fází rekonstrukce. Toto pondělí se musel diagnostikovat celý opravovaný úsek. Výsledky by měly být hotové dnes. Na jejich základě vypracuje projektant nový návrh oprav. Situace je nepříjemná nejenom pro Valtice, ale i pro Lednici, přes kterou vede objížďka pro kamiony. V Lednici čekají na opravu tři úseky," řekl ve středu valtický starosta Pavel Trojan.

Břeclavská ulice, která spolu s Mikulovskou tvoří část silnice I/40, je dopravní tepnou Valtic. „Tato rekonstrukce je pro Valtice důležitá a jsou s ní velké problémy. Objížďka vede přes Josefskou ulici, kde jsou vinné sklepy. S nadcházejícím začátkem vinařské sezóny by zvýšený průjezd autobusů i osobních aut mohl působit komplikace," vysvětlil důležitost tohoto projektu Trojan.

S tím souhlasí i předseda sdružení Vinaři Valtice 2000 Martin Štěpánek. „Je to špatné. V Josefské ulici je několik desítek sklepů a vinobraní se už pomalu blíží. Když před sklepem zastavím s vozíkem, osobní auto projede jen obtížně a autobus nemá šanci. Velmi mě to omezuje při podnikání. Městská policie situaci nehlídá, strážníka jsem zde neviděl měsíc a půl," posteskl si Štěpánek.

Ani dopravní policisté nemohou stát na objížďkách celý den. „Snažíme se zajistit dohled. V současné době je ale v břeclavském okrese celkem pět objížděk. Nemáme dostatek lidí, abychom je zvládali pokrýt všechny čtyřiadvacet hodin denně. Josefské ulici přesto věnujeme zvýšenou pozornost. Hlídky tam posíláme každý den. Ve Valticích také měříme rychlost," sdělil šéf dopravního inspektorátu v Břeclavi Jiří Mach.

Ve zmíněné ulici došlo před časem k vážné dopravní nehodě, kdy dodávka srazila zaměstnance městských služeb. „Na objížďkách vzniklých v důsledku opravy Břeclavské ulice zatím naštěstí žádné další vážnější nehody nemáme," dodal Mach.

ROMAN DOLEJSKÝ