Nebezpečný hazard s vlastním zdravím. Tak lze označit rozhodnutí, které téměř denně dělají lidé mířící k Janohradu ze směru od Břeclavi. V opakovaně opravovaném dřevěném mostu nad Starou Dyjí opět zejí díry. Někteří návštěvníci památky i projíždějící cykloturisté však odmítají místo objet a strhávají upozorňující cedule a zábrany. Situaci řeší starostové Lednice a Podivína, mezi jejichž katastry se most nachází.

Aby kastelánka Darina Horká zabránila riskantnímu chování lidí, musela by podle svých slov u mostu neustále stát. „Jsem z toho velice nešťastná. Když některé napomeneme, jsou na nás ještě sprostí," poznamenala Horká.

A pokračovala. „Problém je, že už to není jak opravit. Most nelze do nekonečná látat. Lidem jsme nachystali ceduli s nápisem, kudy mohou místo obejít. Jde asi o jeden a půl kilometru dlouhou trasu," uvedla kastelánka.

Řada návštěvníků Janohradu se kvůli uzavřenému mostu otočí a prohlídku památky škrtne. Další neváhají přenést kola i přes riziko vážného poranění. „O víkendu jich přešlo opravdu velké množství. Všechno navíc roztrhali, včetně výstrahy o špatném stavu. Pak přijde někdo jiný a nechápe, co se děje. Celé se to samozřejmě odráží na snížené návštěvnosti," doplnila správkyně památky.

Že část turistů vinou zamezené cesty mění cíl výletu, potvrdil ve středu také David Mahovský, jenž poblíž Janohradu často venčí psa nebo sportuje. „Potkal jsem tam velké skupiny cyklistů, kteří buď zvolili objízdnou trasu, nebo jeli jinam. Jedni vyrazili třeba na Tři Grácie. Vydat se po mostu, který je prolomený na několika místech, je opravdu hazard. Komplikace je to asi i pro podnikatele, kteří takto u Janohradu přichází o zákazníky," reagoval muž.

Břeclavský deník o problému informoval už loni v září. Tehdy se však podařilo most alespoň provizorně opravit. Zarážející je, že stavba nikomu nepatří. Před léty ji využívali italští filmaři, po nichž tam zůstala dodnes. „Majetkové poměry musíme vyřešit," vyzval starosta Lednice Libor Kabát.

Ten se svým protějškem z Podivína nyní hledá způsob, jak situaci vyřešit. „Je potřeba oficiálně povolit opravu mostu, na čemž právě pracujeme. Dále musíme najít peníze, s takovým nákladem totiž v rozpočtu nikdo nepočítal. Přál bych si, abychom to stihli ještě v této sezoně, ale obávám se, že jde o příliš optimistický předpoklad," oznámil Kabát.

Most je ke všemu součástí cyklotras zanesených v mapách, které si turisté kupují na řadě míst Lednicko-valtického areálu. „Lidé přitom narazí na zavřené dveře a neví, co mají dělat dále. Odněkud přijeli a někam míří. Celé je to velmi nepříjemné," sdělila kastelánka.