V šestitisícovém městě je podle tamní starostky Hany Potměšilové obrovský problém s nedostatkem bytů tohoto typu. „Máme sice penzion pro zhruba šedesát lidí, to je ale žalostně málo. Proto jsme se rozhodli vystavět plně bezbariérové bydlení pro lidi nad pětašedesát let, kteří potřebují pečovatelskou péči, a pak taky pro maminky s dětmi, kterým chceme pomoci postavit se opět na vlastní nohy,“ vysvětlila starostka.

Vranovický bazén zahájí od února letošního roku svůj provoz naplno.
Vranovický bazén se otevře všem. Nabídne i plaveckou školu

První projekt město vyjde na patnáct milionů. Druhý, jehož výstavba by mohla začít již letos na jaře, pak na jedenáct milionů korun. „Ministerstvo nám vyhovělo v žádosti o dotace. V prvním případě jsme dosáhli na více než šest a půl milionu, ve druhém dokonce na osm a půl,“ vyčíslila starostka.

O nutnosti výstavby těchto bytů je přesvědčený také zastupitel za ANO Richard Homola. „Vidím to ze dvou stran, jako realitní makléř a zastupitel. Z praxe vím, že tyto byty ve městě skutečně chybí. Je mezi námi totiž řada lidí, kteří si nemohou dovolit důstojné a kvalitní bydlení. Jsem pro vystavět více takových bytů,“ řekl.

Vizualizace připravované lázeňské zóny v Pasohlávkách na Brněnsku.
Číňané koupili pozemky u Pasohlávek, lázně přislíbili do několika let