Páteční program zahájí ve dvě hodiny odpoledne dětský den v zámeckém parku. „Děti si vyzkouší orientační běh a užijí si medové odpoledne,“ pozvala mluvčí města Veronika Slámová.

V osm hodin večer ve druhém největším městě Vyškovska naváže na nádvoří Panského domu folklorní večer, na kterém se představí slavkovská Zámecká dechovka a cimbálka Michala Mlátilíka ze Strážnice.

Kdy: pátek–neděle
Kde: Slavkov u Brna
Za kolik: vstup volný, vyjma folklorního večera, vstupné 100 korun

V sobotu začne už v devět ráno na Palackého náměstí řemeslný jarmark. „Řemeslníci z města a regionu kromě svých výrobků předvedou i svou práci, chybět nebude dobová hudba, stánků bude na čtyřicet,“ dodala mluvčí.

Na pódiu se dopoledne a odpoledne vystřídají se svými vystoupeními školy a školky. Večer vystoupí od šesti hodin mimo jiné Slávek Janoušek, Poutníci a kapela Portless. Od jedenácti hodin dopoledne do večera potrvá také pořad Pohoda na Panském dvoře, kde se představí mimo jiné Vojta Kiďák Tomáško či kapela Jaksepatří.

Nová čekárna
Dárci krve mají novou čekárnu. Přibude občerstvovací stůl i nové pohovky

V neděli naváže v Rubensově sále slavkovského zámku koncert Národního festivalu neprofesionálních komorních a symfonických souborů.

Slavkovští se na pestrý víkend těší. „Na Dny Slavkova mám určitě v plánu jít. Chodíme se podívat každý rok. Letos vystoupí se základní uměleckou školou moje sestřenice, bude zpívat. Ani jsem nevěděla, že bude nějaký řemeslný jarmark. Netušila jsem, že bude takový bohatý program, to jsou pro mě novinky,“ řekla Lenka Rotreklová ze Slavkova u Brna.

Blanenský akvapark zve k odpočinuku
Koupaliště čekají na letní teploty. Akvapark v Boskovicích otevře za dva týdny

OTEVŘE VÝSTAVA VELKÝCH ZÁHAD

V pátek v Břeclavi v Muzeu pod vodárnou začíná výstava Největší záhady a tajemství světa. Návštěvníci se mohou těšit na celou řadu exponátů, včetně obrovské repliky sochy Moai z Velikonočního ostrova, faksimile nejtajemnějšího rukopisu světa zvaného Voynichův, ďáblovu bibli nebo křišťálovou lebku, to vše umocněné instalací s využitím multimediálních prvků jako videomappingu nebo hologramů.

Několik lidí zavalil na Břeclavsku strop sklepa.
Několik lidí na Břeclavsku zavalil strop sklepa. Čtyři se vážně zranili

V OLEŠNICI ZAHRAJE ROBERT KŘESŤAN

Sokolská zahrada v Olešnici na Blanensku bude v sobotu dějištěm festivalu folkové a trampské hudby Olešnická kytka. Na pódiu se od dvou odpoledne vystřídá několik kapel. Jako hlavní hvězdy se na závěr představí skupina Taxmeni a zpěvák Robert Křesťan.

Brněnská zoologická představila novou expozici Žijí tu s námi. Lidé tam najdou zvířata, která jsou v přírodě těžko k nalezení.
Zoo otevře novou expozici. Lidé v ní najdou i kriticky ohroženou ještěrku

UŽIJÍ SI DEN PLNÝ POHÁDEK A KOUZEL

V Hodoníně se uskuteční další ročník Slavností Vodního království. Na návštěvníky čeká den plný pohádek a kouzel. V bohatém programu se objevuje třeba šermířský turnaj, pohádkové představení nebo doprovodné akce s hasiči a strážníky. Slavnosti se konají v sobotu od 14.30 hodin v areálu Masarykova muzea.

Na dvě stě policistů a členů záchranných složek nacvičovali v lesích u Vracova hledání seniora.
Psovodi i policisté na koních hledali pohřešovaného seniora. Cvičně

ŠATOVŠTÍ VINAŘI OTEVÍRAJÍ SKLEPY

Do Šatova na Znojemsku zamíří v sobotu přátelé dobrých vín. Ochutnávku produktů menších i velkých vinařů, jízda mezi sklepy turistickým vláčkem nebo koňským povozem a další zážitky totiž nabídne den otevřených sklepů. Zahraje i živá hudba. Vinaři přivítají hosty mezi desátou hodinou dopoledne a osmou večer. Vstupné je tři sta korun a zahrnuje poukaz sto korun na nákup vína.

Znojemská nemocnice. Ilustrační foto
U Diany chce Znojmo parkoviště. Pro řidiče zdarma

JEŠTĚ VÍCE TIPŮ NA ZAJÍMAVÉ AKCE Z CELÉ JIŽNÍ MORAVY NALEZNETE V DNEŠNÍM (31.5.) TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST.