Je to takřka stoprocentní. Podporovatelé zřízení babyboxu v břeclavské nemocnici si v kalendáři zaškrtávají a píší následující: 
18. prosinec, zprovoznění. Informaci o datu ve středu potvrdil místostarosta okresního města Zdeněk Urban (ČSSD) i ředitelka břeclavské nemocnice Janka Bambasová. „Termín je definitivní, nepředpokládám, že by se změnil," oznámila ředitelka Břeclavskému deníku Rovnost.

Místo zařízení pro odložené novorozence bude vlevo od vchodu do nemocnice poblíž transfúzního oddělení. „Každý zachráněný dětský život je plus, z tohoto pohledu je babybox přínosem. Co to pro dítě znamená dále, je otazník," zmínila Bambasová.

Náklady se v Břeclavi dostaly na přibližně tři sta tisíc korun, z městského rozpočtu putovala polovina. Zbytek uhradili soukromí dárci.

Pro místostarostu Urbana jde o jedno ze stěžejních témat volebního období. „Jsem velmi spokojený, že se to podařilo dotáhnout do konce. A také, že zastupitelstvo myšlenku podpořilo. Řada lidí včetně lékařů má na věc opačný názor. Ovšem, jak řekl prezident Miloš Zeman, pokud někdo zachrání jeden život, jako by zachránil celé lidstvo," zmínil Urban.

Do milující rodiny

Babybox od letošního jara funguje ve Znojmě, k dispozici je rovněž v Hodoníně, Vyškově a Brně. Zdravotnický personál v nich zatím našel celkem sedmnáct dětí. „Nedokážu si představit situaci, která by mě donutila se svého dítěte dobrovolně vzdát. Za přínosné určitě můžeme považovat, že je odloženo do bezpečí a je o něj dobře postaráno," reagovala třeba Břeclavanka Kristýna Vlasáková Bruchterová.

A s otázkou nabídla i druhý pohled: „Nevede to však zároveň k tomu, že se matka ,vzdá bez boje', dítě odloží bez postihu a tudíž to všeobecný problém neřeší? Pokud ale budu optimista, tak se mi líbí představa, že dítko s nejasnou budoucností má šanci se ocitnout v milující rodině."

Zakladatel babyboxů Ludvík Hess, kterého nedávno prezident Zeman vyznamenal medailí, stál o umístění zařízení v Břeclavi několik let. Uspěl až nyní.

V minulých dnech se objevily zprávy o zamítavém postoji některých pediatrů, kteří speciálně upravené schránky nepovažují za přínos. Argumentují mimo jiné setrvalým počtem zabitých kojenců. Odborníci se navíc shodují, že například v otřesných případech z Dolních Dunajovic a Vlasatic, kde matky usmrtily tři novorozence, by babybox nepomohl. Své uplatnění najde jen 
u v té chvíli zdravě uvažujících žen.