V Šumné na Znojemsku mají pro stanici dokonce už vyhlédnuté nové místo. Má vzniknout přestavbou bývalé prodejny. „Výjezdová základna je nyní v budově obce, ve slepé uličce, mezi bytovou zástavbou. Sice disponuje garáží, ale rozměrově se nedá využít pro sanitní vůz, který je před základnou vystaven nepřízni počasí,“ upozornil vedoucí lékař zdravotnické záchranné služby na Znojemsku Luděk Chloupek.

Dodal, že se v novém objektu u hlavní křižovatky počítá i s parkováním pro dvě sanitky a hlavně s lepší operační dostupností.

Lékař. Ilustrační foto.
Pacienti jsou agresivní. Lékaři kvůli tomu dali výpověď, chtějí být víc chránění

Podobně jsou na tom v Hustopečích na Břeclavsku. Tam záchranáři sídlí v nevyhovujících prostorách bývalé nemocniční kotelny. „Místnosti jsou bez zateplení či jakékoliv izolace, do garáže prší, v létě je tam vzhledem k plechové střeše horko. Modernímu pojetí výjezdových základen už neodpovídají skladové prostory a prostory k očistě zdravotnického materiálu. Je tam společná šatna a společné toalety pro muže i ženy,“ přiblížil situaci Ondřej Havlíček, který velí záchranářům na Břeclavsku.

V současné době se podle něj projednává stavební řízení na rekonstrukci stanice.

V plánu investic krajských záchranářů pro příští rok jsou i rozsáhlé úpravy základen ve Veselí nad Moravou a Kyjově na Hodonínsku. „Tam je objekt poměrně nový, jenže bývalým vedením koncipovaný pro jednu výjezdovou skupinu. Nyní tam slouží dvě. Je poškozený staticky a má špatné napojení na silnici,“ sdělila mluvčí krajské záchranky Hedvika Kropáčková. První odhady nákladů na přestavbu počítají s třiceti miliony korun.

Zbraně. Ilustrační foto.
Jihomoravané nakupují stále více zbraní. I kvůli přísným unijním zákonům

Potřebných sto milionů korun na tyto stavby zatím v připravovaném krajském rozpočtu není. „Naší prioritou zůstává výjezdová základna Šumná, Hustopeče, Veselí nad Moravou a Kyjov. Čekáme na peníze v evropském dotačním titulu, abychom je mohli čerpat na rekonstrukce základen. Některé mají už schválené krajské spolufinancování,“ řekl krajský radní pro zdravotnictví Igor Chlup.

Připomněl, že letos měl v rozpočtu kraj na investice do devíti nemocnic, pěti léčeben a zdravotnické základní služby 162 milionů korun.

Výjezdy v roce 2016
Břeclavsko: 8 260 výjezdů (Břeclav 5278, Hustopeče 1422 a Mikulov 1560)

Hodonínsko: 11 653 výjezdů (Hodonín 3866, Kyjov 3629, Veselí nad Moravou 3217 a Velká nad Veličkou 921)

Znojemsko: 7 473 výjezdů (Znojmo 5589, Hrušovany nad Jevišovkou 1176 a Šumná 708)