Tradiční osvobozovací připomínky bojů se tak na konci dubna budou muset vzdát například v Ivančicích na Brněnsku, na hradě Veveří nebo Slavkově na Vyškovsku, kde se měla konat akce Krvavé jaro 1945. Spolek zrušil i jarní vojenskou ukázku v strážnickém skanzenu. „Nepřipadá nám vhodné pořádat vojenské akce, když zuří skutečná válka na Ukrajině. Nechceme také běhat v ruských uniformách a střílet pod okny lidem z Ukrajiny, kteří před boji uprchli a jsou u nás ubytovaní. Proto jsme zrušili všechny naše akce až do podzimu,“ sdělil producent a šéf spolku Acaballado Ivan Vystrčil.

Vzpomínková akce na hradě Veveří z roku 2019.
Jezdit v uniformách rudoarmějců? Nevhodné. Spolek ruší vzpomínkové akce

V jednání jsou podle něj zatím napoleonské vzpomínkové bitvy na Znojemsku. Uskutečnit se mají v první polovině července u Louckého kláštera, Dobšicích a Suchohrdlech. „Zatím jednáme o tom, zda je uskutečníme v plném rozsahu nebo jen omezeně. Důvodem je také spolufinancování, zejména Jihomoravským krajem, obcemi a městem Znojmo. V tuto chvíli bojují především s finančními prostředky na pomoc skutečným obětem války na Ukrajině,“ naznačil Vystrčil. Spolek zrušil také letní akci v Ořechově a Sokolnicích na Brněnsku.

Bitva tří císařů

Podle zjištění Deníku Rovnost se zatím nemusí bát o podívanou příznivci velké Bitvy tří císařů ve Slavkově u Brna. I když konečné rozhodnutí pořadatelů zatím nepadlo. „Zatím jsme nic nezrušili a situaci vnímáme citlivě. V tomto případě se ale nejedná o oslavu války nýbrž připomínku historické události, která změnila svět. Koneckonců dá se udělat i bez mrtvých. Na akci se podílí mnoho spolků nejen od nás ale z celé Evropy,“ poukázal na probíhající jednání Miroslav Jandora, producent jednoho z hlavních pořádajících spolků Austerlitz.

Rozhodne podle něj vývoj situace na Ukrajině nebo třeba další vlna covidu, stejně jako loni. „Všechno jsme měli domluvené a zorganizované a týden před konáním jsme kvůli pandemii a opatřením museli rekonstrukci bitvy odvolat,“ bere přípravy s rezervou Jandora.

Sady. Oheň má ochránit úrodu před jarními mrazy. Ilustrační foto
Jižní Morava čelí extrémnímu počasí. Po suchém březnu ničí úrodu aprílové mrazy

První Napoleonské manévry spolku Austerlitz už ale mohou zájemci zhlédnout předposlední víkend v dubnu v Kučerově na Vyškovsku. „Program je věnovaný především výcviku a manévrům jako příprava na letošní sezónu. V minulosti probíhala například ve Valticích, Buchlovicích nebo Mikulově,“ pozval příznivce Miroslav Jandora.