Degustátoři letos vybírali ze 724 vzorků. Oproti předešlým letům jich ubylo. „V roce 2020 jsme jich měli přihlášených 920. V době covidu se hodně soutěží nekonalo, a z toho důvodu nám počet přihlášek vzrostl. Ten samý případ byl i loni, protože některá opatření byla stále aktuální,“ upřesnil ředitel soutěže Dan Mádr.

Co reakce zákazníků?

Kromě celkového vítěze jsou jasné i další pozice. Čtrnáct vzorků získalo nejvyšší pětihvězdičkové ocenění. Nejlepší kolekci slovácké podoblasti má Vinařství Štěpán Maňák ze Žádovic na Hodonínsku. V Top 77 vín boduje pravidelně. „Po vítězství se k nám automaticky nenahrne stovka zákazníků, ale odborníci nebo milovníci vína k ocenění přihlédnou. Každý rok jsou jiné podmínky, počasí i hrozny. Jsem vždy zvědavý, co lidé na vína řeknou a jak jim budou chutnat,“ reagoval majitel vinařství Štěpán Maňák.

Každá z vinařek je laděná do odrůdy vína a zároveň do ročního období, ve kterém konkrétní číslo časopisu vyjde.
Radost pohledět: vinařky propůjčily tvář svým vínům

Ze zahraničních soutěžících zazářilo italské vinařství Tenuta Santa Maria, jejichž pět vín získalo pětihvězdičkové ohodnocení. „Ze zahraničního pohledu to bylo letos hodně slabé. Přihlásila se pouze dvě vinařství. Vítězná Tenuta Santa Maria ale komisi uchvátila a všechna přihlášená vína dostala vysoké hodnocení,“ sdělil David Mádr.

Podruhé naturální

Letos podruhé byla součástí soutěže kategorie naturálních vín. Ze zhruba pětadvaceti hodnocených dvě získala pět hvězd. V obou případech šlo o Veltlínské zelené od vinařství ZD Sedlec. „Nejsou to vzorky pro všechny, ale spíše pro opravdové fajnšmekry, kterých naštěstí přibývá. Vína jsou těžší, obsahují prvky minerality a jsou kořenitější. Jejich výroba je také mnohem složitější,“ upřesnil sklepmistr ZD Sedlec Ctirad Králík.

Natáčení seriálu Pálava - Život zalitý sluncem.
Seriál Pálava? Nadužívané tož a nepřirozené nářečí, shodli se Jihomoravané

Podle něj je úspěch cennější i kvůli tomu, že je konkurence čím dál vyšší. „Medaile ze soutěží získáváme zhruba od devadesátých let, ale časem více vzrůstá konkurence, a to například i tím, že se zkvalitňují rodinná vinařství,“ upozornil Králík.

Ocenění za nejlepší kolekci vín v letošním ročníku soutěže Top 77 vín získal Vinselekt Michlovský.Ocenění za nejlepší kolekci vín v letošním ročníku soutěže Top 77 vín získal Vinselekt Michlovský.Zdroj: Infografika: Deník/Markéta EvjákováLetošní ročník Top 77 vín zůstal bez výherců nejlepších kolekcí ze znojemské a velkopavlovické podoblasti. Žádné vinařství z těchto lokalit totiž nemělo pětihvězdičkové ocenění. „Do boje o nejlepší kolekci se mohou dostat vinaři, kteří přihlásili do soutěže šest a více vzorků. Podmínkou je, aby měli alespoň jedno pětihvězdičkové víno,“ vysvětlil Dan Mádr.

Změna oproti předcházejícím ročníkům nastala u způsobu hodnocení. Čtyři odborné komise posuzovaly vína na zámku Belcredi v Líšni tři dny po sobě. Systém pořadatelé využijí i při následujícím ročníku. „Velký úkol pro příští rok je pro nás najít vyzyvatele pro pana Michlovského,“ uvedl David Mádr.

Mnoho vín, které porota ocenila sedmaosmdesáti body z celkových sto, nedosáhlo na ocenění. Na nejnižší hodnocení třemi hvězdičkami přitom stačí, aby vzorek získal nad čtyřiaosmdesát bodů. „Je to z důvodu, že máme ve statutu oceněných daných pouze třiatřicet procent vín. Vážně proto uvažujeme, že příští rok tento status změníme, aby mohlo být více vín oceněných," řekl ředitel soutěže Mádr.

Do soutěže se hlásí i nová vinařství. Letos třeba Vilavin Dobré Pole, které zaujalo především způsobem zpracování. „Je jedinečné konceptem šestipatrového gravitačního vinařství. O jejich vínech ještě hodně uslyšíme,“ tvrdí Mádr. Suroviny se při tomto způsobu mezi jednotlivými operacemi přemisťují díky gravitaci, čímž se zajišťuje zpracování bez čerpadel.

Slavnostní vyhlášení výsledků a galadegustace se uskuteční dnes od sedmi hodin večer v brněnském Besedním domě.

BARBORA VOZKOVÁ