V písemných pramenech se první zmínka o Valticích objevila v roce 1193. Tedy přesně před 820 lety. Na toto jubileum chtějí Valtičtí letos upozornit a připomenout jej oslavou.

„Tu určitě chystáme, ale zatím ještě nevíme, v jaké formě bude," sdělil valtický starosta Pavel Trojan.

Jak prozradil, oslavy plánují na některý z letních měsíců tohoto roku, přestože zmínka se datuje k desátému lednu. „Zřejmě se oslava uskuteční v červnu. Konat se bude na náměstí, kde by se měly například představit všechny valtické spolky a sdružení," oznámil Trojan.

Už před loňskými Vánocemi u příležitosti blížícího se výročí vyšla nová kniha, která se váže právě k historii Valtic. „Jmenuje se Valtické pověsti a příběhy," poznamenal první muž města.

Autorkou publikace je historička a současná předsedkyně tamního muzejního spolku Lada Rakovská. Z jejího pera to už je třetí knížka, ve které věnuje pozornost městu Valtice. „První kniha vyšla k výročí valtické krojované společnosti, druhá pak obsahuje pověsti," vyjmenovala.

Na staré příběhy o Valticích nezapomněla ani ve svém nejnovějším díle. „Obsahuje klasické pověsti i několik příběhů," přiblížila spisovatelka.

Zápisy z kronik

Se sběrem valtických pověsti začala Rakovská asi před dvaceti lety. „Od té doby, co jsem v muzejním spolku," usmívala se Rakovská.

Pomocníkem při sepisování knihy jí byli především historické prameny a také pamětníci. Mnohé příběhy našla ve starých kronikách, například řádu Milosrdných bratří.

„Informace mi poskytl třeba kastelán valtického zámku Michal Tlusták nebo historik Dalibor Hodeček. Pověsti i příběhy jsem totiž musela dotvořit na základě historických událostí," podotkla milovnice historie.

Do rukou čtenářů se tak dostane celkem pětapadesát rodových a místních pověstí a příběhů, které doplňují obrázky výtvarníka Jiřího Grbavčice z Valtic.

„Ilustroval jsem asi třicet pověstí," vypočítal valtický umělec, který spolupracoval s Rakovskou i na její předchozí knize nazvané Pověsti valtické viniční hory.

„S nabídkou ilustrovat novou knížku mě oslovila na začátku minulého roku. A protože se o historii zajímám a baví mě, tak jsem ji přijal," vzpomínal Grbavčic.

Dříve než mohly jeho ilustrace vzniknout, musel malíř několik pověstí přečíst. „Dostal jsem pracovní text a pokyny, jak by měl obrázek vypadat. Pokud šlo například o ulice, raději jsem ilustrace konzultoval. U figur a postav jsem pak tvořil podle fantazie," popisoval.

Tisícovka výtisků tvůrčí práce ukrytá pod názvem Valtické pověsti a příběhy je již k mání. „To jsem bohužel netušila. Vím, že Lada Rakovská již dvě knihy napsala, ale ta nejnovější se mi ještě do rukou nedostala. Ale snad si ji brzy přečtu," těšila se čtyřiadvacetiletá Valtičanka Michaela Lubová.

A jak se zdá, nebude to ani autorčina poslední knížka. „Deset pověstí ještě nemám zpracovaných. Doufám proto, že se jednou podaří vydat rozšířenou sbírku valtických pověstí," svěřila se Rakovská.