Takového vánočního „dárku" by se majitel Volkswagenu Golf zaparkovaného v Šitbořicích jistě zřekl. Kolem desáté hodiny večerní mu auto někdo zapálil. Případem se zabývají policisté. Pokud viníka dopadnou, může se dočkat i ročního pobytu za mřížemi.

„Úmyslné zapálení je pravděpodobnou variantou. Událost vyšetřujeme jako poškození cizí věci," řekla mluvčí policistů na Břeclavsku Kamila Haraštová. Útok žháře ve čtvrtek odpoledne potvrdili i hasiči. Škoda se vyhoupla na třicet tisíc korun. Šitbořičtí dobrovolníci likvidovali plameny společně s profesionály z Břeclavi a Hustopečí. Auto se jim podařilo zchladit za pár minut od příjezdu. „Odpojili jsme baterii, událost je bez zranění," uvedli poté na svém webu.

Hořelo také na dalších místech okresu. Na Boží hod vánoční měli hasiči plné ruce práce s hořícím karavanem, který vzplál v Dolních Věstonicích. Na místě byly jednotky z Břeclavi, Mikulova a Perné. Oheň karavan zcela zničil.

Dlouhé hodiny pak další sbory věnovaly stohu v Hustopečích. Vyjely k němu v noci na čtvrtek. Oheň nakonec zachvátil plochu o rozměrech třicet krát padesát metrů. Kromě dvou profesionálních jednotek byla zapotřebí také pomoc tří dobrovolných sborů z Horních Bojanovic, Velkých Pavlovic a Starovic. Poslední jmenovaní na místě zůstali, aby doutnající porost kontrolovali.

Zdaleka však nešlo o jedinou vyhrocenou situaci, která se o Vánocích v okrese stala. O rozruch se 25. prosince postaral například dvaadvacetiletý muž, který zůstal ležet na přechodu pro chodce v centru Břeclavi. Kolem páté hodiny ranní si ho všiml projíždějící řidič autobusu. Mladík ležel nehybně u kaluže krve. Byl silně opilý.

„Mladý muž ležel poblíž budovy soudu. Když jsme dorazili na místo, vypadal skoro jako mrtvý. Brzy s námi ale začal mluvit. Když jsme ho zvedali, začal být agresivní. A to dokonce do takové míry, že jsme mu museli nasadit pouta," uvedl mluvčí břeclavských strážníků Zdeněk Novák. Muž je měl na rukou také při lékařském ošetření.

Svědek podle Nováka vypověděl, že na přechodu upadl bez cizího zavinění. Chůzi mu komplikoval alkohol. Při dechové zkoušce se na přístroji objevil údaj přesahující dvě a půl promile.

Opilost hrála roli také na Štědrý den, kdy si několik Břeclavanů stěžovalo na rušení nočního klidu. „Někteří lidé to s vánočními večírky trochu přehnali. Mohli jsme jim dát pokuty, ale vyřešili jsme to domluvou. I my jsme na Štědrý den byli hodní," uvedl Novák.

Pomoc hasičů byla nutná také v Mikulově. Jednotka vyjela kvůli odstranění spadeného lešení na silnici, kterou tím pádem nešlo projet. „Lešení jsme odstranili a místo si převzal majitel," uvedli hasiči na webu. Případ se stal ve čtvrtek ráno.

O co méně netradičně teplé počasí přálo provozovatelům sjezdovek, o to více byli nadšení pořadatelé živých betlémů. A to v celém kraji. V Rajhradě představovalo jednotlivé postavy asi padesát lidí.