Vážení čtenáři, hlasujte v pravidelné anketě v pravém sloupci. Konečné výsledky ankety, která skončí v pondělí ve 20:00, najdete v úterním vydání jihomoravských deníků Rovnost.

K vítězství, v němž získali přes třicet procent voličských hlasů, dovedl sociální demokraty zatím poslední brněnský primátor Roman Onderka. A už v sobotu v noci zahájil koaliční vyjednávání. Nejprve s brněnskou ODS. „Jednotlivé politické strany ke koaličním oslovuji postupně podle získaných mandátů,“ řekl Onderka.

Občanští demokraté totiž v Brně na sociální ztratili skoro deset procent a skončili druzí. Podle Onderky se však ČSSD nebrání spolupráci se žádnou stranou. Až na komunisty, kteří se také probojovali do brněnského zastupitelstva. „Chodníky v Brně nebudou po volbách oranžové, zelené nebo modré. Důležité je, jestli budou spravené. A já chci, aby spravené byly,“ konstatoval primátor.

Předseda brněnských občanských demokratů Pavel Blažek i lídr strany Robert Kotzian s vyjednáváním začali už po půl desáté večer, kdy bylo sečteno jen zhruba pětadevadesát procent hlasů. Nepřímo to potvrdila manažerka strany Monika Dittrichová. „Členové povolebního vyjednávacího týmu se už do štábu asi nevrátí. Další vyjádření proto dáme až v neděli,“ uvedla Dittrichová, která byla v sobotu jediným oficiálním prostředníkem mezi ODS a novináři.

Sláva vítězů

Z politiků promluvil jen Kotzian. Přiznal prohru. „Blahopřejeme pravděpodobnému vítězi voleb, tedy sociální demokracii. Více nemohu říci, musíme si počkat na přepočítání získaných mandátů,“ poznamenal Kotzian.

Rýpnutí do svých spolustraníků si neodpustil loni odvolaný šéf klubu občanskodemokratických zastupitelů a starosta Brna-sever Leo Venclík. „Výsledky mluví samy za sebe. Kdybych byl ve vedení brněnské ODS, po takovém výsledku bych odstoupil,“ prohlásil Venclík, který však letos kvůli neshodám nekandidoval.

S vyjednáváním okamžitě začali i lidovci, kteří v Brně vybojovali devět procent hlasů voličů. Lídr strany Daniel Rychnovský doufá hlavně ve středopravou koalici tvořenou občanskými demokraty, KDU-ČSL a TOP 09.

Véčkaři propadli

Právě nováček brněnské politické scény dokázal posbírat víc než čtrnáct procent hlasů a vyšvihnout se na pozici třetí nejsilnější karty povolebního mariáše. Na rozdíl od něj v Brně zcela ve volbách propadly Věci veřejné. Získaly tři procenta a na magistrát se nedostaly.

„Je to pro nás zklamání. Musíme si sednout a zjistit, co jsme udělali špatně. Zda nás poškodila naše celostátní politika, nebo jsme udělali chybu někde jinde,“ konstatovala brněnská lídryně véčkařů Petra Quittová. Na rezignaci prý zatím nepomýšlí a chce se dále věnovat práci pro město, alespoň v zastupitelstvu brněnské městské části Černovice, kde její strana získala jedenáct procent a skončila čtvrtá.

Sociální demokraté se mohou chlubit i vítězstvím v Blansku, ve Vyškově, Hodoníně a Znojmě. Pouze v Břeclavi utržilo porážku od sdružení Pro Region. Zvízězilo i přesto, že jeden z jeho kandidátů a břeclavský místostarosta Martin Radkovič musel v předvolebním skandálu vysvětlovat své padělané maturitní vysvědčení.

Oranžový senát

Sociální demokracie navíc kralovala i prvnímu kolu senátních voleb. Ve všech čtyřech jihomoravských obvodech vyhráli jejich kandidáti. Ve volebním okrsku Brno-město vyhrál Václav Božek před lidovcem Stanislavem Juránkem. Na Brně-venkově zvítězil Jan Žaloudík před občanským demokratem a současným senátorem Tomášem Julínkem. A v Blansku postupuje do druhého kola Jozef Regec před lidovcem Zdeňkem Pešou a v kroměřížském okrsku Miloš Malý před Zdeňkem Janalíkem z ODS.

ONLINE ZPRAVODAJSTVÍ ROVNOSTI

9:56 Brněnsko
Volby vyhrála v Brně sociální demokracie, když získala devatenáct mandátů, druzí občanští demokrati mají čtrnáct zastupitelů. Top 09 jako třetí má devět mandátů, lidovci jich mají šest, komunisti čtyři a do zastupitelstva se dostala i Strana zelených s třemi zastupiteli.

Neděle 8:00 Vyškovsko
Lídr vítězné Volby pro město v Bučovicích Radovan Válek nevyloučil koaliční spolupráci s lidovci s podporou jiné strany. „Ještě dnes začneme vyjednávat,“ oznámil Válek.

Ukončujeme sobotní online zpravodajství

23:23 Brněnsko
V Brně zbývají sečíst ještě dvě městské části. V Tuřanech vede s velkým náskokem ODS, v Kohoutovicích se o volební prvenství perou ODS a ČSSD.

23:31 Brněnsko
Městskou část Brno-jih i nadále povede starosta Josef Haluza. ČSSD tam vyhrála s 32 procenty. ODS má 16 procent, TOP09 třináct.

22:49 Brněnsko
Sociální demokraté oslovili nejvíce voličů i ve Slatině. Získali tam 32,14% a 8 mandátů v zastupitelstvu. ODS je druhá s dvaceti procenty, do zastupitelstva se dostali ještě zástupci TOP09, KDU-ČSL, KSČM a Nestraníci.

22:46 Brněnsko
Občanská demokratická strana vyhrála volby v Ivanovicích. Získala zde 34% hlasů a tři mandáty do zastupitelstva. O dění v městské části budou rozhodovat také lidé z TOP09, ČSSD a Koalice pro Ivanovice.

22:45 Znojemsko
Podobně jako před čtyřmi lety vyhráli komunální volby v Hrušovanech nad Jevišovkou Nezávislí pod vedením někdejšího starosty Miroslava Miloše. Tentokrát získali téměř dvaatřicet procent hlasů a šest mandátů v patnáctičlenném zastupitelstvu. Druzí jsou komunisté s necelými čtrnácti procenty hlasů a dvěma mandáty. Hnutí za rozvoj města Hrušovan nynější starostky Aleny Loukotové je těsně třetí, půl procenta za komunisty a rovněž bere dva mandáty. Zbývající křesla si po jednom rozdělí lidovci, Volba pro Hrušovany, Hrušovanští nezávislí, modří a sdružení HELP. Do zastupitelstva se nedostal nynější místostarosta Josef Cízler. Nejvíce hlasů získal Miroslav Miloš, šest set, nynější starostka Loukotová získala polovinu.

22:44 Brněnsko
Ve volebním štábu TOP 09 v Zemanově kavárně vládne radost, zisk strany totiž krátce před sečtením posledního procenta hlasů přesahuje čtrnáct procent. Chystá se dort, straničtí kolegové si navzájem gratulují k úspěchu. Vzájemně si například blahopřejí brněnská jednička strany Irena Matonohová a lídr kandidátky do zastupitelstva Bystrce a kastelán hradu Veveří Petr Fedor.

22:44 Blanensko
V senátním obvodu Blansko zvítězil v prvním kole senátních voleb Jozef Regec (ČSSD) s třiceti procenty hlasů. V druhém kole se o místo senátora za týden utká se Zdeňkem Pešou (KDU-ČSL), který získal jednadvacet procent hlasů. Na třetím místě skončil Karek Jarůšek (ODS), na čtvrtém Stanislav Navrkal (KSČM), na pátém Ivana Holomková (TOP 09) následovaní Josefem Mikuláškem, Jindřichem Vomelou, Pavlem Henkem, Petrem Rožňákem a Miroslavem Lejskem. Volební účast při volbách do senátu dosáhla 51,74 procenta.

22:43 Brněnsko
Velký úspěch zaznamenala TOP09 v městské části Útěchov. Získala zde 45 procent hlasů voličů. 33% má Koalice pro Útěchov a 21% ODS.

22:37 Blanensko
Zhruba v půl jedenácté večer na Blanensku končí sčítání hlasů. Nejdéle trvalo v jednom z okrsků v Boskovicích. I v Boskovicích zvítězili sociální demokraté, i když ne tak přesvědčivě jako v Blansku. ČSSD v Boskovicích získala 20,27 procenta hlasů, ODS 18,06 procenta – oběma stranám tak patří v zastupitelstvu šest křesel. Zbytek do sedmadvaceti mandátů tvoří čtyři pro KDU-ČSL, po třech Věcem veřejným a Sdružení SNK ED a Sportovci Boskovice, po dvou TOP 09 a komunistům a jedno Nezávislým kandidátům –Prosperita Boskovic.

22:36 Brněnsko
V Židenicích se o volební vítězství podělily ČSSD a ODS. Obě strany získaly téměř 24,5% a v zastupitelstvu obsadí po sedmi křeslech. Úspěch tam hlásí i KDU-ČSL se sedmnácti procenty a TOP09 a Zelená pro Židenice se 14%.

22:23 Brněnsko
Jundrov žádá nové tváře – s tímto heslem šli do voleb v Jundrově kandidáti stejnojmenného sdružení. A vyhráli. Získali přes 20% hlasů voličů. Přes 19% procent získalo i sdružení Zelená pro Náš Jundrov a třetí Sdružení nestraníků získalo téměř sedmnáct procent.

22:21 Brněnsko
Tři oříšky pro Lískovec, které do voleb vedla Jana Drápalová ze Strany Zelených, získaly v Novém Lískovci převahu. V zastupitelstvu mají rozhodující většinu, získali 45% před druhou ODS s 15%.

22:20 Brněnsko
V Rosicích letošní volby nemají jasného vítěze. A to i přesto, že podle procentuálního zisku vyhrálo se 17,65 procenty sdružení Rosice našima očima. Po přepočtu na mandáty získalo totiž toto sdružení tři mandáty v sedmnáctičlenném zastupitelstvu, což je stejně jako Nezávislí pro Rosice a komunisté. Po dvou mandátech získali občanští a sociální demokraté, jeden mandát mají i ostatní kandidující strany.

22:17 Brněnsko
Také v Bystrci nejvíce hlasů od voličů získala ČSSD – 28,32%. Vyrovnaně na tom jsou s 16% ODS a TOP09, přes 10 procent se dostalo sdružení Zelená pro Bystrc a do zastupitelstva se s 9% dostanou ještě KDU-ČSL a KSČM.

22:13 Brněnsko
Úspěch slaví ČSSD také v Černovicích. 1. ČSSD 32,71%, 2. ODS 21,53%, 3. TOP09 12,44%.

22:08 Brněnsko
Sociální demokraté vyhráli v Brně také v Líšni. Získali tam 25,81%. Druhé je sdružení Líšeňský Blok s 18,50% a třetí ODS s 17,60%.

22:08 Blanensko
Ve třetím největším městě na Blanensku, v Letovicích, zabodovala Občanská iniciativa vedená nynějším starostou Radkem Procházkou. V zastupitelstvu získala šest křesel, po čtyřech křeslech mají sociální a občanští demokraté. Komunisté získali tři mandáty, lidovci dva, TOP 09 a Starostové a Nezávislí po jednom.

22:07 Znojemsko
V Hrádku uspělo sdružení Pro rozvoj Hrádku, za pětačtyřicet procent hlasů vzali pět z jedenácti mandátů. Stejný počet mandátů za osmatřicet procent dostali oranžoví. Poslední mandát zůstal za necelých jedenáct procent hlasů lidovcům. Komunisté neuspěli. Nejvíce hlasů, dvě stě čtyřiaosmdesát, získal starosta Kubic.

22:07 Brněnsko
ODS vyhrála volby s téměř 27% ve Starém Lískovci. Bude mít v zastupitelstvu 6 zástupců, stejně tak jako druhá ČSSD, která ve volbách získala 24,48%.

22:06 Brněnsko
Volební úspěch slaví KDU-ČSL v Žebětíně. Získala 57,81% a sedm křesel v jedenáctičlenném zastupitelstvu. Druhá ODS má 3 křesla, třetí ČSSD 1.

22:05 Brněnsko
Vítězem voleb ve Šlapanicích jsou křesťanští demokraté současného starosty Jaroslava Klašky se ziskem pěti mandátů. O post méně získalo sdružení Čisté Šlapanice, které bojuje proti stavbě průmyslové zóny. Tři mandáty získali sociální demokraté a TOP 09, jedno či dvě místa v zastupitelstvu získaly i další kandidující strany. Bez mandátu vyšla z voleb ve Šlapanicích jen komunistická strana.

22:04 Znojemsko
Předposlední obcí na Znojemsku, mimo samotného Znojma, která má sečteny hlasy, jsou krátce před desátou hodinou večerní Strachotice. Devět mandátů v zastupitelstvu si zde rozdělí po dvou Nezávislí kandidáti pro rozvoj obce, SNK Za naši obec se stávající starostkou Evou Vaculovou, sdružení Za zlepšení životního prostředí a ČSSD. Sdružení žen pro naši obec, které reprezentuje Jana Bartoníčková, má jeden mandát.

22:02 Brněnsko
Místostarosta Zdeňka Tůmová dovedla k volebnímu vítězství sociální demokraty v městské části Brno-sever. Získali tam 27,61% a 11 křesel v zastupitelstvu. Druhá ODS má 21,13% a o tři křesla méně, třetí TOP09 může počítat s pěti mandáty.

22:00 Znojemsko
V Litobratřicích vyhráli volby těsně sociální demokraté pod vedením nynějšího starosty Milana Kadlečíka. Získali téměř šestačtyřicet procent a čtyři židle v devítičlenném zastupitelstvu. O dvě procenta zaostali lidovci, kterým připadnou další čtyři mandáty. Modří za svých deset procent dostanou devátou židli. Nejvíce hlasů, téměř sto šedesát, si připsal starosta Kadlčík. Blýskl se Jiří Vavřina, který se sto šestačtyřiceti hlasy skončil do zastupitelstva z šestého místa u lidovců.

21:59 Brněnsko
Lídryně Věci veřejných Quittová řekla, že výsledek je pro ni zklamáním. Před sečtením posledních pár stovek hlasů je jasné, že se její strana do brněnského zastupitelstva nedostane. "Malou náplastí je pro nás, že jsme se dostali do zastupitelstva v městské části Černovice, kde jsem také kandidovala," uvedla Quittová.

21:56 Brněnsko
Řečkovice a Mokrá hora: 1. ČSSD 28,79% - 7 mandátů, 2. ODS 23,52% - 6 mandátů, 3. KDU-ČSL 15,70% - 4 mandáty, 4. TOP09 14,42% – 3 mandáty, 5. Sdružení nestraníků 8,52% – 2 mandáty, 6. KSČM 7,34% – 1 mandát.

21:53 Brněnsko
Jak vrcholí sčítání hlasů v jednotlivých městských částech, stoupá i nervozita kandidátů TOP 09. V Zemanově kavárně se každý stůl soustředí na „svoji městskou“ část, politikům chodí i esemesky od příbuzných a známých. Kdo nemá vlastní notebook, vezme za vděk i informacemi od novinářů. „Sakra, o jeden mandát nás přeskočili lidovci,“ zlobí se Ondřej Vít z Řečkovic. Volby tam vyhráli sociální demokraté, za nimi jsou občanští demokraté, třetí lidovci se čtyřmi mandáty a čtvrtí právě TOP 09 se třemi mandáty. Příliš spokojení nejsou ani zástupci TOP 09 ze Slatiny. „Čekal jsem, že to bude lepší,“ hodnotí jedenáctiprocentní zisk strany lídr Pavel Drahovzal. Výsledek ve Slatině však zatím není konečný, chybí sečíst ještě více než dvanáct procent hlasů.

21:52 Brněnsko
V městské části Brno-střed vyhráli těsně občanští demokraté. 1. ODS 25,84%, 2. ČSSD 25,27%, 3. TOP09 16,83%, 4. KDU-ČSL 9,43%, 5. Strana Zelených 8,75%, 6. KSČM 7,68. ČSSD a ODS ale získali shodně po 13 mandátech v zastupitelstvu.

21:50 Brněnsko
Před půl desátou večer zmizel z volebního štábu ODS předseda brněnské organizace Pavel Blažek i lídr strany Robert Kotzian. Oba jsou členy povolebního vyjednávacího týmu. Nezůstala ani manažerka strany Monika Dittrichová.

21:49 Brněnsko
V Maloměřicích a Obřanech budou v zastupitelstvu rozhodovat kandidáti všech kandidujících stran. Bylo jich šest, po třech místech získali ČSSD, TOP09, ODS a KDU-ČSL. Dvě křesla má Strana Zelených, jedno KSČM.

21:48 Brněnsko
Rýpnutí do svých spolustraniků si neodpustil loni odvolaný šéf klubu občanskodemokratických zastupitelů a starosta Brna-sever Leo Venclík. „Výsledky mmluví samy za sebe. Kdybych byl ve vedení brněnské ODS, po takovém výsledku bych odstoupil,“ prohlásil Venclík, který letos nekandidoval.

21:45 Brněnsko
Sociální demokrati ovládli senátorské volby v Brně a na Brněnsku. Oba dva jejich kandidáti krátce před sečtením všech výsledků vedou ve všech čtyřech okrscích. Ve volebním okrsku Brno-město vede po sečtení osmdesáti procent hlasů Václav Božek před lidovcem Stanislavem Juránkem. Na Brně-venkově zbývá sečíst pět procent hlasů a s náskokem třinácti procent před občanským demokratem a současným senátorem Tomášem Julínkem.

21:44 Brněnsko
Naše Kníničky bez R43 vyhrály volby v městské části Kníničky s téměř 36%. Úspěšná zde byla i TOP09 na druhém místě, získala 30%.

21:39 Znojemsko
V Hodonicích volby vyhrálo sdružení Za Hodonice krásnější s téměř jednačtyřiceti procenty a pěti židlemi v jedenáctičlenném zastupitelstvu. Lidovci současného starosty Františka Houště jsou druzí, získali polovinu hlasů a dva mandáty. Po jednom mandátu získali modří, oranžoví, sdružení nestraníků a sdružení za čisté a krásné Hodonice. Komunisté na mandát nedosáhli. Blýskla se Marta Lattnerová, která na pátém místě vítězné kandidátky dostala vůbec nejvíc hlasů rovné čtyři stovky, o pouhý hlas méně získal lídr téže kandidátky Jan Rožnovský. Současný starosta Houšť zůstal v celkové tabulce za dvěma dalšími zastupiteli z Hodonic krásnějších s dvě stě čtyřiaosmdesáti hlasy.

21:37 Brněnsko
Pravděpodobně nic se po volbách nezmění na radnici v Jehnicích. Vyhrálo Sdružení nezávislých kandidátů, které vede současný starosta Václav Šicha. Získal čtyři křesla v sedmičlenném zastupitelstvu.

21:36 Brněnsko
Velice těsně skončily volby v Bosonohách. Zvítězila KDU-ČSL 20,53%, získala tři mandáty, ale stejný počet křesel v zastupitelstvu mají zajištěn občanští demokraté, sociální demokraté a Strana Zelných, která zde získala přes 15 procent.

21:35 Brněnsko
Sedmnáct křesel v zastupitelstvu si v Kuřimi mezi sebe rozdělilo osm stran. Nejvíce – 3 mandáty – získala Kouřimská občanská liga vedená radním Dragem Sukalovským.

21:33 Blanensko
Drtivé vítězství ČSSD, která v Blansku převálcovala ODS, si vychutnává lídr kandidátky Lubomír Toufar. „Mám obrovskou radost. Předpokládali jsme, že bychom mohli v zastupitelstvu získat šest sedm křesel. Ještě než byla sečtena polovina hlasů, jsem byl dost nervózní. Nakonec máme osm míst v zastupitelstvu, což je fantastiské. Výsledky voleb jsem sledoval doma s rodinou na počítači a v televizi. Jak sčítání hlasů skončilo, tak jsme si připili dobrou skotskou. Doufám, že důvěru voličů nezklameme,“ sdělil Toufar.

21:31 Znojemsko
V Blížkovicích s přehledem zvítězila kandidátka Nezávislí kandidáti pro Blížkovice nynější starostky Šárky Ježkové. V devítičlenném zastupitelstvu obsadí pět židlí. O další křesla se podělí zástupci kandidátek lidovců, nezávislých, komunistů a sdružení Blížkovice. Všichni získali po mandátu a mezi devíti a deseti procenty hlasů. Ježková s velkým náskokem získala i nejvíce hlasů, šest set deset.

21:30 Znojemsko
V Božicích skončil starosta Miroslav Klíč. Jeho sdružení Občanská volba skončilo čtvrté se dvěma mandáty, on sám se z prvního místa do zastupitelstva nedostal. Volby vyhrálo sdružení Společně pro Božice se čtyřiatřiceti procenty hlasů a šesti mandáty v patnáctičlenném zastupitelstvu. Druhá volba pro Božice získala patnáct procent a SNK za trvalé rozvíjení občanské vybavenosti získalo čtrnáct a tři čtvrtě procenta a také dva mandáty. Po jedné židli obsadí komunisté a sdružení Za soustavný rozvoj obce a Občanská volba v praxi. S převahou nejvíc hlasů získal lídr vítězů Karel Hala.

21:27 Vyškovsko
V Bučovicích drtivě vyhrála Volba pro město. S 28,25 procenty hlasů získala 5 mandátů. Propadla ODS, postoupily Věci veřejné.

21:23 Znojemsko
Nynější starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý neuspěl v komunálních volbách. Druhé největší město Znojemska má přitom dva vítěze. Shodně po čtyřech křeslech v zastupitelstvu získala totiž TOP 09 místostarosty Tomáše Třetiny a komunisté s lídrem Františkem Šlapanským. Tři mandáty má ODS, jedničku strany Michala Šotnera však přeskočil až z dvacátého místa Lubomír Hrubý a šestka kandidátky lékař Jiří Široký. V moravskokrumlovském zastupitelstvu pak budou mít ostatní strany a sdružení po dvou zástupcích. Do veřejného dění tak v příštích čtyřech letech budou mluvit Svobodní, křesťanští demokraté, Starostové a nezávislí, sociální demokraté a Nezávislí. Do jedenadvacetičlenného zastupitelstva se nedostal starosta Jaroslav Mokrý, který na kandidátce Starostové a nezávislí skončil až pátý.

21:18 Brněnsko
Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek ve volebním štábu brněnských sociálních demokratů prohlásil, že úspěch sociální demokracie je začátkem konce Nečasovy vlády. "Voliči jasně ukázali, že nesouhlasí se škrtací mánií vlády v čele s občanskými demokraty," řekl Hašek.

21:17 Brněnsko
Podle očekávání i v letošních komunálních volbách vyhráli v Ivančicích na Brněnsku komunisté vedené starostou a kandidátem na senátora Vojtěchem Adamem. Získali přes 27%, druhá je TOP09 s 13,5%.

21:13 Znojemsko
Kancelář prorektora Soukromé vysoké školy ekonomické posloužila jako centrum Sdružení nestraníků. Prorektor školy Pavel Štohl ji jako jeden ze členů sdružení nabídl ke sledování sčítání volebních lístků jak pro lídra sdružení Miloše Bogdana, tak pro další kandidáty na post zastupitelů. V místnosti vládla lehká spokojenost. Vyhládlí budoucí komunální politici si po osmé hodině pochutnali na dovezené pizze.

21:12 Znojemsko
Volební štáb znojemských sociálních demokratů využil kanceláře hejtmana Michala Haška ve Znojmě v ulici Dolní Česká. Kancelář byla plná především velmi spokojeného lídra a horkého kandidáta na post starosty Znojma Zbyška Kaššaie. Společně s poslancem Ladislavem Skopalem byli před osmou hodinou večerní, kdy bylo spočítáno necelých osmdesát procent hlasů, nadšeni úspěchem sociálních demokratů ve Znojmě. „Je to historický úspěch. Vždy jsme se pohybovali kolem deseti procent, nyní tedy zaznamenáváme stoprocentní nárůst voličů sociální demokracie. Jsme velmi spokojeni,“ nešetřil úsměvy Kaššai.

Výsledky ostatních stran oranžové nijak zvlášť nepřekvapily. „OMMO má osm procent. S těmi ale jednat nebudeme,“ zaznělo z úst jednoho ze členů volebního štábu na adresu komunistické senátorky Bayerové, která se před volbami nepohodla se svými spolustraníky a stáhla zřejmě část voličů KSČM ve Znojmě na svoji stranu.

21:08 Brněnsko
Jihomoravské špičky TOP 09 se krátce před devátou hodinou schází za paravánem oddělujícím několik stolků od hlavního prostoru Zemanovy kavárny. TOP 09 se od počátku sčítání hlasů drží na třinácti procentech a je tak třetí nejsilnější brněnskou stranou. „Na konečné hodnocení je ještě brzy, třeba ještě poporosteme,“ opakuje stále s nadějí jednička brněnské kandidátky Irena Matonohová. Na jednání o případné koalici je podle ní ještě brzy. „Záleží na tom, kolik dostaneme mandátů. A taky na tom, kdo nás osloví. I když programová shoda je samozřejmě důležitá. Proto jsem už dříve říkala, že bližší je koalice s pravicovými stranami,“ naznačuje Matonohová možnost povolební spolupráce s ODS. A to i přesto, že občanští demokraté jsou až na druhém místě za sociálními demokraty a přiznali volební porážku.

21:07 Brněnsko
O čtyři procenta a dva mandáty navíc mají po ukončení sčítání na svém kontě sociální demokraté v Žabovřeskách. 1. ČSSD 26,78% 8 mandátů, 2. ODS 22,29% 6 mandátů, 3. TOP09 16,27% a 4 mandáty.

21:03 Brněnsko
V Brně-Chrlicích zvítězilo sdružení Pro rozvoj Chrlic, získalo sedm mandátů v patnáctičlenném zastupitelstvu. Následuje ho Sdružení nezávislých kandidátů Chrlic se čtyřmi mandáty. ODS a ČSSD získaly jen po jednom křesle v zastupitelstvu.

21:02 Brněnsko
Roman Onderka poděkoval všem voličům. Po sečtení osmdesáti procent hlasů si sociální demokracie udržuje pořád na prvním místě náskok deseti procent před druhými občanskými demokraty. Řekl, že po skončení voleb, které jeho strana s největší pravděpodobností vyhraje, začne oslovovat všechny ostatní strany. "K jednání vyzveme všechny strany v tom pořadí, v jakém se dostanou do zastupitelstva," sdělil Onderka. Dodal, že stále platí výjimka pro komunisty, s kterými jednat nebude.

21:01 Brněnsko
V městské části Komín zvítězili ve volbách občanští demokraté s 23,57%. Následují je ČSSD, TOP09 s KDU-ČSL a Zelenou pro Komín.

20:58 Brněnsko
Vítězem komunálních voleb v městské části Mediánky se stalo sdružení Občané pro Medlánky – 34%, které vede Michal Marek. O deset procent míň tam získala ODS, třetí je ČSSD.

20:57 Brněnsko
Jasno už mají i na Vinohradech. S převahou tam zvítězila ČSSD s 45,65%, získala 11 mandátů a má v zastupitelstvu těsnou většinu.

20:56 Znojemsko
Poslanec Ladislav Skopal neuspěl ve své domovské obci ve volbách do zastupitelstva. Na dobšické kandidátce ČSSD mu patřilo až páté místo, v zastupitelstvu přitom budou jen dva sociální demokraté. Většinu, tedy devět míst z patnácti, bude v novém zastupitelstvu patřit Sdružení nestraníků současného starosty Jaroslava Jenšovského. Po dvou křeslech mají v Dobšicích i komunisté a ODS spolu s TOP 09.

20:48 Brněnsko
Sčítání je ukončeno i v městské části Královo Pole. Vyhrála ČSSD s 27,31 procenty a získala devět mandátů. O jeden mandát míň má druhá v pořadí ODS, třetí TOP09 získala čtyři mandáty. Do zastupitelstva se dostal i René Pelán za stranu Královopolští patrioti.

20:46 Hodonínsko
Dosavadní občansko demokratický starosta Brna-střed Libor Šťástka zatím nechtěl těsné vedení ČSSD komentovat. „Je to velmi těsné, musíme počkat až na definitivní výsledky a rozdělení mandátů,“ řekl Šťástka.

20:45 Hodonínsko
Bašta lidovců – Dolní Bojanovice – prožívá šok. KDU-ČSL zde převálcovala o necelé procento TOP 09. Šok to možná nebude zase tak velký, protože lidovci měli v obci dvě strany. Mladí křesťanští demokraté, kteří tvořili alternativu pro voliče KDU-ČSL znechucené jejich situací po parlamentních volbách, zde skončili jako třetí.

20:44 Brněnsko
Ve volebním štábu zelených vládne dobrá nálada. Jednička kandidátky zatím nechce výsledky příliš komentovat. „Na to je pořád brzo. Je vidět, že to bude velice těsné a při sestavování většin bude hrát roli každý mandát,“ zůstává opatrný Ander před obrazovkou s průběžnými volebními výsledky. Už teď je ale spokojený s výsledky zelených v jednotlivých městských částech. „Tam, kde jsme zastupitele měli, pozici potvrdíme. Výborní jsme v Bystrci s deseti procenty, v Jundrově s jedenácti, v Bosonohách. A samozřejmě v Ořešíně, kde jsme získali dvacet procent hlasů,“ vypočítává Ander.

20:43 Brněnsko
Hlasy jsou sečtené už i v Kuřimi, kde k volebním urnám přišla bezmála polovina voličů. Vítězem voleb se stala občanská liga Draga Sukalovského, která stejně jako sociální demokraté získala tři mandáty. Po dvou zastupitelích získali komunisté, lidovci, TOP 09, občanští demokraté a sdružení Občané, důvěřujme sobě. V Kuřimi neuspěli Věci veřejné, nezískaly ani dvě a půl procenta hlasů.

20:42 Hodonínsko
Veselí nad Moravou má jasno. Jednomu ze tří největších měst hodonínského okresu bude další čtyři roky vládnout opět sociální demokracie. Spolu s ní se zřejmě budou pokoušet vytvořit koalici druhá na stupínku vítězů TOP 09 a třetí KDU-ČSL. ODS skončila až čtvrtá.

20:41 Znojemsko
V Novém Šaldorfu-Sedlešovicích si jedenáct židlí v zastupitelstvu podělilo sedm stran a sdružení. Téměř čtvrtinu hlasů a tři mandáty získal vítěz voleb sdružení Nezávislí obce Nový Šaldorf-Sedlešovice. Druhé místo získali šaldorfští Nezávislí vinaři. Za sedmnáct a půl procenta vzali dva mandáty. O dvě procenta za nimi na třetím místě zaostali sociální demokraté vedení současným starostou Jaroslavem Sedlákem. I oni získali dva mandáty. Po jedné židli v novém zastupitelstvu obsadí kandidáti Nezávislých demokratů, TOP 09, Suverenity a Zemanovců. Nejvíce hlasů, dvě stě dvaačtyřicet, bral lídr vítězných nezávislých Dalibor Dočekal. Starosta je mezi zvolenými zastupiteli pátý, sto hlasů zpět.

20:40 Břeclavsko
Velmi napínavý souboj nabízí volební klání v Břeclavi. O prvenství v komunálních volbách se přetahuje sdružení Pro Region a ČSSD. Po sečtení zhruba devadesáti procent hlasů vede o necelé procento Pro Region poměrem 22,88 procent ku 21,95 procentům sociálních demokratů. Rozhodnou poslední okrsky. Třetí v pořadí je s 12,31 procenty ODS, kterou následuje s 11,07 procenty KSČM. Pátá KDU-ČSL s 9,57 procenty. Na chvostu se zatím drží Strana Práv Občanů Zemanovci s 2,65 procenty hlasů.

20:40 Břeclavsko
O počtu mandátů v zastupitelstvu už mají jasno v Hustopečích. Šest jich získala ODS vedená starostou Lubošem Kuchynkou, stejný počet mandátů má Sdružení nestraníků, v jehož čele je Bořivoj Švásta. Tři mandáty získala ČSSD a po dvou si rozdělí TOP 09 – Sdružení nezávislých kandidátů, KDU-ČSL a KSČM.

20:39 Brněnsko
Sociální demokraté přeskočili těsně před koncem sčítání na Brně-střed občanské demokraty. Schází sečíst pět okrsků – ČSSD 25,66% a ODS 25,60%.

20:39 Blanensko
Na Blanensku zbývá sečíst hlasy už v pouhých patnácti okrscích. Nejvíc jich je ve městě Boskovice – z tamních dvanácti volebních okrsků jsou zatím známy výsledky jen v šesti.

20:38 Brněnsko
Vítězem voleb v Ivančicích se stali komunisté současného starosty Vojtěcha Filipa, kteří v patnáctičlenném zastupitelstvu obsadí třetinu míst. Po dvou mandátech získali sociální a občanští demokraté a TOP 09. Jedno místp získali lidovci, Konzervativní strana, Sdružení nestraníků a Občané pro Ivančice.

20:35 Vyškovsko
Rozložení křesel ve Vyškově. Z 27 zastupitelských míst čeká pro: ČSSD 10, KSČM 4, Volba pro město 4, ODS 3, KDU-ČSL 3, Sdružení TOP 09 2 a VV 1. Volební účast nakonec jen mírně překročila 40 procent.

20:33 Hodonínsko
Zklamání vládne ve volebním štábu Sdružení nestraníků, v čele s lídryní Zuzanou Domesovou. „Jak mám být spokojená, když bychom potřebovali alespoň pět procent, které nemáme?“ okomentovala situaci krátce po dvacáté hodině. Dvojka na kandidátce Vladimír Šťáva, zhodnotil situaci jako tragickou.

20:29 Brněnsko
Brněnský volební lídr Občanské demokratické strany Rebort Kotzian přiznal prohru. „Blahopřejeme pravděpodobnému vítězi voleb, tedy sociální demokracii. Více nemohu říci, musíme si počkat na přepočítání získaných mandátů,“ řekl Kotzian.

20:30 Vyškovsko
Výsledky v okresním městě jsou konečně sečtené. Drtivě zvítězila ČSSD (32,98 procent hlasů), druzí skončili po boji s Volbou pro město (13,88 procent) komunisté (14,87 procent), čtvrtí jsou pak občanští demokraté (11,62 procent), pátí křesťanští demokraté (10,97 procent), šesté je Sdružení TOP 09 a NK (6,40 procent) a poslední, kteří promluví do komunální politiky, jsou Věci veřejné (5,05 procent).

20:29 Brněnsko
Bezmála třetinu voličských hlasů vybojovalo v brněnském Ořešíně tamní sdružení Společně pro Ořešín. Bezprecedentní úspěch v této městské části vybojovaly i další místní spolky. Prosadili se i Patrioti Ořešína a Ořešínští občané. Z klasických politických stran se radují hlavně tamní zelení. Vybojovali v Ořešíně bezmála pětinu všech voličských hlasů, ačkoliv ve zbytku Brna se pohybují hluboko pod deseti procenty. Kromě nich už uspěli jen ořešínští sociální demokraté.

20:22 Znojemsko
S největší pravděpodobností stejné vedení města bude mít i v dalších čtyřech letech Miroslav na Znojemsku. Sdružení Pro přítomnost a budoucnost Miroslavi nynějšího starosty Augustina Formana získalo totiž ve volbách vítězných více než pětatřicet procent hlasů a bude tedy mít šest zastupitelů. Sociální demokraté v čele s místostarostou Romanem Volfem berou tři mandáty. Obě partaje tak budou s devíti křesly ovládat patnáctičlenné zastupitelstvo. ODS a občanské sdružení Společně mají další tři křesla, dvě zbyla na Sdružení Miroslav nezávislí kandidáti 2010 a jedno na TOP 09. Volební účast v Miroslavi přeskočila šedesát procent.

20:19 Znojemsko
Napjatá atmosféra s občasnými výbuchy potlesku po zveřejnění výsledků dalších okrsků panuje v restauraci Corso, kde se sešli členové znojemské ODS. Se sklenkou vína sedí nad počítači a sledují společně výsledky starosta Petr Nezveda, místostarosta Jan Blažíček, radní Jiří Kacetl, zastupitel Ota Budný či zastupitelka Kateřina Kasanová.

20:13 Znojemsko
Přes dvacet procent odevzdaných hlasů má i po sečtení tří čtvrtin z nich TOP 09 v Moravském Krumlově. Jen o půl procentního bodu méně už má ale KSČM, třetí je zatím ODS. Do zastupitelstva by se ještě dostali sociální demokraté, Svobodní, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí a Nezávislí

20:11 Vyškovsko
Ve Slavkově u Brna zvítězila ČSSD s 27,53 procenty hlasů, velmi dobrý výsledek obhájila vládnoucí ODS s 20,40 procenty hlasů. Do zastupitelstva se probojovali také lidovci, komunisté, Nestraníci a TOP 09.

20:10 Brněnsko
Lídr brněnské kandidátky zelených Martin Ander na sebe nechává čekat. Když konečně dorazí, okamžitě ho zahrnou blesky fotoaparátů a nadšený potlesk. „Tak Brno-střed dobrý, ne?“ volá někdo. V největší brněnské městské části mají zelení v tu chvíli skoro devět procent. „No sakra dobrý,“ směje se Ander. Na výsledku jim hodně záleží, vztahy mezi zelenými a tamní radnicí vedenou občanským demokratem Liborem Šťástkou jsou v tu chvíli na bodu mrazu. I kvůli letákům, které se ve vrcholícím předvolebním boji začaly šířit Masarykovou čtvrtí. „Varují, že chceme postavit romské centrum. Jako první tu fámu začal šířit starosta Šťástka,“ vysvětluje předsedkyně zelených v brně-střed Jasna Flamiková.

20:09 Brněnsko
Roman Onderka nevyloučil případnou povolební spolupráci se všemi stranami s jedinou výjimkou. "Můj podpis se nikdy neobjeví pod koaliční smlouvou s komunisty," řekl Onderka. Nevyloučil tak ani velkou koalici s občanskými demokraty, kteří jsou průběžně na druhém místě. Blíže to komentovat nechtěl, protože by to podle něj bylo před vyhlášením konečných výsledků přinejmenším netaktické.

20:08 Brněnsko
V městské části Bohunice vyhrála ODS. Získala 28,5 procenta a sedm mandátů. Druhá je ČSSD s 23 procenta a těsně za ní se ztrátou jednoho procenta KDU-ČSL. TOP09 získala dva mandáty a KSČM jeden.

20:05 Brněnsko
Informační embargo prozatím dodržuje ODS ve svém brněnském štábu. Tejemnice strany Monika Dittrichová dá oficiální prohlášení až kolem deváté hodiny večer.

20:04 Znojemsko
Nadpoloviční většinou hlasů v novém zastupitelstvu si může být jist nynější starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra. Z patnácti křesel obsadí jeho Vranov pro všechny osm míst. Tři zastupitele budou mít komunisté, dva TOP 09 a po jednom ČSSD a Nezávislí. Ve Vranově odevzdalo hlasovací lístky skoro sedmašedesát procent voličů.

20:03 Hodonínsko
ODS vyhrála ve Ždánicích. Další tři kandidující strany se umístily v pořadí: Sdružení nezávislých kandidátů, KSČM a KDU-ČSL.

20:00 Hodonínsko
Všechny okrsky odevzdaly výsledky také ve Vracově. Volby zde vyhrálo Sdružení nezávislých kandidátů, v závěsu za nimi je sociální demokracie a třetí jsou také demokraté, tentokrát občanští.

19:59 Hodonínsko
Spočtené hlasy mají Dubňany. Tam měla vždy velkou podporu KSČM. Nyní skončila druhá za Svobodnou občanskou samosprávou. Třetí je ČSSD.

19:56 Brněnsko
V restauraci U Seminárů to vypadá napůl jako v kině. Na projekčním plátně uprostřed místnosti svítí průběžné volební výsledky a skupina, která jej už několik hodin bedlivě sleduje, je stále veselejší. „Pozor, tam je remíza ČSSD a Šťástky,“ komentuje jeden z mladíků v zeleném tričku se čtyřlístkem dosavadní výsledek v Brně-středu. Na účet voličů v restauraci čeká brněnská Strana zelených. „Tak bude veselý. Protože ódéeska s topkou zase neposkládá koalici,“ míní pětka brněnské kandidátsky zelených David Bartůšek. Věří, v Brně nakonec skončí se ziskem sedmi procent voličských hlasů. „Zasloužíme si to, ne?“ říká Bartůšek. Zatím však jeho strana v Brně nedosáhla ani na šest procent.

19:50 Vyškovsko
V senátních volbách v kroměřížském obvodu předstihl Miloš Malý (ČSSD) těsně Zdeňka Janalíka (ODS). Všechny obce Vyškovska z obvodu volily Malého. Vyškovský kandidát Ignác Hoza za Věci veřejné propadl.

19:49 Hodonínsko
Kandidát na senátora za TOP 09, strážnický starosta Risto Ljasovský dosavadní výsledky senátních voleb na Hodonínsku nechápe. „Tento národ je nepoučitelný. Slibovat se dá dlouho, ale tady už to přerostlo možnou míru. Ale lidé nad tím asi tak nepřemýšlí,“ hodnotí průběžný výsledek sociálně demokratického kandidáta Zdeňka Škromacha. „Ten, kdo se Škromachem postoupí do druhého kola, bude muset těžce zabojovat,“ dodal.

19:48 Brněnsko
Tři čtvrtiny hlasů už spočítali v městské části Medlánky. Zatím vede SNK – Občané pro Mediánky s téměř třiceti procenty.

19:47 Hodonínsko
V předvolebním štábu ODS je veselo. Něco málo přes třetinu kandidátů sleduje výsledky voleb v jednom z hodonínských barů. ODS má aktuálně 15,16 procent. „Úspěch ČSSD jsme předpokládali,“ shodli se kandidáti v čele se starostkou Hodonína Milanou Grauovou.

19:45 Znojemsko
Stejného starostu budou mít zřejmě i v příštích čtyřech letech v Boroticích. Zdeněk Bobok, jako jednička Sdružení nezávislých kandidátů za hasiče, dovede do zastupitelských křesel další čtyři muže a jednu ženu. Proti nim usednou dva zástupci Koalice nezávislých kandidátů. V Boroticích přišlo k urnám 87,46% voličů.

19:43 Hodonínsko
Ve Strážnici zatím nemají sečtené hlasy ani v jednom z okrsků.

19:42 Břeclavsko
Velmi napínavý souboj nabízí volební klání v Břeclavi. O prvenství v komunálních volbách se přetahuje sdružení Pro Region a ČSSD. Po sečtení zhruba devadesáti procent hlasů vede o necelé procento Pro Region poměrem 22,88 procent ku 21,95 procentům sociálních demokratů. Rozhodnou poslední okrsky. Třetí v pořadí je s 12,31 procenty ODS, kterou následuje s 11,07 procenty KSČM. Pátá KDU-ČSL s 9,57 procenty. Na chvostu se zatím drží Strana Práv Občanů Zemanovci s 2,65 procenty hlasů.

19:41 Blanensko
V Blansku už mají sečtené hlasy ve všech třiceti okrscích. Další povolební vývoj v Blansku si bude moct zřejmě určovat ČSSD, která s 29 procenty hlasů drtivě zvítězila a v pětadvacetičlenném zastupitelstvu má osm křesel. Druhá skončila ODS, jejíž starostka dosud město vede – v zastupitelstvu jí patří pět míst. Třetí pozici vybojovali komunisté se čtyřmi mandáty. Tři místa v blanenském zastupitelstvu patří lidovcům, dvě Volbě pro město a poprvé budou moct do řízení města promlouvat i dva zastupitelé z TOP 09 a jeden z Věcí veřejných. Zkrátka přišla Strana zelených a Volte Pravý Blok.

19:38 Znojemsko
Prakticky neměnný je výsledek po sečtení čtyř pětin okrsků v Miroslavi. Stále vede sdružení Pro přítomnost a budoucnost Miroslavi současného starosty Augustina Formana, druhá je ČSSD místostarosty Romana Volfa (dohromady 57,52%). Na dalších místech jsou ODS (20,09%), Sdružení Miroslav nezávislí kandidáti 2010 (11,78%) a TOP 09 (10,62%).

19:37 Brněnsko
Věci veřejné po sečtení poloviny hlasů zůstávají stále pod pětiprocentní hranicí se třemi procenty. "Je to pravděpodobně kvůli vlivu naší celostátní politiky. Nestojíme si tak dobře, jak bychom chtěli a jak jsme předpokládali," komentovala to jednička Věcí veřejných Petra Quittová.

19:36 Znojemsko
Tři čtvrtiny okrsků je sečtených ve Znojmě. Stále vedou sociální demokraté Zbyška Kaššaie (23,08%) před občanskými demokraty Petra Nezvedy (19,77%). Třetí příčku si drží komunisté (13,87%), pomalu naopak získává Sdružení nestraníků (9,27%). Do zastupitelstva by se nyní dostalo ještě OMMO Marty Bayerové (8,49%) a KDU-ČSL (7,83%). Těsně pod hranicíc je stále TOP 09 (4,59%).

19:32 Blanensko
Z volebního výsledku v Němčicích by na celostátní úrovni byli zástupci KSČM a KDU-ČSL nepochybně hodně nadšeni. V obci totiž šly do voleb pouze tyto dvě kandidátky – komunisté získali 47,63 procenta hlasů, lidovci 52,36 procenta.

19:31 Znojemsko
Tři mandáty získala ve volbách v Suchohrdlech u Znojma KSČM s nynější starostkou Hanou Matochovou. O dva více budou ale mít v novém zastupitelstvu sociální demokraté, ze kterých byl nejúspěšnější Jaromír Kubiš. Pět mandátů má i Sdružení občanů Suchohrdel lídra Zbyňka Spousty. Dvě křesla zbyla na zástupce KDU-ČSL. V obci volilo přes třiapadesát procent obyvatel.

19:30 Brněnsko
Po sečtení poloviny hlasů stále vede sociální demokracie s jednatřiceti procenty. Její lídr Roman Onderka průběžné vedení jeho strany přičítá i poměrně vysoké volební účasti, když k volbám přišlo více než šestatřicet procent voličů. "Je to i díky změně volební zákona, kdy lidé dostali možnost křížkovat jednotlivé kandidáty. Můžou tak skutečně ovlivnit to, kdo se do zastupitelsva dostane," myslí si Onderka

19:29 Brněnsko
Sedmdesát pět procent hlasů je spočítáno v brněnské městské části střed. O vítězství mezi sebou bojují sociální a občanští demokraté – obě strany mají zatím 25 procent.

18:28 Blanensko
Boskovičtí kandidáti do zastupitelstva z řad ODS se společně sejdou, aby počkali na výsledky voleb dnes večer. "Sejdeme se někde blízko městského úřadu a společně budeme sledovat výsledky sčítání hlasů. Zatím ještě nevím, kde to bude. Zatím jen čas. Bude to lehce po osmé hodině," řekl boskovický starosta Jaroslav Dohnálek.

19:28 Blanensko
Velmi pestré zastupitelstvo budou mít v Habrůvce. V obci s 350 obyvateli kandidovalo do sedmičlenného zastupitelstva rekordních sedm stran a uskupení. Zastoupení v zastupitelstvu bude mít pět z nich, do zastupitelstva se nedostal nikdo pouze z kandidátky KSČM a Sdružení nestraníků.

19:26 Hodonínsko
Veselí nad Moravou čeká na výsledky z posledních třech okrsků. Zatím vede ČSSD s 25,8 procenty hlasů, na druhém místě je TOP 09 s 18,63 procenty hlasů a třetí je KDU-ČSL s 13,41 procenty. Nad deset procent se dostala už jen KSČM a ODS, přičemž ta je na tom z uvedených stran zatím nejhůř.

19:24 Brněnsko
Dva ze třinácti volebních okrsků zbývají sečíst v městské části Bohunice. Zatím vede ODS s 28 procenty, druhá je ČSSD s 24 procenty a třetí KDU-ČSL s 22 procenty.

19:22 Brněnsko
V Židlochovicích vyhrála TOP 09, když získala 38,6 procent. Těsne za ní skončili občanští demokrati s 37,5 procenty. Přes pětiprocentní hranici se dostala ještě Komunistická strana s dvaadvaceti procenty.

19:21 Brněnsko
V Rajhradě poslali voliči do zastupitelstva členy všech tří kandidujících stran. Nejvíce hlasů získali občanští demokraté, stejně jako sociální demokraté však v zastupitelstvu obsadí šest míst. Zbylá tři místa získali křesťanští demokraté.

19:20 Vyškovsko
V největší obci Vyškovska, Drnovicích, zvítězila ODS s 30,63 procenty hlasů před ČSSD s 25,23 procenty hlasů.

19:16 Znojemsko
Znojmo má sečteno přes polovinu okrsků. Stále vede ČSSD (23,73%) s lídrem a kandidátem na starostu Zbyškem Kaššaiem, druhá ODS ztrácí čtyři procenta. Třetí jsou komunisté (14,45%). Další místa si těsně dělí Sdružení nestraníků (9,01%), OMMO (8,56%) a KDU-ČSL (7,66%). K pětiprocentní hranici se ještě přibližuje TOP 09 (4,26%).

19:15 Vyškovsko
Po sečtení 88 procent se ve Vyškově nic nezměnilo. S pořadím už určitě nezamíchají ani Sdružení TOP 09 a NK a Věci veřejné. Strana zatím překročila pouhých 5 procent.

19:14 Brněnsko
O vedení v největší městské části Brno-střed se přetahuje ODS a ČSSD. Po sečtení 66% hlasů mají občanští demokraté 26% a sociální demokraté 25% hlasů.

19:13 Brněnsko
První brněnská městská část, která je již kompletně sečtena a znají tam výsledky, je Ořešín. Vyhrálo sdružení Společně pro Ořešín vedené starostou Janem Levíčkem, které získalo tři mandáty. Po jednom mandátu pak v sedmičlenném zastupitelstvu získaly Strana Zelených, Patrioti Ořešína, Ořešínští 0bčané a ČSSD. Zcela propadla ODS, která se do zastupitelstva nedostala.

19:10 Znojemsko
Šestičlenná kandidátka Strany práv občanů – Zemanovci vyhořela v Prosiměřicích. Nezískala tu ani jeden mandát. Ze sedmi zastupitelských křesel naopak čtyři bere sdružení Za další rozvoj městyse Prosiměřice současného starosty Jiřího Lukeše. Do dvou křesel pak usednou kandidáti sdružení Za rovná práva občanů a do jednoho zástupce Jistoty občanům. K urnám tu přišlo skoro sedmdesát procent voličů.

19:09 Blanensko
Blanenský lídr sociálních demokratů Lubomír Toufar sleduje volební výsledkový servis doma u počítače. S ostatními stranickými kolegy je však ve spojení. "Žádné společné sledování výsledků voleb jsme na dnešek s kolegy nenaplánovali. Počkáme, jak volby dopadnou a pak teprve bude čas na debatu a případné oslavy," řekl s úsměvem Toufar.

19:08 Brněnsko
Výsledky voleb v Tišnově už jsou jasné. Vyhráli sociální demokraté s 19,41 procenty a v zastupitelstvu získali tři mandáty. Stejný počet zastupitelů získaly i Věci veřejné se ziskem bezmála osmnáct procent a TOP 09 s patnácti procenty. Na radnici se dostali i lidovci a ODS se dvěma mandáty a komunisté a zelení s jedním mandátem.

19:08 Brněnsko
Roman Onderka nechal svého psa mopse Chrise doma. "Předvolební kampaň pro něj byla velmi namáhá, tak teď odpočívá," řekl Onderka. Jako odměnu za pomoc ve své kampani prý svému psu koupil sladkost a nový obleček v bronzové barvě.

19:07 Hodonínsko
Desítky obcí na Hodonínsku už znají výsledky komunálních voleb. Na výsledky ve městech na Hodonínsku se stále ještě čeká.

19:01 Blanensko
Na Blanensku jsou sečteny hlasy z osmdesáti procent volebních okrsků. Z kandidátů do senátu vede sociální demokrat a bývalý profesionální cyklista Jozef Regec z Černé Hory s téměř třiceti procenty hlasů, na druhém místě je Zdeněk Peša, starosta Olešnice kandidující za KDU-ČSL, který má 21,5 procenta hlasů. Zatím to vypadá, že právě tito dva kandidáti se utkají za týden ve druhém kole senátních voleb.

19:00 Brněnsko
V obcích na Brněnsku je už nyní sečteno tři čtvrtiny volebních okrsků. Na výsledky voleb ještě čekají například v Ivančicích, kde zatím vedou s téměř třiceti procenty komunisté. Jasno není ani v Kuřimi, kde je sečteno necelých čtyřicet procent hlasů a vedou sociální demokraté se šestnácti procenty.

18:56 Znojemsko
Samostatně kandidující Jitka Auerová se vklínila mezi členy sdružení Za obec krásnější ve volbách v Horním Břečkově. Z devítičlenného zastupitelstva tak vystrnadila poslední kandidátku sdružení Za obec krásnější Marii Jančuškovou. V Břečkově volilo osmapadesát procent lidí.

18:55 Znojemsko
Těsné vítězství a čtyři mandáty získali sociální demokraté v Hevlíně, získali šestatřicet procent hlasů. O dvě procenta zaostali Moravané nynějšího starosty Drahomíra Noska a místostarosty Jiřího Dohnala. Za patnáct procent bralo dvě židle SNK obce Hevlín. Na komunisty zbylo čtrnáct procent a jeden mandát. Nejvíc hlasů, tři sta dvacet, získal místostarosta Dohnal, o třiadvacet zaostal Stanislav Švejda, který skončil z šestého místa oranžové kandidátky. Dvě stě dvaaosmdesát hlasů bral starosta Nosek.

18:50 Znojemsko
Sedmička kandidátů Sdružení nezávislých kandidátů bere všechna křesla v zastupitelstvu obce Podmolí. Nikdo jiný ve vsi nekandidoval. Mezi úspěšnými je i současný starosta Josef Frélich. V Podmolí přišlo k urnám čtyřiasedmdesát procent voličů.

18:50 Brněnsko
Své emoce na uzdě zatím drží členové ODS. V Restauraci U Mazaného anděla zatím namísto volebnímu zpravodajství věnují pozornost spíše soukromým rozhovorům. Spolustraníky přišla podpořit i bývalá starostka Brna-střed Dagmar Hrubá.

18:49 Znojemsko
Sdružení Za krásnou Slup a Oleksovičky zvítězilo ve volbách ve Slupi. Lídrem sdružení je nynější starosta František Jeleček, se svými kolegy obsadí pět ze sedmi křesel v místním zastupitelstvu. Další dvě místa budou mít Jan Hřib a Vlastislav Juga ze sdružení Pro lepší zítřky. Volilo skoro šestašedesát procent místních voličů.

18:48 Vyškovsko
Sečtené hlasy jsou už v Drnovicích. Pět mandátů v zastupitelstvu získali občanští demokraté (30,6%), čtyři pak sociální demokraté (25,2%). Zbývající tři kandidující strany získaly po dvou mandátech.

18:48 Znojemsko
Pět sdružení a stran si rozdělilo devět židlí v zastupitelstvu Šumné. Se sedmadvaceti procenty a třemi mandáty vyhrálo sdružení Za Šumnou krásnější nynějšího starosty Petra Cejpka. Po dvou mandátech za zhruba třiadvacet procent hlasů získala sdružení Za rozkvět Šumné a Šumná pro život. Po patnácti a půl procentu a po mandátu zbylo na komunisty a lidovce. Starosta Cejpek skončil o hlas třetí co do počtu získaných hlasů. Nepatrně ho předstihl třetí z jeho kandidátky Petr Sklenář. Vůbec nejvíc hlasů bral Václav Hrubý, dvojka kandidátky Šumná pro život.

18:47 Blanensko
Na výsledky komunálních voleb čekají blanenští kandidáti Věcí veřejných v tamní restauraci U Golema. "Zrovna nám nesou večeři. Na fotku klidně přijeďte, ale až dojíme. Tak za hodinu," řekla se smíchem do telefonu jednička blanenské kandidátky Pavlína Vymazalová.

18:43 Vyškovsko
Občanští demokraté jsou ve Vyškově zatím až na čtvrtém místě. Nejvíc hlasů zatím dostal bývalý místostarosta města Luboš Kadlec, kterého strana nominovala až na třináctou pozici. O zhruba dvě stě hlasů má zatím víc i než současný vyškovský místostarosta a lídr strany Karel Jurka.

18:40 Hodonínsko
Podle dosavadních výsledků se potvrzují předpoklady, že favority na postup do druhého kola senátních voleb budou Zdeněk Škromach (ČSSD), Alena Venhodová (ODS) a Jiří Koliba (KDU-ČSL).

18:39 Brněnsko
Lídryně Věcí veřejných sleduje průběžné výsledky doma na internetu. "Zatím to moc dobré není. Snad se to ještě zlepší," povzdechla si Quittová. Věci veřejné po sečtení zůstávají pod pětiprocentní hranicí s necelými třemi procenty.

18:38 Vyškovsko
V Ivanovicích bezkonkurenčně zvítězili komunisté s 31 procenty hlasů. Ostatní výsledky jsou velice vyrovnané, mezi 18 a 15 procenty má ODS, lidovci, ČSSD a Nestraníci.

18.37 Hodonínsko
V Hodoníně je sečteno osm z pětadvaceti okrsků. V počtu preferenčních hlasů zatím vede současná starostka a lídryně ODS Milana Grauová s 587 hlasy. O hlas méně má lídr ČSSD Jiří Mráka.

18.36 Vyškovsko
Výsledky voleb v Rousínově jsou známé, zvítězili lidovci s 24,50 procenty následovaní ČSSD s 19 procenty. Překvapily Věci veřejné ziskem 13,32 procent hlasů, v ostatních městech propadají.

18:35 Brněnsko
Po sečtení téměř pětadvaceti procent je exprimátor Roman Onderka spokojený. V průběžných výsledcích má brněnská sociální demokracie přes třicet procent a deset procent náskok před druhými občanskými demokraty. "Na nějaká zásadní prohlášení počkám až na konečné výsledky, ještě se to může změnit, ale zůstávám oprimistický" řekl Onderka.

18:34 Znojemsko
Ve Velkém Karlově vyhrálo SNK Velkého Karlova stávajícího starosty Bronislava Prudkého. Získalo šestapadesát hlasů a čtyři ze sedmi židlí v zastupitelstvu. Na druhém místě skončila kandidátka Zelených a nezávislých kandidátů, Za čtvrtinu hlasů brala dva mandáty. Poslední židle zůstala dalšímu sdružení místních nezávislých. Úřadující starosta Prudký získal také s přehledem největší počet hlasů, přes sto osmdesát.

18:33 Blanensko
Kandidáti do komunálních voleb z TOP 09 z Blanska a Letovic společně s kandidátkou na post senátora Ivanou Holomkovou (TOP 9) čekají na výsledky voleb v blanenské restauraci U Zámečku. "Sedíme tady, sledujeme průběžně výsledky voleb a debatujeme, jak to všechno dopadne," řekl lídr blanenské kandidátky TOP 09 Roman Špaček.

18:31 Znojemsko
Šedesát procent hlasů je sečteno v Miroslavi. Vede sdružení Pro přítomnost a budoucnost Miroslavi současného starosty Augustina Formana, druhá je ČSSD místostarosty Romana Volfa. Obě kandidátky dohromady mají v tuto chvíli nadpoloviční většinu hlasů (60,08%). Na dalších místech jsou ODS, Sdružení Miroslav nezávislí kandidáti 2010 a TOP 09.

18:30 Hodonínsko
Jasno má také horňácká metropole Velká nad Veličkou. Pětatřicet procent voličů zaškrtlo křížek u ODS, 31,81 procent voličů pak dalo svůj hlas lidovcům. Necelých jedenadvacet procent získala ČSSD a 12,28 procenta pak KSČM.

18:28 Hodonínsko
Ve Veselí nad Moravou už je zpracováno více než šedesát procent hlasů. V čele stojí ČSSD s osmadvaceti procenty. Na druhém místě je TOP 09, třetí nejčastěji volenou stranou jsou pak Občanští demokraté s necelými třinácti procenty.

18:27 Znojemsko
Bez zásadní změny vedení obce pravděpodobně zůstane Únanov. Koalice současného dosavadního starosty Vojtěcha Fabíka (ODS) a křesťanských demokratů získala pohodlných deset z patnácti možných mandátů. Sdružení Nový směr (STAN) získalo tři mandáty, komunisté dva. V Únanově přišlo k urnám 9 853 voličů, což představuje 73,15 procent všech obyvatel obce, kteří mohli v komunálních volbách hlasovat.

18:26 Znojemsko
Všichni kandidující se dostali do zastupitelstva ve Zblovicích. Na kandidátní listině nazvané jednoduše Zblovice bylo napsáno sedm místních, všichni dostali mezi osmi a patnácti procenty odevzdaných hlasů. Nejvíce jich posbírala Jana Koprová (14,91%).

18:25 Znojemsko
V Břežanech s přehledem vítězí Sdružení nestraníků dlouholetého starosty Josefa Rebendy. Získalo jednašedesát procent a šest z devíti obecních mandátů. Třetinu hlasů a tři mandáty bralo SNK Břežany. Mimo hru zůstaly Břežanské ženy, kterým necelých šest procent na mandát nestačilo. Starosta Rebenda také získal nejvyšší počet individuálních hlasů, dvě stě dvaasedmdesát. Hlasovat přišlo necelých dvaašedesát procent z šesti set dvanácti voličů.

18:42 Hodonínsko
Na Hodonínsku je spočítána třetina hlasů. V okresním městě jsou jasné výsledky čtvrtiny z pětadvaceti volebních okrsků. Podle průběžných výsledků v Hodoníně zatím vede ČSSD (20, 58 %), za ní jsou Nezávislí (15,91 %) a těsně za nimi je ODS (15,30 %)

18:24 Vyškovsko
Ve Vyškově je zatím poměrně velmi malá volební účast. Volilo zatím necelých 40% všech oprávněných voličů. Stále vede s drtivou převahou sociální demokracie.

18:23 Brněnsko
Komunistická strana jako jediná z těch, kteří mají šanci dostat se do brněnského zastupitelstva, nemá svůj volební štáb v restauraci. Členové strany se už před druhou hodinou odpolední schází v sídle svého městského výboru v Křenové ulici. Už před šestou však představitelé strany tyto prostory zase opouštějí a sčítání hlasů hodlají sledovat z domu. „Sejdeme se spíše zítra podle toho, jak dopadne první kolo senátních voleb,“ vysvětluje Ladislav Býček, který byl členem brněnského zastupitelstva v právě končícím volebním období.

18:21 Znojemsko
Polovinu okrsků mají sečteno v Moravském Krumlově. Vede TOP 09 místostarosty Tomáše Třetiny (21,21%), před KSČM, ODS, Svobodnými a ČSSD. Starostové a nezávislí, za které kandiduje i současný starosta Jaroslav Mokrý, má po polovině sčítání 8,71% hlasů.

18:18 Hodonínsko
V Hodoníně jsou sečteny hlasy zatím v šesti z pětadvaceti okrsků. Vede ČSSD s 20,58 procenty hlasů.

18:17 Znojemsko
V Hostěradicích vyhráli komunisté. Získali třetinu hlasů i tři židle v devítičlenném zastupitelstvu. Na jejich kandidátce se blýskl bývalý dlouholetý starosta František Schneider. Z posledního místa na kandidátce skočil do zastupitelstva, získal také druhý největší ze všech zastupitelů, tři sta padesát. S necelými dvaceti procenty druzí jsou hostěradičtí hasiči. Ty vedl Jan Burger, který získal vůbec nejvíc hlasů, čtyři sta čtrnáct. Získali dva mandáty stejně jako třetí sociální demokraté vedení nynějším starostou Markem Šeinerem. Ti zůstali těsně pod devatenácti procenty. Starosta Šeiner s dvěma sty dvaceti hlasy je v pořadí jednotlivých kandidátů až za všemi třemi zvolenými komunisty. Po jednom mandátu za deset respektive devět procent brali modří a lidovci. V Hostěradicích hlasovalo téměř šedesát procent z necelých dvanácti set voličů.

18:16 Znojemsko
Sdružení nezávislých kandidátů s pořadovým číslem 1 současného starosty Jiřího Musila zvítězilo ve volbách v Hnanicích. V sedmičlenném zastupitelstvu bere dvě křesla. Po jednom si pak rozdělí ostatní kandidující sdružení: Sbor dobrovolných hasičů 1 a 2, Sdružení nezávislých kandidátů a Sdružení nezávislých kandidátů 2 a Pro tvoji obec. Volební účast dosáhla v obci sedmasedmdesáti procent.

18:15 Vyškovsko
V Bučovicích zatím suverénně vede Volba pro město s více než 30 procenty hlasů, zpracovaná je zatím jen ale polovina odevzdaných volebních lístků. Ve Slavkově je zatím na prvním místě ČSSD s 28 procenty následovaná ODS s 20 procenty hlasů.

18:12 Vyškovsko
Podle předběžných volebních výsledků je už jasné, že ve Vyškově drtivě zvítězila ČSSD s 33 procenty hlasů následovaná KSČM s 14,98, Volbou pro město s 13,81, ODS s 11,57