Kontroloři posuzují, zda se odrůda odlišuje. „Je odolnější proti mrazu a hlavně vůči virové chorobě šarka,“ řekl kurátor kolekce meruněk Mendelovy univerzity Tomáš Nečas.

Loni většina meruňkové úrody ovocnářům pomrzla. Nejhůře dopadli sadaři na Břeclavsku a na Znojemsku. Někde dosahovaly škody i sta procent.

Pěstitel meruněk z Velkých Pavlovic na Břeclavsku Jan Krejčiřík ale považuje u meruněk za nejdůležitější, jak ovoce chutná. „To je alfa a omega všeho. Můžete mít jakkoliv odolnější odrůdu, ale když nebude chutnat zákazníkovi, je to špatné,“ podotkl Krejčiřík. Ideální odrůda meruňky se podle odborníků vyznačuje velkým plodem, červenou barvou a výbornou chutí.

Přiznal, že s novějšími odrůdami moc zkušeností nemá. „Soustředím se na odrůdy, kterým se daří v našich polohách na Velkopavlovicku,“ sdělil ovocnář. Pěstuje odrůdy Velkopavlovická, Pinkcot či Lejuna.

Sophinka
∙ Je nová odrůda meruněk, letos má být oficiálně zaregistrovaná do Státní odrůdové knihy.
∙ Je odolná proti mrazům a hlavně proti virové chorobě šarka.
∙ Vyšlechtit podobnou odrůdu trvá vědcům asi dvacet let.

Poslední oficiálně registrovaná odrůda, kterou vyšlechtili odborníci v Lednici, přibyla do knihy loni v zimě. Z Lednice je jich tam celkově už šestnáct. „Vyšlechtit novou odrůdu trvá asi dvacet let,“ vyčíslil Nečas.

Šlechtění se v Lednici věnují na několika hektarech sadů přes třicet let. Za tu dobu prošlo rukama vědeckých pracovníků asi deset tisíc hybridů, které křížili. Výhodou pro vědce je velký počet odrůd na jednom místě, křížení je pak jednodušší. „Každých pět stromů je jiná odrůda,“ vysvětlil Nečas.