BENEFICE POOSMÉ. Na zámečku Pohansko u Břeclavi spojí ve sváteční neděli kulturní zážitek s benefičním koncertem. V chystaném programu se od půl druhé do pěti odpoledne představí dětský soubor Žižkovjánek s pásmem lidových velikonočních zvyků a tradicí na Podluží, taneční soubor Old Stars Břeclav pod vedením Jaroslava Švacha, cimbálová muzika Hudci a mužácký sbor Koňaré z Poštorné. „Jde o osmý ročník benefičního koncertu. Městské muzeum a galerie Břeclav a občanské sdružení Světlana pořádá koncerty s cílem vybrat peníze na dovybavení fyziatricko-rehabilitačního oddělení Nemocnice Břeclav. Letos datum vychází na Velikonoce, a spojili jsme obě akce v jednu" vysvětlila za břeclavské muzeum jeho ředitelka Alena Káňová. Nebude chybět velikonoční folklorní jarmark, dětská dílna s tvorbou velikonoční výzdoby nebo pohybové soutěže.

PLAVBA S TGM. Na Vítání jara v Lednici zvou už v sobotu k přístavišti v zámeckém parku. Uskuteční se tam slavnostní zahájení šestnácté plavební sezony. Akce, která začne hodinu před polednem, se tentokrát koná v prvorepublikovém duchu. Řeku odemkne prezident Masaryk. „Návštěvníky čeká i malý velikonoční jarmark a předvádění jarních lidových zvyků," pozvali pořadatelé. Další lákadla? Dobová střelnice pro děti, pohádkové představení, ležení prvorepublikového vojska, vystoupení skupiny Melody Gentlemen Lednice nebo přehlídka předválečné sportovní módy.

RYBNIČNÍ ZÁMEČEK. Velikonoční zastavení připravili na nadcházející víkend v Rybničním zámečku u Lednice. Zájemci se tam mohou přijít podívat na výstavu prací studentů zahradnické fakulty lednické vysoké školy. „Instalace květin a květinových vazeb v prostorách zámečku jsou motivované tématem Jarní kytice," sdělil prorektor Jindřich Neruda. Zámeček bude přístupný od soboty do pondělí, vždy od devíti hodin do půl páté odpoledne.

VRANOVIČTÍ S GULÁŠEM. Pestrý program čeká návštěvníky sobotního Vranovického jara. Netradiční podívanou se stane vaření piva se všemi procedurami přímo před zraky příchozích lidí. Postarají se o to zástupci domácího minipivovaru Vranovické divočák. Lidé se mohou přihlásit i do pivních soutěží. „Nebude chybět ochutnávka gulášů s vyhodnocením toho nejlepšího, ani jarmark a zábava," pověděla Petra Holásková z vranovického obecního úřadu. Velikonoční akce začne na vranovickém hřišti u sportovní haly v deset hodin dopoledne. O hudební doprovod se postará skupina Junior Band z Pohořelic. Zajímavou show na skákacích botách předvedou akrobati z Brna. Zájemci si pod jejich dohledem tyto „sedmimílové" boty sami vyzkouší. I děti si přijdou na své, ve Vranovicích je zabaví například ruční dílničky.

POMLÁZKA V MIKULOVĚ. Na pečení velikonočních beránků a perníčků zvou ve čtvrtek do Mikulova. Akce velikonočního týdne pak budou pokračovat v sobotu a neděli vystoupeními folkloristů a hudebních skupin různých žánrů či divadlem. Program se koná kromě náměstí i na dalších místech centra města.