„Obavy vždycky jsou. Ale mě spíše děsí zloději, kteří najedou do sadu s dodávkami a vyloženě jdou loupit. Když jde okolo rodinka s dětmi a utrhne si jednu, dvě nebo deset meruněk na chuť, tak mi to zase tolik nevadí," uvedl pěstitel meruněk Jan Krejčiřík.

Strach z předčasné sklizně úrody ze strany nenechavých turistů nemá například velkopavlovický vinař Marek Suský vůbec. ,„Přiznám se bez mučení, že doteď jsem takovou špatnou zkušenost neměl. Nebojím se, že by mi někdo posbíral půlku vinice. Těch pár hroznů, co si tady lidé utrhnou a ochutnají? Většina lidí stejně přijede do Velkých Pavlovic v době, kdy je hezké počasí, tedy o prázdninách. A to se ještě moštové odrůdy nedají ani jíst," mínil majitel více než dvouhektarové vinice.

Naučná stezka vede právě mezi vinohrady a sady meruněk. „Podobných stezek je po Velkých Pavlovicích poměrně dost. Sem tam hrozí, že se ztratí nějaká ta meruňka, ale zatím s tím nikdo problém neměl," tvrdil první muž Velkých Pavlovic Pavel Procházka.

Pro všechny

Podle starosty je poznávací cesta nejen další nabídkou pro návštěvníky Velkých Pavlovic, díky které se dozví řadu zajímavostí, zároveň bude sloužit i samotným Velkopavlovickým. „Stezka je zajímavá tím, že vede nejkrásnějšími zákoutími mezi vinicemi a sady. Je to zase něco nového. Na některých z míst nebyla ani spousta lidí z Pavlovic," poznamenal Procházka.

Na trasu dlouhou téměř dvanáct kilometrů se mohou vydat zájemci pěšky nebo na kole. „Tvoří ji deset zastavení s naučnými panely, které přibližují historii Velkých Pavlovic, pěstování meruněk, vinařství, floru a faunu nebo třeba sakrální stavby či patrony. Na mnohých z nich jsou informace, jenž jsem ani já neznal," přiznal velkopavlovický starosta.

Ponaučení vycházejí z dobových materiálů, ale i archeologických nálezů. Texty navíc doplňují hádanky pro děti," přiblížil Procházka.

Pojetí stezky zábavnou formu si pochvalovala například Marie Bukovská, která na zahájení turistické sezony neboli Jarní šlapky přijela s vnoučaty z Kobylí. „Je to ohromný nápad," mínila.

Podle ní zájem turistů nebude do velkopavlovických vinohradů a sadů směřovat. „My máme vinohrad pod rozhlednou v Bořeticích, ale zatím se nám nikdo o sklizeň úrody nepostaral. Ale pěstujeme André, tak možná tato odrůda lidem nevyhovuje," krčila rameny výletnice.

Náklady na vybudování deseti zastavení v kraji vína a meruněk činily jeden a půl milionu korun. Zhruba 85 procent pokryla dotace z evropských peněz.