Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil třicátý ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba. V kategorii Chléb mladých zabodovalo Pekařství Křivka z Velkých Pavlovic.

Pekaři soutěžili v pěti kategoriích a ocenění získaly pekárny z celé České republiky. Akce se konala již potřicáté v prostorách výstaviště Ideon Pardubice, kde se během dne prezentovaly jednotlivé pekárny a dodavatelé. Slavnostní ceremoniál zaštítil římskokatolický kněz Zbigniew Czendlik, mezi hosty nechyběl ani ministr zemědělství Marek Výborný.

„Pekařina má v Česku bohatou historii a jsme rádi, že jsme již potřicáté mohli zorganizovat tuto celostátní pekařskou akci, a oslavit tak Dny chleba. Letos se nám povedlo překonat český rekord v počtu vystavených chlebů na jednom místě, což potvrdil zástupce Agentury Dobrý den. Z přihlášených soutěžních vzorků odborná porota po dlouhém rozhodování vybrala vítěze jednotlivých kategorií,“ řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v České republice Bohumil Hlavatý.

Vítězství nám ukazuje, že cesta je nastavena správně

Soutěžní chleby hodnotilo dvacet certifikovaných komisařů, kteří v stobodovém schématu hodnocení posuzovali senzorické parametry jednotlivých chlebů, tedy vzhled, tvar a objem chleba, kůrku, střídku, vůni a zejména chuť, jež je při hodnocení v soutěži nejdůležitější. Velkopavlovické pekařství jako vítěze přitom vybrali studenti Střední průmyslové školy potravinářství a služeb Pardubice.

Pekařství Křivka má pobočku nejen ve Velkých Pavlovicích, ale i v Moravské Nové Vsi, Břeclavi a Čejči. Již v minulosti získalo ocenění Vynikající chleb bez hranic a Řemeslný chléb vynikající kvality. A co pro majitele pekařství Petra Křivku výhra znamená? „První emoci co jsem cítil, byla hrdost. Nepopsatelná hrdost na celý tým pekařství. Mám obrovské štěstí a čest spolupracovat s těmi nejlepšími kolegy, jaké je vůbec možné si představit. Výhra patří hlavně jim a rodině, která je s firmou neoddělitelně propojena,“ popsal Křivka pocity bezprostředně po výhře.

close Nejlepší „chléb mladých“ peče letos velkopavlovické pekařství info Zdroj: se svolením Petra Křivky zoom_in Nejlepší „chléb mladých“ peče letos velkopavlovické pekařství

Podle jeho slov takový úspěch nečekal, a to vzhledem k obrovské konkurenci nejlepších pekařů z celé České republiky. Výhra je tak toužebným přáním, které se podařilo.

„Vítězství v kategorii Chléb mladých je o to důležitější, jelikož nám ukazuje, že cesta, kterou jsme zvolili je nastavena správně. Dbáme hlavně na používání těch nejkvalitnějších surovin propojených s tradičními postupy výroby a v kombinaci s řemeslnou dovedností zaměstnanců nám dávají smysl a přinášejí výsledky, na které můžeme být hrdí,“ dodal Křivka. Prozradil také, že vítězný chléb Viva Italia tradičním postupem výroby vzniká. přibližně šestnáct hodin

NEPŘEHLÉDNĚTE: V poli u Bořetic se zabydleli žraloci. Prosím, nekrmit!

V poli u Bořetic se zabydleli žraloci. Prosím, nekrmit! | Video: Deník/Iva Haghofer