Účastníci mohou startovat buď z břeclavského parku u vlakového nádraží, nebo z Mikulčič od turistického centra. V obou případech bude startovací pozice otevřená mezi devátou a desátou hodinou.

Nenáročná trasa povede rovinatou krajinou. „Trasa není vhodná pro úplně ty nejmenší děti. Větší školáci, desetiletí a starší, by ale neměli mít problém," říká realizační manažer Václav Pešek.

Stezky prochází místy s historickým odkazem do dob Velké Moravy. První zastávky budou tedy spíše historické, zbylé pak degustační. „Trasa vede přes Pohansko a Lanžhot na valy u Mikulčič, které patří mezi nejvýznamnější památky na Velkou Moravu. Na Pohansku bude mít shodou náhod celodenní ukázku klub vojenské historie," popisuje Pešek.

V Mikulčičích si mohou cyklisté odpočinout od historických a vrhnout se na degustační exkurze. „V Mikulčicích bude připravené také občerstvení. Jako součást cykloseriálu Krajem vína, kam patří i Velkomoravské stezky, budou otevřená některá vinařství. A to i v obcích Moravská Nová Ves a Hrušky," doplňuje Pešek.

Důležité je mít u sebe cyklopas, který umožní čerpání různých slev na vstupenkách. Pořadatelé budou cyklopasy vydávat na startovních pozicích. Cena jednoho bude dvacet korun.

V cíli čeká na úspěšné absolventy otevřená vinotéka. Nad skleničkou vína či limonády tak mohou probrat zážitky z cest.

Cílová rovinka bude symbolická. Účast ve Velkomoravských stezkách není o sbírání ocenění. Sama cesta je cíl, zní hlavní myšlenka.

ROMAN DOLEJSKÝ