Patnáctihektarový areál, který se potáhne mimo zastavěnou část města ve směru na Velké Bílovice, má stát už příští rok. „Původně jsme mysleli, že to stihneme do konce roku, ovšem termín musíme posunout. Věřím, že v první polovině příštího roku už budeme hotoví,“ okomentoval místostarosta města Petr Hasil.

Zeminu zde aktuálně přemísťují těžké stavební stroje, které prohlubují terén a postupně mění pole ve vodní nádrž. „Na fotografiích je vidět kolový skrejpr Cat 627F, který si zeminu sám nabírá a převáží o pár desítek metrů dál, kde vytváří val. Najednou pojme tento stroj až osmnáct kubíků materiálu,“ popsal Hasil.

Záběry z nové kamery.
Pořádek na hřišti ve Staré Břeclavi pohlídá nová kamera. Už vidí pažit i okolí

Součástí patnáctihektarového biocentra je po sérii povolování také dva a půl hektaru rozsáhlá vodní nádrž, na jejíž zbudování město požádalo o dotaci ministerstvo zemědělství. „Celý projekt bude rozdělený na dvě části. Tou první je právě zbudování nádrže," přiblížil před časem pro Deník Rovnost starosta Jiří Otřel.

Cílem projektu je zadržování vody v krajině a ozelenění lánů polí. Vodní nádrž má stát asi osmnáct milionů korun.

Následné výsadby, které budou součástí navazujícího projektu biocentra, pak dvaadvacet. Nejvýraznějším prvkem má být založení aleje listnatých stromů v prostoru mezi hrází Trkmanky a nádrží. Přibude zde lípa malolistá, javor babyka či dub letní. Podél jihovýchodního břehu nádrže zase porostou hlavové vrby, které doplní několik soliterních výsadeb stromů jižně a severně od nádrže.