Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Verjus zažívá renesanci, říká vinař. Sbíral ještě zelené hrozny

Velké Bílovice - Jsem Ervin Perlín. Jsem Vinětka, a budu tvoje letní láska. Pětadvacetiletý Milan Nestarec z rodinného vinařství ve Velkých Bílovicích chrlí ze sklepa jednu novinku za druhou. Kromě zamilované dvojice perlivých nápojů, tedy vinného šprycu, vzkřísil hroznový dresink. Francouzsky zvaný verjus.

2.9.2013
SDÍLEJ:

Milan Nestarec.Foto: DENÍK/Přemysl Spě­vák

„Je to kyselá šťáva z ještě zelených hroznů. Používala se ve středověku do jídel. Před citronem či limetkou. Časem se na ni pozapomnělo, ale v arabském světě přežila a teď zažívá renesanci i u nás. Narazil jsem na verjus v zahraničí," vysvětluje mladý vinař.

Ve vinohradu před časem posbíral nezralé hrozny modrých odrůd. „Stříhal jsem je i kvůli snížení zatížení keře. Místo, abych je pak hodil na zem, jsem je ale vylisoval a dále zpracoval," říká Nestarec.

Kyselou šťávu z hroznů už lahvuje. A k čemu se bude hodit? „Je vynikající jako dresink do salátů, na zálivky. Francouzi verjus přidávají do dijonské hořčice. Může se přilít do limonád, koktejlů. Já ho piji jen s vodou," radí.

Pětadvacetiletý vinař Milan Nestarec dělá i vinný střik a hroznový dresink. Ten se používal už ve středověku. Francouzi mu říkají verjus.Oproti citronové šťávě je jemnější a má hroznovou chuť. Nestarce baví vymýšlet stále něco nového. Podle něj například sommelieři hledají příběh. On jim ho nabízí.

Kromě verjusu už vyrábí i vinný střik. „Říkáme tomu vinikající vinný špryc. Ervin nebo Vinětka jsou ideálním nápojem například pro ženy. Sifon s bílým či růžovým vínem je osvěžující. Podobných nápojů je sice na trhu mnoho, ale tento je bez chemie," upozorňuje na jeho přednost.

A jak přišel právě k těmto názvům? Základ pro ně byl daný musely obsahovat kořen slova víno. Ypsilon se mu nehodilo ani ve sloganu ve slovu „vinikající". Češtinu tedy pro jednou obešel.

K vinařství Nestarec našel cestu jako mnoho jiných. Jeho rodina nejprve dělala víno v malém. „Od prodeje hroznů a sudového vína jsme se dostali až ke stáčení do lahví. To bylo v roce 2011," vzpomíná vinař, který s rodinou hospodaří na osmi hektarech vinohradů.

Jejich velkobílovické vinařství ročně produkuje asi třicet tisíc lahví vína.

Nestarcova filozofie zní: „Víno z hroznů, nic víc." Vína se snaží dělat přírodní. „Nepoužívám kvasinky, vína nefiltruji, vracím se ke kořenům. I proto mám vína suchá. Hodí se skvěle do gastronomie. Sladká vína ať dělají jiní," tvrdí Nestarec v závěru rozhovoru.

Autor: Přemysl Spěvák

2.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Venuše z Pavlova.

V Archeoparku Pavlov vystaví originální venuši. Sošku starou téměř 30 tisíc let

Lídryně Starostů a nezávislých Jana Krutáková.

VOLEBNÍ ONLINE: Ptejte se lídryně Starostů a nezávislých Jany Krutákové

Turisty přiláká na Znojemsko nová společnost. Nyní čeká na krajský certifikát

Jižní Morava – Lákat turisty na Znojemsko, aby v kraji mezi vranovským zámkem, Národním parkem Podyjí a šatovskými sklípky strávili třeba týden. To je úkol nové destinační společnosti. První nedávno získala krajskou certifikaci na Hodonínsku. Na Břeclavsku trvá pat mezi Lednicí a Mikulovem.

VOLEBNÍ ONLINE: Ptejte se lídra Strany zelených Michala Berga

Jižní Morava /VOLEBNÍ ONLINE ROZHOVOR/ - Michal Berg je lídrem jihomoravské kandidátky Strany zelených pro volby do poslanecké sněmovny. Ve středu od 10 do 11 hodin odpoví na dotazy čtenářů na www.brnenskydenik.cz.

Střelci samotáři přitahují osobní obranu, pro svůj tým jsou droga

Jižní Morava – Když vypadnou ze sestavy, rapidně se snižuje šance na bodový zisk. Neexistuje totiž nikdo, kdo by je zastoupil, pro tým jsou jako droga. Existují fotbalisté, kteří jsou schopní dlouhodobě střílet víc než polovinu branek mužstva. Pokud vezmeme útočníky s aspoň sedmi góly, jsou tací hráči v jihomoravských krajských soutěžích tři – Milan Klimeš ze Slatiny, Štefan Czucz ze Šatova a Michal Smetana z Tuřan.

Cena povinného ručení plíživě stoupá. Pojišťovny na něm tratí

Povinné ručení by mělo podražit. Důvod je prostý, už delší dobu nevydělává a pojišťovny na něm navíc tratí. Kdo zdražení pocítí nejvíce a kdy k němu vlastně dojde, vysvětluje Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění Partners.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení