Ruský konzul v Brně Andrej Šaraškin předal ocenění devíti lidem v okrese a měl pro ně slova uznání. „Současní veteráni byli za války mladí lidé. Museli se rozhodnout, zda půjdou bojovat, nebo zůstanou doma. Ve válce ztratili hodně kamarádů. Máme vůči nim morální dluh," uvedl Šaraškin.

Podle něj nyní na celé Moravě žije už jen 276 veteránů. Český svaz bojovníků za svobodu poté udělil medaile Viktoru Beranovi, Ladislavu Struškovi, Václavu Vaňkovi a Janu Hronkovi. Tento čtyřiaosmdesátiletý Břeclavan vstoupil za války do odbojové skupiny a přinášel informace ze školy, v níž se usadil wehrmacht.

Hronek bydlící v městské části Charvátská Nová Ves byl hlavní postavou čtvrtečního předávání medailí. Nesl nakonec i prapor s nápisem Věrni zůstaneme. „Není podstatné, kdo získá kolik ocenění. Jsem rád, že si na veterány a na ty, kteří za války i po ní pomáhali, někdo vzpomněl," poděkoval muž.

Nacistům škodil jako partyzán

Proti nacistům Hronek bojoval už ve čtrnácti letech. Salva ze samopalu vojáka wehrmachtu tehdy mladého odbojáře málem zabila. Hronek se hlásil mezi partyzány srocenými ve skupině Jana Žižky z Trocnova. Ti se zaměřili zejména na znepříjemňování život nacistickým jednotkám na Moravě.

Nyní o válečných letech přednáší. Naposledy například školákům v Lanžhotě. „Jezdím různě na besedy. Vyprávím o atmosféře doby či o tom, proč lidé byli ochotní bojovat v domácím odboji. O mnohých se totiž ani neví, že se nějakým způsobem zapojili," uvedl Hronek.

Ten se ve čtvrtek spolu s ostatními vyznamenanými veterány, představiteli okresního města a dalšími hosty zúčastnil ještě kladení věnců a kytic k památníku Rudoarmějce a na břeclavských hřbitovech.