Narážel na to, že část akcí dosud řešilo oddělení kultury na městském úřadě, dalším aktivitám se věnovalo muzeum nebo kino Koruna a do toho se ještě mísili soukromí organizátoři.

Podle Vojty si navíc lidé radnici dlouhodobě stěžovali na malou pestrost kultury ve městě. „Kulturní ruch nebyl ze strany města dobře uchopený," shrnul.

Zřízené centrum se sídlem v Lichtenštejnském domě má jako oddělení spadat pod Městské muzeum a galerii Břeclav. Pod svá křídla převezme i oblast cestovního ruchu. Spletitá reorganizace s přesuny zaměstnanců a doplňováním stavů vzbudila u opozice obavy ze zvyšování provozních nákladů.

Vojta nicméně upozornil, že pracovníci centra budou peníze také shánět. „Je potřeba hledat i jiné zdroje, a to jak dotační, tak od soukromníků, aby akce nadmíru nezatěžovaly město," řekl místostarosta.

Lichtenštejnský dům lze najít v centru Břeclavi.

Fungování centra si vezme na starost nová ředitelka muzea a galerie Jana Kramářová. „Mohu garantovat, že rozšířením o oblasti živé kultury a cestovního ruchu nebude degradována činnost muzea a galerie," uklidňovala už poněkolikáté Kramářová.

Divadlo i miniatury

Představila ovšem i nové vize. Například téma folkloru na Podluží. „Cílem je vybudovat národopisnou expozici, v níž ukážeme sbírky z našich fondů," upřesnila Kramářová.

Mohla by vzniknout v přízemí jednoho zámeckého křídla po jeho opravě. Břeclav se má podílet i na vyplňování programu v dokončovaném Národním centru divadla a tance ve Valticích. V plánu je dále oživení vinotéky v Lichtenštejnském domě či využití projektu miniatur Lednicko-valtického areálu.

Opoziční zastupitel Richard Zemánek reagoval, že pestrost kulturních akcí nechyběla ani za minulého vedení radnice. Aktivitu přesto vítá. „Centrum může fungovat dobře. Raději bych jej však viděl oddělené od muzea a galerie," vyjádřil názor.