Za jednu směnu zvládne to, s čím se desetičlenná parta lidí morduje několik dní. Sklízecí stroj využívají v období vinobraní hlavně velké vinařské společnosti. A nemůžou si ho vynachválit.

„Kombajn využíváme. Dá se dneska s jistotou tvrdit, že nebýt těchto strojů, tak na jižní Moravě nezvládneme posbírat hrozny. Je to obrovský pomocník,“ podotkl například obchodní ředitel společnosti Vinné sklepy Valtice David Šťastný.

Technika je podle něj dnes už tak daleko, že kombajn v žádném případě nijak zásadně nepoškozuje vinohrad, nemá žádný vliv na kvalitu hroznů ani na výnosovost.

Jen zralé bobule

Podle Šťastného je podmínkou ke sběru hroznů pomocí kombajnu dobře připravený vinohrad. Musí být v dobrém zdravotním stavu. Jak říká, stroj sklízí pouze zralé bobule. Například takzvaný Martinský hrozen, který je zelený a tvrdý, zůstane narozdíl od vyzrálých bobulek viset na keři.

A jak vlastně obří stroj pracuje? Tyčí se nad sloupky vinohradu a pomalu přejíždí jednu řadu za druhou. „Jsou tam vibrující tyče, které působí na hrozny. Setřesou bobulky, které pak míří přes dopravníky do zásobníku. Předtím se to ještě vyčistí pomocí separátoru,“ popsal jednatel Révy Rakvice Bronislav Průdek. V zásobníku zůstávají jen čisté bobule, které se vysypou do kontejneru a odvezou na zpracovatelskou­ linku.

Rakvická Réva má stroj na sběr hroznů už tři roky. A velmi si ho pochvaluje. Využívá ho na sto hektarech vlastních vinic u Hustopečí. Navíc jej poskytuje svým smluvním dodavatelům. Kombajn tak sklízí hrozny z bezmála tři set hektarů vinic.

„Podle mě je to šetrný způsob, jak sklidit hrozny, které dovezeme na zpracování v daleko kratším čase. Než lidi nasbírají plný kontejner hroznů, tak to trvá určitou dobu. Pomocí kombajnu je to v daleko kratší době připravené na další zpracování,“ pochvaluje si Průdek. Firma sklízí tímto způsobem jak hrozny na výrobu jakostních vín i vín s přívlastkem pozdní sběr a výběr z hroznů. Ruční sběr naopak volí u výběrů z bobulí a ledových vín.

Jak jednatel Révy Rakvice říká, při teplém počasí, jaké panovalo například minulý týden, jsou služby sklízecího stroje neocenitelné. „Když sbírají lidé, hrozny nejsou stále oddělené od střapin. Pak je možnost zapaření. Přechází to do hroznů a následně do vína,“ vylíčil. Kombajn je zkrátka podle něj velice dobrá investice pro firmy s velkou výměrou vinic.

Kombajn Révy Rakvice v pondělí ve vinici v Přítlukách využívala společnost Zepro Přítluky. Její vedoucí vinic Miloš Trávníček se na místě zamyslel hlavně nad lidským faktorem. „Měli jsme tady na brigádě kolem šedesáti lidí. Nejdřív bylo potřeba je zaučit, říct jim přesně, co a jak chceme sbírat, aby nebyly ztráty. Druhá věc byla jejich morálka. Dělali třeba do tří čtyř hodin a pak si šli večer na burčák. Morálka pak byla další den horší,“ nastínil, proč Zepro využívá při sběru ve svých vinicích raději strojové techniky.

Lidé jsou pomalejší

Úsporu nejlépe ilustruje názorný příklad. Kombajn sklidí za den dva až tři vagóny hroznů. Deset lidí s traktorem přitom za stejnou dobu zvládne asi jeden.

Jenže ne každý tomuto způsobu sklizně fandí. Například Marek Pechor z velkoněmčického vinařství Rosenberg Winery je striktním zastáncem ručního sběru hroznů. „Kombajn v žádném případě. Není to šetrné. Když se bobulky přetřásají, naruší se a začne z nich vytékat šťáva. Při kvalitní výrobě vína jsem zásadně pro ruční sběr,“ nechal se slyšet Pechor. Jak prozradil, slyšel už i o vinařství s pětihektarovou výměrou vinic, které sklízelo úrodu kombajnem.