Lidé odpykávající si trest v břeclavské věznici pomohou s čištěním přírody v okolí řeky Dyje. A nebudou sami. Do prací, které organizuje Povodí Moravy, se zapojí přibližně padesát dobrovolníků.

„Akce s názvem My pro vodu voda pro nás má za cíl aktivněji přispět k čistému okolí potoků a řek. Společně s ochránci přírody, školami nebo zástupci různých zájmových sdružení vyčistí zaměstnanci Povodí Moravy desítky kilometrů břehů ve čtyřech krajích," vyjmenovala mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková. Necelých sedm kilometrů kolem řeky Dyje čeká tuto a příští sobotu na členy hnutí Brontosaurus, Evropského centra mládeže, skauty střediska Svatopluk a trestance.

„Nově se přihlásili vězni z Břeclavi. Asi osm lidí tak bude čistit levý břeh řeky Dyje od jezu Poštorná směrem po proudu. Samozřejmě budou pod dozorem ochranky," vyvrátila obavy Tomíčková.

Povodí Moravy akci podpoří i materiálně. Všem účastníkům rozdá pytle na odpadky a rukavice. Postará se také o odvoz sesbíraného odpadu a zajistí občerstvení. Jako poděkování nabídnou exkurzi na některém ze svých zařízení.

„Péče o vodu a vodní toky sice patří k naší každodenní činnosti, nicméně stále hledáme další možnosti, jak ukázat, že starat se o přírodu má smysl. Akci pod stejným názvem bychom rádi v budoucnu opakovali každé jaro. Věřím, že postupem času vejde do povědomí. Účast na ní bude rok od roku větší a výsledek naší práce bude o to efektivnější," oznámil generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

Obdobnou akci s názvem Ukliďme svět pořádalo předchozí víkend břeclavské Středisko volného času Duhovka. Šlo o akci Českého svazu ochránců přírody.

„Počasí vyšlo bohužel až příliš dobré, takže lidé raději dělali cokoli jiného než aby uklízeli les. Takže jsme jen sledovali, jak se kolem nás linou davy cyklistů. Nepodařilo se to sice tak, jak se to plánovalo, ale dílo se podařilo. Sešlo se nás devatenáct. Z toho půlka dětí a půlka dospělých," prohlásil Martin Václavík z Duhovky.

V místě břeclavské úpravny vody v Kančí oboře a u zimního stadionu vysbíralo devatenáct nadšenců plnou vlečku odpadků.„Sbírali jsme televize, pneumatiky, mraky PET lahví, igelitové sáčky… Opravdu, když jsem se za námi ohlédnul, bylo to precizně vysbírané. Určitě budeme pokračovat v dalším ročníku, ale uděláme z toho ve spolupráci s dalšími organizacemi větší akci," zamyslel se Václavík.

Jiná skupina mladých Břeclavanů se na úklid odpadků zaměřila už loni. Akci zorganizovali prostřednictvím sociální sítě a obětovali jí závěrečné dny letního volna. „Překvapilo nás, kolik mladých lidí má chuť jít poslední prázdninovou sobotu uklízet les v Kančí oboře. A protože počet stále rostl, potřebovali jsme vybavení na úklid," uvedla tehdy mladá Břeclavanka Leona Juráčková s tím, že se se žádostí o pytle a ochranné rukavice obrátili na břeclavskou radnici.