Cože, nepřišly gumičky? Všechno vylejt. Oblíbená televizní scénka Kaisera a Lábuse se možná někomu hořce vybaví i v souvislosti s vínem uskladněným v drnholeckém Novém Vinařství. Nezanedbatelná část se ho totiž bude muset skutečně zlikvidovat. Ne sice kvůli chybějícím gumičkám, ale v důsledku požáru, který moderní halu vinařství v závěru května totálně zničil.

„Inspektoři při kontrole zakázali uvádět do oběhu veškeré nalahvované víno. Láhve byly ohořelé, s ohořelými etiketami, s mastným povlakem od kouře či se stopami po hašení. Vína v tomto stavu nelze dále uvádět do oběhu, neboť nelze zajistit jejich bezpečnost. Vlivem vysoké teploty, které byla vína vystavena, také hrozí poškození láhví a jejich rozbití při konzumaci,“ uvedla mluvčí brněnské Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

Z jejího vyjádření vyplývá, že jen v lahvích musí být zlikvidováno přes 89 tisíc litrů vína. Další desetitisíce litrů cenného moku se ovšem nacházely v nerezových tancích a sudech, které byly v době požáru rovněž v hale.

„Inspektoři při senzorickém hodnocení zkoumali barvu vína, jeho chuť, vzhled, případné choroby a vady chuti a tak dále. Víno z tanků v nadzemních částech haly, které byly přímo poškozené požárem, rovněž zakázali. Vína vykazovala vůni a chuť po druhotném kvašení, ke kterému mohlo dojít působením vysoké teploty,“ pokračovala Šmídtová ve výčtu zákazů.

Jak doplnila, v tomto případě se jedná o dalších 47 500 litrů vína z Nového Vinařství. „Pokud tato vína nebudou ošetřena vhodnými enologickými postupy, nebude ani je možné uvádět do oběhu,“ naznačila určitou šanci na záchranu „ožehlého“ moku.

Vinárny mají zásoby

Nejlepší zprávou pro drnholecké vinařství je tak ta, že víno z tanků, které byly uloženy ve sklepech a požár je přímo nepoškodil, bylo vyhodnoceno jako vyhovující. Kolik vína se nakonec podaří zachránit, to ovšem ředitel Nového Vinařství Marek Špalek odmítl prozradit.

„Nezlobte se, nic vám k tomu neřeknu. Sami to úplně přesně nevíme. Ještě to není jasné, mohlo by nás to ekonomicky poškodit,“ řekl.

Vína z Nového Vinařství se mezitím stala na pultech vinoték vyhledávaných artiklem. „Mohu potvrdit, že jsme zaznamenali zvýšený zájem lidí o tato vína. Ceny jsme zatím nijak neupravovali, uvidíme, co bude dál. Měli jsme štěstí, zásobu vín z Nového Vinařství jsme si udělali v pravou chvíli, takže stále máme co prodávat,“ sdělil majitel sítě vinoték na Břeclavsku Libor Nazarčuk.

Podle informací známého břeclavského sommeliéra by se ovšem drnholecké vinařství mělo už do tří týdnů vrátit se svými víny zpátky na trh.

Mezitím pokračuje vyšetřování příčin ničivého květnového požáru, při kterém halu o rozměrech deset krát padesát metrů i s moderní technologií uvnitř sežehly plameny. Odborníci nevylučují nedbalost ani úmyslné zapálení.

„Vzhledem k poměrně velké škodě, která ovšem ještě ani nebyla přesně vyčíslena, převzal šetření krajský vyšetřovatel. Jeho i policii ještě čeká celá řada úkonů. Proto si nemyslím, že by ke konečnému verdiktu měli dospět dříve než někdy v polovině července. U takto velkých požárů na to ostatně mají šedesátidenní lhůtu,“ podotkl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid, který potvrdil, že vyloučit stále nelze ani úmysl.